Zonnepanelenbezitters kunnen meer halen uit hun zonnepanelen

Geschreven met input van Lampdirect.

De laatste weken was er het een en ander te doen over duurzame energie. De zonnepaneelbezitters met een digitale meter voelden zich sterk benadeeld. In het actualiteitsdebat in de Kamer bleek vervolgens dat de verduurzaming België al ruim 30 miljard heeft gekost, of zo’n 2.637 euro per Belg, terwijl de doelstellingen nog steeds niet worden gehaald. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Hoe dan ook zijn er best wel nog een aantal mogelijkheden om, ondanks de tegenvallende beloofde compensatie, meer te halen uit je zonnepanelen.

Minder energie verbruiken

Behoudens een enkele uitzondering zijn bezitters van zonnepanelen niet zelfvoorzienend en blijven ze ook energie van het net afnemen. Al is het maar omdat de zon ’s nachts niet schijnt. Een van de meest efficiënte manieren om te besparen is dan ook door het energieverbruik terug te dringen. Dat kan op verschillende manieren, maar het meeste potentieel zit in alles wat met warmte te maken heeft. Investeren in een energiebesparende hr-ketel of kiezen voor een zuinigere droogkast zijn daar voorbeelden van, net zoals het beter isoleren om de stookkosten te beperken.

Daarnaast horen ook andere energiebesparende maatregelen hoog op de agenda te staan. Denk maar aan goedkope led-lampen kopen of een oude televisie vervangen. Een vijf jaar oude plasmatelevisie van 42 inch verbruikt namelijk al snel 500 kWh per jaar, terwijl een A++-ledtelevisie slechts een verbruik heeft van zo’n 50 kWh per jaar.

Opgewekte energie verkopen

Alsook is het belangrijk dat eigenaars zich niet laten ontmoedigen door het zonnepanelendebacle. Er zijn ruimschoots voldoende mogelijkheden om de terugverdientijd verder te beperken. De simulatietool op de website van de VREG geeft bijvoorbeeld aan welke energieleverancier het interessantst is om je overtollige energie aan te verkopen. De meeste prijzen schommelen ergens tussen € 0,024 en € 0,044 per kWh. Je kan echter ook kijken in de richting van zakelijke afnemers. Zo gaf Decathlon eind vorige maand al aan dat ze van plan zijn om energie over te kopen aan € 0,045 per kWh, wat zeker een redelijke vergoeding is. Je krijgt de vergoeding op je klantenkaart, maar je kan het tegoed vervolgens ook in de winkel laten uitbetalen. Ook andere retailers onderzoeken de mogelijkheden.

Een thuisbatterij plaatsen

Toch liever de zonne-energie zelf gebruiken? Dan is een thuisbatterij een mogelijkheid. Met een thuisbatterij counter je het bekendste nadeel voor particuliere zonnepanelenbezitters, namelijk dat ze vooral energie opwekken wanneer er niemand thuis is. Vlaanderen heeft zelfs een premie van maximaal 3.200 euro voorzien voor wie in zo’n thuisbatterij investeert.

Voor wie al zo’n thuisbatterij heeft, maar alle opgeslagen energie niet tijdig kan gebruiken, kan het ten slotte interessant zijn om het energieverbruik net verder op te krikken. Een elektrische auto en een laadpaal zorgen er dan bijvoorbeeld voor dat je gratis zonne-energie tankt en minder aan brandstof moet besteden, terwijl het ook nog eens goed is voor het milieu. Het is zelfs mogelijk om te verdienen aan een laadpaal. De laadpaal, en zo dus ook je zonne-energie, wordt dan ter beschikking gesteld van buurtbewoners of collega-ondernemers die tegen betaling energie kunnen tanken. Rijk zal je er niet meteen van worden, maar daar dienen zonnepanelen en laadpalen dan ook niet voor.

Meer
Lees meer...