De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag, in een videovergadering met de leden van de G7, benadrukt hoe belangrijk het is om het leger van zijn land te blijven ondersteunen.
President Zelensky zegt daarnaast zich zorgen te maken over het feit dat het Westen vermoeid is geraakt door de kosten van de oorlog in Oekraïne. De wereldwijd stijgende energiekosten en prijsstijgingen van essentiële goederen hakken er namelijk stevig in bij de consument.
Daarnaast dreigen er voedseltekorten in landen in het Midden-Oosten, Afrika en delen van Azië.
Bloedige artilleriestrijd
Zelensky stelde tijdens de vergadering dat de oorlog in zijn land is veranderd in een bloedige artilleriestrijd, die dagelijks vele onschuldige levens van burgers eist. Zo voerde Rusland op maandag een raketaanval uit op een druk winkelcentrum in de Oekraïense stad Kremenchuk, waar volgens de lokale autoriteiten zich zo’n 1.000 burgers bevonden. Bij de aanval vielen ten minste 20 gewonden en 2 doden.
De Oekraïense president vertelde de leiders van de G7 ook dat zijn land in een “sterke positie” moet verkeren, alvorens hij de vredesbesprekingen met Rusland aan kan gaan. De leiders antwoordden op hun beurt dat ze Oekraïne “zo lang als nodig” blijven steunen.
De Britse Boris Johnson zei dat de groep, onder de gegeven omstandigheden, “de Oekraïners moet blijven helpen om hun economie weer op te bouwen, om hun graan weg te krijgen en natuurlijk om zichzelf te beschermen. En dat is wat we zullen blijven doen”.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei na een ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau dat we “harde beslissingen moeten nemen, maar ook voorzichtig moeten zijn. We zullen Oekraïne zoveel mogelijk helpen, maar ook voorkomen dat er een groot conflict tussen Rusland en de NAVO ontstaat”.
Geavanceerd raketsysteem
Als reactie op de dodelijke beschietingen van Rusland, kondigde de Verenigde Staten aan de aankoop van een geavanceerd defensief raketsysteem te bekostigen, die de stad Kiev moet beschermen tegen inkomende beschietingen. Specifiek gaat het om het Noorse systeem genaamd NASAMS, dat door de Amerikanen wordt gebruikt om het luchtruim rond het Witte Huis en het Capitool te beschermen.
De G7 legde op maandag ook de laatste hand aan de afspraak om een prijsplafond in te stellen voor Russische olie. Echter wordt er getwijfeld aan de haalbaarheid van dit voorstel, omdat het “onwaarschijnlijk is dat landen als China en India hiermee zullen instemmen”, aldus Carsten Fritisch, analist bij Commerzbank tegen nieuwsdienst AP.
China
China registreerde in april een eerste jaarlijkse stijging van de totale invoer van ruwe olie, omdat het meer vaten ontving uit Rusland. Onafhankelijke Chinese raffinaderijen deden dat tegen hoge kortingen, omdat Rusland op zoek is naar andere afnemers, nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit het land willen halen.
Ondertussen in Brussel zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, dat de militaire alliantie de omvang van zijn snelle reactiemacht – de Nato Response Force, NRF – bijna zal verachtvoudigen tot 300.000 manschappen. Momenteel telt de reactiemacht ongeveer 40.000 soldaten.
(evb)