Zoveel liter bier drinkt een Belg per jaar (gemiddeld) en daarmee zijn we wereldkampioen

Zoveel liter bier drinkt een Belg per jaar (gemiddeld) en daarmee zijn we wereldkampioen

Belgen zijn wereldkampioenen: volgens een rapport van OESO drinken wij gemiddeld het meeste alcohol per persoon. We drinken zo’n 12.6 liter alcohol per jaar, en daarmee verslaan we zelfs Polen! Iets om trots op te zijn! Toch? 

Een goed glas op tijd en stond is één van de geneugten des levens. Maar als Belg zoeken we die tijd en stond toch vaker op dan gemiddeld, zelfs meer dan de Polen. Misschien moeten we ons daar toch eens vragen bij stellen. Het gezondheidsrapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zegt namelijk dat wij wereldkampioen zijn, met zo’n 12,6 liter per jaar. Da’s nog een ferme voorsprong ten opzichte van de runner-up: Polen (12,3 liter) en bronzen plak Frankrijk (11.9).

252 liter bier per jaar

Dat klassement is nog indrukwekkender omdat die tweede en derde landen gekend zijn voor hun alcoholverbruik. Maar met 12,6 liter per jaar, moeten we duidelijk niet onderdoen voor onze oosterse buren. Volgens La Capitale correspondeert die 12,6 liter direct met die exacte hoeveelheid pure alcohol. Maar als je wil weten hoeveel pintjes dat zijn, vermenigvuldig je dat getal met ongeveer tachtig. Dat zijn zo’n 1.000 pinten per jaar per persoon. Bam.

Vijftigplussers zijn de grootste drinkers

Als je die liters alcohol in termen van wijn zou willen berekenen, vermenigvuldig je met 8. Dat is nog altijd 98 liter wijn, of zeker een cola-glas wijn per dag.

Als het over zwaar alcoholgebruik gaat, moeten we vooral naar een specifieke bevolkingsgroep kijken. Want de jongeren drinken zeker niet het meest van al. Integendeel, volgens een Europese studie zijn het net de vijftigers die het meeste drinken.

Ja, de Belgen zijn duidelijk fier op hun cultureel erfgoed (bier is volgens Unesco erfgoed sinds 2017). Maar de cijfers zijn ook wel een beetje verontrustend. Het negatieve effect van alcohol op je gezondheid valt niet te onderschatten: wie deze zomer wil doorbrengen op een terrasje, kan dat ook op z’n tourneé minerals

iStock

Gesponsorde artikelen