YouTube zet offensief tegen adblockers voort: veel gebruikers ondervinden problemen

YouTube zet zijn strijd tegen adblockers onvermoeibaar voort. Steeds meer gebruikers melden dat ze problemen ondervinden met het bekijken van video’s als ze een adblocker gebruiken. De website, die al lang niet meer advertentievrij is, hanteert steeds strengere maatregelen om gebruikers te dwingen naar reclame te kijken.

Veel gebruikers installeerden in het verleden adblockers om te ontsnappen aan de alomtegenwoordige reclame bij het bekijken van video’s op YouTube. Die adblockers werkten tot voor kort vrij goed, maar YouTube zet nu de middelen in om ze te omzeilen.

Heel wat gebruikers die een adblocker gebruiken, ondervinden nu hinderlijke problemen. Dat delen ze onder andere op X en Reddit. Deze gebruikers melden onder andere dat video’s meteen na het starten naar het einde springen. Daarnaast ondervinden ze ook dat het geluid uitvalt of de volumebalk terug naar beneden springt. Enkel door de adblocker uit te schakelen, kunnen ze de video’s normaal bekijken, mét reclame uiteraard.

YouTube: “Geen adblockers toegestaan”

Vorige maand al kondigde YouTube aan dat het strenger zou optreden tegen adblockers. “We versterken onze handhaving op apps van derden die de Servicevoorwaarden van YouTube schenden. Het gaat met name om apps die advertenties blokkeren. Kijkers die deze apps van derden gebruiken, kunnen bufferproblemen ondervinden of de foutmelding ‘De volgende inhoud is niet beschikbaar in deze app’ wanneer u een video probeert te bekijken”, klonk het toen.

YouTube voert op die manier de druk op om gebruikers te overtuigen om te betalen voor YouTube Premium, de advertentievrije versie van de dienst.

Meer
Lees meer...