‘Yellowjackets’: Uitstekend geacteerd, vaak verrassend en ook nog eens helemaal geschikt voor deze Halloweenperiode

Nog niet zo heel lang geleden vroegen we ons af wat iemand ooit te zoeken zou hebben op VTM GO+ de betalende versie van VTM GO, maar toen stelden ze daar Yellowjackets ter beschikking. De reeks was in België enkel nog maar te streamen op VTM GO, en werd dus onderbroken door reclame. Nu staat niet enkel het eerste seizoen opnieuw ter beschikking, maar kan je ook in première naar het tweede seizoen kijken. En dat dus allemaal zonder reclame als je éven in de buidel tast.

Score: 8/10

Het eerste seizoen van Yellowjackets was niets minder dan een hype in de Verenigde Staten. Wekelijks keken ongeveer vijf miljoen kijkers de reeks op Showtime, wat het voor dat netwerk de meest succesvolle show maakte, na Dexter: New Blood. Ook was het een bewuste beslissing van Showtime om de episodes wekelijks te laten verschijnen. Op die manier kon de mond-tot-mondreclame zijn werk doen, wat handig is in een wereld waarin Netflix overheerstend is in het streaminglandschap en kleinere streamers als Showtime moeten vechten voor iedere kijker.

Het meest fascinerende aspect aan Yellowjackets is dat het verhaal zich tegelijkertijd in twee tijdlijnen ontwikkelt. Enerzijds krijgen we het survival-verhaal in 1996 van een voetbalploeg tienermeisjes die zich geplaatst hebben voor de nationale kampioenschappen, maar onderweg daar naartoe met hun privéjet neerstorten in de Canadese wildernis. De beide piloten zijn dood, in de wijde omgeving lijkt er geen mens in de buurt, voedsel is schaars en hulp blijkt niet meteen onderweg. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal van de overlevenden 25 jaar later. We zien welke levens ze hebben opgebouwd, waar ze nog mee worstelen en hoe het verleden hen blijft achtervolgen.

Het Grote Geheim

Daarmee geven de makers meteen ook veel informatie weg. We weten namelijk dat er mensen zijn die het hele drama gaan overleven, en dat ze dus een uitweg zullen vinden. We weten ook dat de periode in de wildernis 19 maanden zal duren en we weten ook meteen wie het niet overleefd heeft. Tegelijkertijd wordt er ingezet op het Grote Geheim: de overlevenden hebben immers nooit iets willen delen met de pers of zelfs maar met hun naasten over die periode – ze praten altijd over “datgene dat er gebeurd is” – maar wanneer Natalie (Juliette Lewis), Misty (Christina Ricci) en Taissa (Tawny Cypress) een postkaart krijgen met een bijzonder symbool op, weten de overlevenden dat er iemand is die meer weet van wat er destijds ginds gebeurd is.

In het eerste seizoen staat vooral de vriendschappen en relaties tussen de jonge versies van de meisjes centraal. Zo zijn Jackie (Ella Purnell) en Shauna (Sophie Nélisse) al sinds mensheugenis beste vrienden. Jackie is door de coach aangeduid als natuurlijke leider van het team, maar na de crash heeft ze geen idee wat haar rol kan zijn in de groep. Shauna van haar kant toont zich bedreven met een mes en worstelt tegelijkertijd met een groot geheim, want ze is zwanger van Jeff en dat is Jackie’s vriendje. De andere grote verhaallijn zijn de liefdesverhalen van Natalie (Sophie Thatcher) en Travis (Kevin Alves) enerzijds en Taissa (Jasmin Savoy Brown) en Van (Liv Hewson) anderzijds.

Door de twee tijdlijnen die door elkaar lopen in de serie – en die vaak associatief worden verbonden – weten we dat in het heden Shauna (Melanie Lynskey) en Jeff (Warren Kole) een koppel vormen en samen een tienerdochter hebben, Callie, (Sarah Desjardins). De volwassen Natalie worstelt met verslavingen en gaat van het ene afkickcentrum naar het andere. Taissa streeft ondertussen een politieke carrière na en Misty werkt in een woonzorgcentrum en leidt daarbuiten een eenzaam leven met enkel haar vogel Caligula als gezelschap.

