Zet je schrap: diesel, elektriciteit, gas en stookolie allemaal fors duurder (door crisis met kerncentrales en ruwe olieprijs)

Energie dreigt een flinke hap uit het gezinsbudget in België te nemen. Want zowat alle energieprijzen pieken: diesel was nooit duurder, maar ook de prijs van elektriciteit en van aardgas stijgen fel, door de kapotte kerncentrales. Die stijgingen zijn ook slecht nieuws voor de inflatie.

Wie dacht dat de strapatsen van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) slechts onschuldig politiek theater zijn, vergist zich. Want door de cascade aan sluitingen en herstellingswerken aan de kerncentrales, is er een energietekort ontstaan in België. Los van de blackouts die dreigen, is er ook de financiële impact, die nu steeds duidelijker wordt.

Want de groothandelsprijzen voor elektriciteit maar ook van gas zijn stevig omhoog geschoten. Op de vergelijkingssite mijnenergie.be is duidelijk te zien hoe de gemiddelde gebruiker veel meer gaat betalen. Meer dan 60 procent van de Belgen heeft een vaste energieprijs, maar na één jaar wordt die dus aangepast. En dan kost een elektriciteitscontract al gauw ruim 100 euro meer. Wie een variabel contract heeft, ziet die prijs nu al stijgen.

Het parlement is van plan vandaag Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales zwaar aan de tand te voelen. Hun Chief Nuclear Officer Thierry Saegeman komt het uitleggen in de Kamer, in een hoorzitting. Iedereen wijst immers naar Engie Electrabel, dat allerlei werken plande aan de kerncentrales, en er zo een hele reeks uitschakelt. Kwatongen beweren dat het Franse energiebedrijf op die manier wil aantonen dat de kerncentrales moeten openblijven: ze nu de facto sluiten laat al eens goed voelen wat de gevolgen zullen zijn als ze straks definitief dicht moeten.

Prijs vat ruwe olie ruim 80 dollar

Tegelijk met de nucleaire crisis is er ook een wereldwijde stijging in de olie- en gasprijs. Zeker die laatste prijs heeft impact op de gezinnen. Want daarbij komt dat om de nucleaire centrales te vervangen, een aantal gascentrales opengaan in België. Die nemen dus plots een pak meer gas af: het gevolg is schaarste op de markt, en de prijs die ook hier piekt. Ze staat nu 65 procent hoger dan vorig jaar.

Ook die gasprijs die piekt, gaat de consument voelen. Die stijging gaat voor een gemiddeld gezin makkelijk in de richting van 200 euro meer per jaar.

De olieprijs, die nu boven de 80 dollar per vat zit, laat zich ook voelen aan de pomp. Diesel staat op een historisch dure prijs, met meer dan 1,6 euro per liter. Dat is een stijging met 18 procent dit jaar. Maar een deel van de duurdere prijs van diesel zijn ook bijkomende accijnzen: de overheid wil het gebruik van diesel ontmoedigen.

En tenslotte heeft diezelfde hoge olieprijs natuurlijk ook een impact op de prijs van stookolie, om je huis te verwarmen. Ook die prijs zit op een historisch hoogtepunt.

Al die prijsstijgingen zijn slecht nieuws voor de inflatie in België: geld wordt zo minder waard. En dat heeft straks ook weer een impact op de index: die zal sneller overschreden worden, waardoor de lonen van ambtenaren verplicht moeten stijgen. Om maar te zeggen: de crisis met de kerncentrales zal straks erg veel geld kosten.

Epa
Meer
Lees meer...