Zuid-Afrika gaat leeuwenfokkerij aan banden leggen

Zuid-Afrika heeft plannen bekendgemaakt om een einde te maken aan het fokken van leeuwen voor de jacht of voor toerisme. De stap komt er nadat een onderzoek heeft aangetoond dat de leeuwenfokkerij een gevaar vormt voor de bescherming van wilde leeuwen en het toerisme schaadt. 

In een bijna 600 pagina’s tellend rapport beveelt een panel, dat in 2019 werd aangesteld door het ministerie van Milieu, aan dat Zuid-Afrika een einde maakt aan het fokken van leeuwen in gevangenschap voor economisch gewin. De Zuid-Afrikaanse regering heeft alle aanbevelingen aanvaard, tot ongenoegen van de jachtsector. 

8.000 leeuwen in gevangenschap

Minister van Milieu Barbara Creecy zei echter ook dat de maatregelen niet gericht zijn tegen de jachtsector en dat de gereguleerde jacht op leeuwen die in het wild zijn grootgebracht, zou mogen worden voortgezet. “Het voorkomen van de jacht op leeuwen in gevangenschap is in het belang van de authentieke wilde jacht, en zal een impuls geven aan de jachteconomie en onze internationale reputatie, en aan de banen die dit oplevert”, zei ze. 

Meer dan 8.000 leeuwen zouden in Zuid-Afrika in gevangenschap leven, vergeleken met ongeveer 3.500 exemplaren in het wild. Voorstanders van de leeuwenfokkerij zeggen dat het kan helpen om wilde dieren te beschermen, maar critici zien de activiteit als een wrede praktijk. De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection noemde de aankondiging “een overwinning voor de wilde dieren”. 

Slachthuizen

Voormalig Brits politicus en zakenman Lord Ashcroft zette in 2019 nog een grote undercoveroperatie op poten naar leeuwenboerderijen in Zuid-Afrika. Zo zouden leeuwen in een aantal ‘slachthuizen’ ook gedood worden voor hun beenderen, die worden uitgevoerd naar Zuidoost-Azië en China voor hun zogezegde geneeskrachtige werking. 

Ashcroft, die maandenlang een team van ex-commando’s inhuurde om undercover te infiltreren bij leeuwenfokkerijen, verzamelde ook bewijsmateriaal waarop te zien is hoe leeuwen in kleine kooien rondjes draaien. (mah)

Meer
Lees meer...