Zweden verhoogt fors defensiebudget als reactie op mondiale spanningen

Zweden heeft aangekondigd zijn defensie-uitgaven met 1,2 miljard euro te verhogen in de begroting van 2025, waarmee de totale uitgaven op 12,2 miljard euro komen. Deze stap komt te midden van toenemende mondiale veiligheidsuitdagingen en de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Zweden zet hiermee een duidelijke koers uit richting versterking van zijn defensie en het NAVO-lidmaatschap.

In een wereld van snel veranderende geopolitieke verhoudingen neemt Zweden drastische maatregelen om zijn defensie te versterken. Het land kondigt een aanzienlijke verhoging van zijn militaire budget aan.

De verhoging van het defensiebudget brengt het totaal op 2,4 procent van het Zweedse bruto binnenlands product (BBP) in 2025. Dit is een aanzienlijke sprong ten opzichte van de 2,2 procent van dit jaar. Minister van Defensie Pal Jonson kondigde aan dat de defensie-uitgaven naar verwachting in 2028 verder zullen stijgen naar 2,6 procent van het BBP. Deze groeicijfers weerspiegelen de toegenomen focus op militaire paraatheid in een veranderend geopolitiek landschap.

NAVO-lidmaatschap en de impact van de oorlog in Oekraïne

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022 zijn veel Europese landen begonnen hun defensie-uitgaven te herzien. Voor Zweden, dat lang bekendstond om zijn militaire neutraliteit, was de oorlog een keerpunt. Zweden werd in 2023 formeel lid van de NAVO en beloofde in dat kader zijn militaire capaciteiten verder op te schalen. De toetreding tot de NAVO betekent dat Zweden moet voldoen aan de defensie-uitgavennormen van het bondgenootschap, wat deze verhogingen verklaart.

De voorgestelde verhoging van het defensiebudget wordt gesteund door de centrumrechtse regeringscoalitie, die afhankelijk is van de steun van de extreemrechtse Zweden Democraten. De regering zal het voorstel voor de begroting van 2025 op 19 september aan het parlement voorleggen. Dat meldt Reuters. Hoewel er brede politieke steun lijkt te zijn voor de maatregelen, blijft het afwachten hoe de oppositie en publieke opinie zich zullen positioneren in het licht van deze aanzienlijke uitgavenverhoging.

Meer
Lees meer...