YouTube verzamelt ook data over je kinderen (zelfs als dat niet mag)

YouTube verzamelt ook data over je kinderen (zelfs als dat niet mag)

Net op het moment dat het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica wat gaat liggen, komt er nu ook commentaar op YouTube. Volgens actiegroepen in de Verenigde Staten verzamelt de streamingdienst ook data over kinderen. YouTube lanceerde ook net YouTube Kids, gericht op kinderen jonger dan tien jaar.

Vandaag krijgt iedereen een bericht van Facebook als de kans bestaat dat hun data gebruikt zijn door Cambridge Analytica. Volgens actiegroepen in de Verenigde Staten zou YouTube ook beter zo’n waarschuwing geven, want zij zeggen dat YouTube ook gegevens over kinderen verzamelt.

Gegevens verzamelen over kinderen

In principe is YouTube een dienst voor 12 jaar en ouder. Maar wie zelf kinderen heeft, of regelmatig babysit, weet dat er ook een schat aan filmpjes voor kleuters en peuters opstaat. Op die manier verzamelt YouTube gegevens over het jeugdige publiek. Aangezien tachtig procent van de kinderen tussen de zes en de twaalf jaar wel eens op YouTube zit, gaat het om een schat aan informatie.

Maar volgens zo’n 22 belangenverenigingen waaronder de Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) is YouTube daarmee de Childeren’s Online Privacy Protection Act (COPPA) aan het schenden. Daarom hebben ze klacht ingediend tegen YouTube bij de Federal Trade Commission. Volgens COPPA, moeten websites die naar kinderen marketen, of die een website runnen die ook naar kinderen gericht is, exact meedelen welke informatie ze verzamelen én expliciete toestemming krijgen van de ouders. Dat is momenteel dus niet het geval, zegt de CCFC.

Eén van de bekendste merken

Volgens onderzoek is YouTube één van de bekendste merken voor 6-12-jarigen. Ontkennen dat kinderen op YouTube zitten, heeft dus geen zin. Wat de CCFC het meest dwarszit, is dat ouders hun kinderen zelfs niet kunnen beschermen tegen de invloed van YouTube, terwijl er wel heel veel content én advertenties gericht op kinderen, op de website staan.

De videowebsite heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Gesponsorde artikelen