Left Right
scrollTop top

Ze moesten het nog wat ingewikkelder maken: tickets Duivels voor EK geraken niet verkocht


Ze moesten het nog wat ingewikkelder maken: tickets Duivels voor EK geraken niet verkocht

Het ging bijna onmogelijk zijn om tickets vast te krijgen voor de wedstrijden van de Rode Duivels op het EK in Frankrijk luidde het na de loting voor de poulewedstrijden, want IEDEREEN wilde ze. Een maand later blijkt dat ze langs geen kanten verkocht geraken. Tja, ze moesten het nog wat ingewikkelder maken om ze te kunnen kopen, denken we dan.

Er zouden nog 10.000 van de 19.000 tickets voorhanden zijn die de Belgische supporters kunnen kopen voor de wedstrijden tegen Italië (Lyon), Zweden (Nice) en Ierland (Bordeaux).

Bij de voetbalbond zeggen ze zich geen zorgen te maken, ondanks het feit dat kaartjes die op 18 januari niet verkocht zijn, gewoon terug gaan naar de UEFA en aangeboden zullen worden aan supporters van de tegenstanders.

Hoeveel tickets er nog juist zijn, dat kan of beter wil de Voetbalbond niet zeggen. “Wij mogen niet communiceren over cijfers”, claimt woordvoerder Pierre Cornez. “Ik bevestig wel dat er nog plaatsen over zijn, vooral in de duurdere categorieën 1 en 2.” Die kaarten kosten 105 en 145 euro.

Plus: reken nog eens 40 euro om lid te worden van de officiële supportersclub 1895. Want: zo werkt dat. Je moet lid zijn van die club om kaarten te kunnen kopen. In de meeste andere landen volstaat het hebben van de nationaliteit of gewoon wonen in het land van de ploeg waar je tickets voor wil. Bij ons zit dat anders.

Het is om te beginnen onwaarschijnlijk complex. Het lijkt wel alsof ze bij de voetbalbond een bureau hebben ingezet dat een systeem moest verzinnen om toch maar geen kaarten te verkopen.

Je moet je bijvoorbeeld inschrijven bij een lokale fanclub die deel uitmaakt van de overkoepelende. Dat kost 40 euro. Maar, horen we nu, dat moet je niet betalen, want je hebt enkel de code nodig die je toegestuurd krijgt na inschrijving. Die code moet je op de site van UEFA ingeven om tickets te kunnen kopen.

Lidgeld!

Dat is een hoop gezwets, want “het lidgeld (40 euro) moet je pas ­betalen als je zeker een ticket hebt”. Ah. Je moet het dus toch betalen. Wie zijn klein mannen wil meenemen of iemand die geen 18 is, moet al geen moeite meer doen. Daarvoor geldt dan weer een speciale procedure en die is al verstreken.

Je vraagt je af wie zoiets verzint. Als je in een IJslander bent, moet je gewoon je paspoortnummer ingeven op die site van UEFA om aan een kaart te geraken. Los daarvan kan je je toch serieus vragen stellen bij heel dat idee van verplicht lid te moeten zijn van een fanclub om ergens naartoe te kunnen. “Stel je voor dat je lid moet zijn van de fanclub van één van de optredende bands om een kaart te kunnen kopen om naar een festival te gaan”, merkte onze muziekman Geert hier op de redactie terecht op.

Maar, ze zijn zot bij de Voetbalbond van moeilijke toestanden. Twee jaar geleden ontwikkelde de Voetbalbond een puntensysteem voor het EK: een fan kreeg één punt per match van de Duivels, de Red Flames (vrouwenploeg) of de nationale beloften die hij bijwoonde. De trouwste supporters hadden dus de meeste punten luidde de redenering. “En hoe meer punten, hoe meer kans bij de verwachte stormloop op EK-tickets.”

Stormloop. Right.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…