Zo ziet De Crem zijn NAVO-campagne eruit: 18 trips met regeringsjets in 2013

Pieter De Crem (CD&V) vloog vorig jaar de halve wereld rond: liefst 19 vliegtrips in totaal. Het is een publiek geheim dat de man uit Aalter aast op de rol van NAVO-baas, een beslissing die in september valt. En dus rukte “Air De Crem” het hele jaar door uit. Daarbij een hele reeks contacten met NAVO-landen én Amerikaans minister van Defensie Chuck Hagel. Plus een interessante focus op Zuid-Amerika, waar De Crem de militaire banden mee aanhaalt. 

Vooral de kleinere Embraer 135 en de Falcon 900 van Defensie vlogen afgelopen jaar op en af voor minister De Crem. Drie keer de Verenigde Staten, drie keer Frankrijk, twee keer Duitsland, Turkije, Italië, Ierland, Griekenland, Luxemburg, Litouwen en Letland. Ziedaar alle NAVO-partners waar De Crem in 2013 op bezoek was. En dan hebben we nog niet Brazilië (twee keer), Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Oman, Congo, Mali, Benin en Ivoorkust vernoemd. De cijfers komen uit een parlementaire vraag van N-VA-kamerlid Theo Francken. 

Het intensief gebruik van “Air De Crem” heeft een en ander te maken met de verkiezing van een nieuwe NAVO-baas.

Er zijn geen vaste regels, en geen echte stemprocedure om zo’n “secretaris-generaal” te kiezen. Het is dus een soort consensus die ontstaat rond een bepaalde kandidaat, die zeker de steun van de Amerikanen moet hebben. Tot nog toe was die rol overigens altijd voor een Europeaan, hoewel de Amerikanen veruit het belangrijkst zijn binnen de NAVO. 

Het bezoek van De Crem aan Hagel, de Secretary of Defense, was in die zin een opsteker voor de burgemeester van Aalter. Een zichtbaar opgetogen minister liet zich begin november ontvangen door de Amerikanen. 

Reisbureau De Crem

“Dat was op uitnodiging van de Amerikanen en Hagel zelf. Er is helemaal niets abnormaals aan het reisprogramma van de minister. Er zitten bovendien ook de gewone diplomatieke contacten in, zoals een bilaterale in Griekenland. En de reizen naar Mali, Benin, Congo en Zuid-Afrika, is dat ook voor NAVO-lobbying misschien?”, reageert Kurt Verwilligen, woordvoerder van de minister.

“Het reisbureau De Crem draait blijkbaar op volle toeren. Vooral de Zuid-Amerikaanse bezoeken springen in het oog. Sinds wanneer heeft ons leger zoveel contacten nodig met Brazilië?”, reageert Francken.

“Wij hebben onze militaire attaché (een soort militaire ambassadeur is dat, wov) uit Argentinië weggehaald, en een nieuwe post geopend in Brazilië. Meer is er niet aan de hand”, zegt Verwilligen boos.

Opmerkelijk ook: de prijs die het kabinet De Crem opgeeft voor de vluchten is wel bijzonder laag. 1.972,39 euro voor een vlucht met de Embrear-jet over en weer naar Ierland bijvoorbeeld. Of 5.384,6 euro voor een tripje naar Turkijë met de Falcon-jet. Of zelfs de hele reis naar Argentinië en Brazilië kostte volgens het kabinet maar 22.011,27 euro. “Vliegen die militaire toestellen op water in plaats van kerosine? Dit is toch geen realistische weergave van wat het ons land kost om met regeringsjets heel de wereld rond te hoppen”, zegt Francken. 

Een Noor en een Pool als concurrenten

Slecht nieuws ook voor De Crem. Net deze week lekte uit dat Angela Merkel de Noorse ex-premier Jens Stoltenberg bij de Amerikaanse president Obama naar voren zou hebben geschoven als “haar kandidaat” voor de NAVO-post. De Noor verloor de verkiezingen in eigen land in september. Hij werd speciaal gezant voor de klimaatopwarming van de VN, maar kon zo regelmatig praten met de Amerikanen afgelopen winter. Die wilden hem polsen voor de job. 

Andere namen die vallen in de internationale pers zijn de Britse minister van Defensie Philip Hammond en de Italiaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. Maar misschien wel de grootste ster aan het firmament is de charismatische Pool Radoslaw Sikorski, nu minister van Buitenlandse Zaken. Zeker in de recente Oekraïne-crisis nam de Pool al stevige standpunten in, en scoorde hij zo punten bij de NAVO-partners, vooral de Amerikanen. Overigens wordt De Crem wel hier en daar (in de Noorse en Italiaanse pers onder andere) genoemd als mogelijke opvolger van de Deen Fogh Rasmussen, de huidige NAVO-baas.

Meer
Lees meer...