De stijgende energieprijzen zullen heel wat gezinnen in hun portefeuille treffen. Op korte termijn kan je de prijs eventueel drukken door te veranderen van energieleverancier, maar wie op lange termijn minder afhankelijk wil zijn van de energieprijzen, moet zijn woning vergroenen.
Je woning duurzamer maken om energiefactuur te drukken: hoe financier je dat?
Waarom is dit belangrijk?
Door je woning energiezuiniger te maken, ben je minder afhankelijk van de energieprijzen. Er bestaan in Vlaanderen verschillende manieren om zo'n investering te financieren.De energieprijzen zaten deze week fors in de lift, voornamelijk de gasprijs scheerde hoge toppen. Kans is overigens klein dat de prijzen binnenkort zullen corrigeren. Door de heropening van de economieën na de coronacrisis is de vraag naar energie exponentieel toegenomen.
Tegelijk is er een kink in de kabel aan de aanbodzijde. Zo verwijten Europese politici Rusland dat het te weinig doet om de prijzen te drukken. Dat land is met 35 procent de grootste gasleverancier aan Europa. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft dinsdag Rusland dan ook opgeroepen om meer aardgas te leveren aan Europa.
Groene renovaties
Hoe dan ook zullen heel wat gezinnen de prijsstijgingen in hun portefeuille voelen. De mensen met een variabel contract zullen als eersten het gelag betalen. Bij een variabel contract worden de prijzen vrij snel aangepast bij een stijging of een daling. De federale energieregulator Creg berekende dat een gemiddeld gezin (een verbruik van 3.500 kWh per jaar) met een variabel contract 714 euro meer zal moeten betalen voor zijn energieverbruik.
Op korte termijn kan het een goed idee zijn om van energieleverancier te veranderen. Je kan ook overwegen om over te schakelen naar een ander contract. Al is dat niet altijd aangeraden voor mensen met een variabel contract. Zij klikken dan de hoge prijzen vast voor minstens een jaar. Doe dat enkel als je verwacht dat de prijzen nog verder zullen stijgen.
Gelukkig bestaan er manieren om je minder bloot te stellen aan de evolutie van de energieprijzen. Je kan dit doen door je woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of dakisolatie. Dergelijke investeren zijn weliswaar niet goedkoop. Gelukkig bestaan er manieren om zo’n project te bekostigen.
Groene lening
Om te beginnen kan je aankloppen bij een kredietgever. In ons land bieden nagenoeg alle banken een groene renovatielening aan voor wie zijn woning energiezuiniger wil maken. Dergelijke kredieten zijn al snel enkele tientallen basispunten goedkoper dan een gewone renovatielening. Het tarief bij de meeste banken schommelt tussen 1,2 en 2 procent, afhankelijk van de gekozen looptijd en het leenbedrag.
Net zoals bij alle andere financiële producten blijft het belangrijk om de leningen te vergelijken. Op die manier kan je al snel enkele honderden euro’s besparen.
Een vergelijking van de vergelijkingssite TopCompare leert dat wanneer je een lening van 15.000 euro afsluit met een looptijd van 60 maanden je het goedkoopste af bent bij de grootbank KBC. Bij die bank betaal je een rente van 1,19 procent. Dat is 1,2 procentpunt goedkoper dan de duurste energieleningen uit de vergelijking. Voor ons voorbeeld resulteert dat in een extra besparing van 467 euro.
Hou er wel rekening mee dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een energielening. Een bepaald percentage van het krediet moet effectief gebruikt worden voor energiebesparende werken. De marktleider BNP Paribas Fortis heeft dat cijfer vastgeklikt op 75 procent. Bij KBC en Belfius is dat 50 procent. ING vraagt dat je 80 procent van het geleende bedrag gebruikt om energiezuinig te renoveren.
Hypothecaire lening
Door de lage rentestanden kan het ook interessant zijn om een hypothecaire lening te gebruiken om je woning energiezuiniger te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een deel van het terugbetaalde krediet opnieuw opnemen.
Indien je een nieuw hypothecair krediet afsluit voor een renovatie moet je wel rekening houden met extra kosten, zoals dossierkosten en notariskosten. Bij een heropname van je woonkrediet betaal je enkel dossierkosten.
Steun van de Vlaamse overheid
Wie dit jaar een energieverslindende woning of appartement gekocht of geërfd heeft met een slechte energieprestatie, kan een beroep doen op een renteloos renovatiekrediet tot 60.000 euro. Bedoeling is dat je met dat krediet je woning binnen vijf jaar energiezuiniger maakt.
De looptijd bedraagt maximaal 20 jaar. De regeling geldt niet voor woningen gekocht voor 2021. Hoe dan ook kan je enkel zo’n krediet afsluiten als je een woning koopt in het Vlaamse gewest. De lening wordt overigens afgesloten bij een financiële instelling. Zowel de gezinswoning als een tweede verblijf of investeringspand om te verhuren komt in aanmerking voor de gratis renovatielening van de Vlaamse overheid.
Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een renteloze energielening van de Vlaamse overheid. Die lening is er onder meer voor huishoudens met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.870 euro, verhoogd met 1.660 euro per persoon ten laste.
Ook andere prioritaire doelgroepen komen in aanmerking voor die lening. Je vindt de volledige lijst op de site van de Vlaamse overheid. De lening kan aangevraagd worden bij een Energiehuis. (mah)
Lees ook: