Na Twitter gaat ook Meta stevig het mes zetten in de personeelskosten. Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, wil 11.000 medewerkers de laan uitsturen. Hij zegt in een blogbericht dat hij verantwoordelijk is voor de grootschalige herstructurering. “Ik was te optimistisch over de groei”, aldus de topman.
Zuckerberg kondigt 11.000 ontslagen bij Meta aan: “Ik was te optimistisch over de groei, waardoor ik te veel mensen heb aangeworven”
Waarom is dit belangrijk?
Het gaat dit jaar niet goed met de techbedrijven. Ze gaan onder meer gebukt onder de renteverhogingen van de Federal Reserve en een dalende vraag naar techoplossingen na de coronacrisis. Ook uit de kwartaalresultaten blijkt dat het merendeel van de techgiganten al betere tijden heeft meegemaakt. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ze in de personeelskosten willen snoeien.Het nieuws: Zuckerberg bevestigde tijdens een vergadering met de leidinggevenden de berichten dat Meta een grootschalige herstructurering wil doorvoeren. Daardoor dreigen duizenden werknemers hun job te verliezen.
- Het bedrijf zal vandaag starten met de getroffen werknemers op de hoogte te brengen. Zuckerberg sprak tijdens de vergadering van brede bezuinigingen, maar hij noemde wel specifiek de rekruterings- en business teams.
- In een blogbericht deelt de CEO meer details. Daarin staat dat er 11.000 werknemers hun ontslag zullen krijgen. Dat is 13 procent van het volledige personeelsbestand. Meta telde eind september zo’n 87.000 werkkrachten.
- Lori Goler, hr-verantwoordelijke bij de techgigant, zei tijdens die bijeenkomst dat de werknemers die hun baan verliezen ten minste vier maanden salaris als ontslagvergoeding zullen krijgen. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van enkele interne bronnen.
- Na de vergadering brachten de leidinggevenden hun ondergeschikten op de hoogte van de geplande bezuinigingen en herstructureringen. Er werd ook al aan het personeel gevraagd om niet-essentiële reizen deze week te annuleren.
“Ik ben hier verantwoordelijk voor”
In het blogbericht zegt Zuckerberg dat hij verantwoordelijk is voor wat de werknemers van zijn bedrijf nu te wachten staat.
- “Ik heb vergissingen gemaakt”, klinkt het. “Ik heb de groei overschat, waardoor ik te veel mensen heb aangeworven.” Dat was voornamelijk het geval tijdens de coronacrisis, toen de techgiganten een gouden periode beleefden. Door de strenge coronaregels en de lockdowns zaten we meer thuis, waardoor we vaker een beroep deden op technologie. Zuckerberg voegt eraan toe dat hij zijn bedrijf “slanker en efficiënter” wil maken.
- Bij Meta stellen beleggers zich ook vragen bij de forse investeringen in het metaverse. De exploitatieverliezen die gepaard gaan met de ontwikkeling van die virtuele wereld kwamen het voorgaande kwartaal uit op 3,7 miljard dollar. Heel het 3D-project heeft het bedrijf dit jaar al 9,4 miljard dollar gekost. En de inkomsten daarvan zijn op jaarbasis met bijna 50 procent gedaald.
- De plotse ommekeer in de techsector vertaalt zich ook naar de beurskoersen. Sinds de start van dit jaar is de koers van Meta met zo’n 70 procent gezakt tot 96,5 dollar. Begin dit jaar kostte een aandeel van de techgigant net geen 340 dollar.
Ook andere techbedrijven snoeien in de personeelskosten. Zo heeft Elon Musk, de nieuwe CEO van Twitter, de helft van het personeel, oftewel zo’n 3.700 medewerkers, ontslagen.
(evb)