President Donald Trump wil dromen verkopen in zijn tweede ambtstermijn. En wat is er een mooiere droom dan deep space om zich definitief in het hart van de Amerikanen te beitelen. Mike Pence, de vice-president, heeft NASA toestemming gegeven om astronauten op de maan te zetten binnen de vijf jaar. De dertiende astronaut die voet op de maan zet, zou wel eens een vrouw kunnen worden.
Rusland was dan wel het eerste land in de ruimte, ze hebben nooit die grote sprong mogen maken: de eerste stappen op de maan. Die eer ging naar de Amerikanen. Twaalf astronauten zetten intussen hun voetafdrukken op de maan, en als het van president Donald Trump afhangt, worden dat er binnenkort dertien.
Deze keer wil de Verenigde Staten ook extra moeite doen om de eerste vrouw op de maan te zetten. “De eerste vrouw en de volgende man op de maan, zullen Amerikaanse astronauten zijn, en worden met Amerikaanse raketten gelanceerd”, zegt vicepresident Mike Pence.
Wat als de maanlanding mislukt was?
De volgende missie naar de maan was eigenlijk gepland voor 2028. Niet snel genoeg voor Donald Trump, die op zoek is naar goede redenen om hem als president te herverkiezen in 2020. Hij heeft een lanceerdatum in 2024 geprikt, zonder twijfel om een kroon op het werk van zijn potentiële tweede ambstermijn te zetten. Maar zover zijn we nog niet.
Pence maakte van de gelegenheid gebruik om kritiek uit te oefenen op “de inerte bureaucratie van NASA” en riep op tot een “nieuwe spirit.” Sinds 2011 zit het ruimte-agentschap inderdaad diep in de problemen, op dat moment werd het ruimtevaartprogramma namelijk stilgelegd. NASA vond het na de crash van de Columbia in 2003 moeilijk om opnieuw recht te krabbelen. Bij dat ongeluk kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven.
BIG NEWS: President Trump and @VP Pence have directed @NASA to return astronauts to the Moon in the next 5 years.
— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) 26 mars 2019
Challenge accepted. Now let’s get to work.https://t.co/MjcDSG6NLc pic.twitter.com/QqYofbKzOe
Privé-ruimtereis
Mike Pence gaf ook meteen aan dat privébedrijven niet worden uitgesloten. “Als privé-raketten de enige manier zijn om op de maan te geraken, dan zal het zo zijn.” Hallo, Elon Musk? De Space X-CEO is er als de kippen bij om alvast een voorstel te doen. Hij lanceerde recent nog een maansonde samen met Israël.
De laatste astronaut die op de maan landde was Harrison Schmitt, in 1972, met de Apollo 17-missie. Er werden overigens ook slechts zes succesvolle maanmissies uitgevoerd tussen 1969 en 1972. Sindsdien is het stil op onze maan, ondanks enkele pogingen uit de (voormalige) Soviet-Unie.
Deze NASA-uitvindingen gebruik je in het dagelijks leven.
Maar de laatste tijd is de space race toch weer in gang gezwengeld. De oorzaak: de Chinezen, die voor het eerst de donkere kant van de maan verkenden (en daar een plantje installeerden, dat prompt stierf.)
It would be so inspiring for humanity to see humanity return to the moon!
— Elon Musk (@elonmusk) 26 mars 2019