YouTube test systeem waarbij gebruikers met ad-blockers gestraft worden

Slecht nieuws voor wie een ad-blocker gebruikt om de irritante reclames op YouTube niet te moeten zien. De videowebsite test namelijk een systeem dat gebruikers zal verplichten om zo’n ad-blockers uit te schakelen als ze nog langer van YouTube gebruik willen maken.

Hoewel YouTube nog steeds gratis is voor wie dat wil, is de website al lang niet meer advertentievrij. Voor, en soms ook halverwege, video’s moet je namelijk zo goed als altijd één of meerdere reclamespotjes bekijken. Heel wat mensen hebben in hun browser dan ook een add-on van een ad-blocker. Op die manier kan je meteen de gewenste video bekijken zonder eerst te moeten wachten tot de reclame voorbij is.

Pop-up

Op die manier loopt YouTube natuurlijk inkomsten mis en daar wil de site iets aan doen. De website Android Authority ontdekte via een post op Reddit dat YouTube een soort three-strikes-systeem test bij gebruikers met een ad-blocker. Ondertussen heeft YouTube ook bevestigd dat er inderdaad zo’n test loopt.

Die test toont gebruikers die reclame blokkeren een pop-up met de mededeling “Video player zal geblokkeerd worden na 3 video’s”. “Het ziet ernaar uit dat je een ad-blocker gebruikt. Video’s zullen geblokkeerd worden, tenzij je YouTube een uitzondering geeft of je ad-blocker uitschakelt”, gaat de mededeling verder. YouTube hamert er daarna ook op dat advertenties helpen om de site gratis te houden en contentcreators te betalen. Wie geen reclame wil zien, wordt aangeraden om een abonnement te nemen op YouTube Premium.

Het is voorlopig nog niet duidelijk of en wanneer YouTube van plan is om dat systeem wereldwijd in te voeren.

Meer
Lees meer...