© Showtime

Ogenschijnlijk heeft Natalie het dus het zwaarst, maar al snel wordt duidelijk gemaakt dat ook de anderen worstelen met trauma. Shauna is huisvrouw en heeft voortdurend het gevoel dat ze niets uit haar beloftevolle leven heeft kunnen halen. Misty voelt zich nog steeds de vreemde en slaagt er maar moeilijk in om aansluiting te vinden met anderen en Taissa heeft te kampen met hallucinaties, heeft slaapproblemen en gaat gebukt onder een knoert van een schuldgevoel.

De vergelijking met Lost

Yellowjackets wordt vaak met Lost vergeleken, en het is ook een logische vergelijking maar waar de makers van Lost destijds geen idee hadden waar hun plot naartoe ging, hebben de bedenkers van deze serie – Ashley Lyle en Ben Nickerson – al een welomlijnd idee voor vijf seizoenen. Daardoor kunnen ze ons mondjesmaat nieuwe puzzelstukjes voorleggen, maar er tegelijkertijd ook andere oplossen waardoor Yellowjackets niet de frustrerende zit wordt of kan worden die Lost destijds was.

Daarnaast verschillen de beide series ook doordat Yellowjackets al van in het begin is beginnen vooruitblikken. De levens van de volwassen overlevenden maken integraal deel uit van de serie omdat de makers ook iets willen vertellen over trauma. Bij Lost waren de flash forwards mager en begonnen ze pas in seizoen vier als een soort wanhoopsdaad om de serie terug op de rails te krijgen.

© Showtime

Zowel de jonge als de volwassen cast in Yellowjackets is fenomenaal en je ziet het talent van mensen als Sophie Nélisse, Jasmin Savoy Brown en Sophie Thatcher afdruipen. In de volwassen rollen is het zo mogelijk nog straffer omdat daar een aantal 90’s-iconen hun talent nog eens mogen komen demonsteren. Melanie Lynskey speelt de evenwichtige huisvrouw die een voortdurend verdriet met zich meedraagt en die zich, op zoek naar wat spanning, overgeeft aan een affaire. Juliette Lewis speelt het wrak waar ze al voor versleten werd toen ze jong was en de kracht en breekbaarheid die Tawny Cypress in haar personage legt, waren ook al te zien in de vertolking van Jasmin Savoy Brown. Christina Ricci en Misty’s jonge versie Samantha Hanratty slagen er dan weer allebei in om van Misty een vreemd ongeleid projectiel te maken dat weliswaar nooit haar geloofwaardigheid verliest én een soort eenzaamheid in zich blijft dragen.

Ideaal voor de Halloweenperiode

Voor wie zich afvraagt of dat boeiend blijft: in het tweede seizoen treden ook andere personages meer op de voorgrond, maar daar meer over zeggen zou jammer zijn voor wie het eerste seizoen nog niet zag. Yellowjakcets is, samenvattend, een voortdurend sterk geacteerd (tiener)drama dat regelmatig verrassend uit de hoek komt en je bijwijlen ook nog eens probeert te shockeren met scènes die uitstekend passen in deze Halloween-griezelperiode.

© Showtime

Doe daar nog de heerlijk nostalgische 90’s-Soundtrack bij met onder andere Smashing Pumpkins, Portishead, Hole, PJ Harvey, Tori Amos, Cranberries, Tracy Bonham, Garbage, Dinosaur Jr. en Republica op en we zien geen reden om niet meteen aan Yellowjackets te beginnen. Zelfs als je daarvoor (even) een abonnement moet nemen op VTM GO+.

De twee seizoenen van Yellowjackets zijn helemaal beschikbaar op VTM GO+, dat is de betalende en reclamevrije versie van VTM GO.

Meer
Lees meer...