Zwitserse kerncentrale neemt opvallende maatregel tegen hittegolf: productie verlagen om de vissen te beschermen

Zwitserland moet, net zoals tal van andere Europese landen, vandaag het hoofd bieden aan een hittegolf. De temperaturen lopen zodanig hoog op dat een Zwitserse kerncentrale de energieproductie heeft teruggeschroefd om te voorkomen dat de temperatuur van de rivier waarvan het water gebruikt wordt om de reactoren te koelen, te snel stijgt. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor het waterleven.

In Zwitserland schommelt de temperatuur vandaag rond de 35 graden. De Amerikaanse nieuwssite CNBC laat op basis van berichten uit de Zwitserse media weten dat de kerncentrale van Beznau haar activiteiten tijdelijk heeft verminderd om te voorkomen dat de temperatuur van de rivier Aare stijgt “tot een niveau dat gevaarlijk is voor de vissen”.

De centrale van Beznau bestaat uit twee lichtwaterreactoren die samen jaarlijks ruwweg 6.000 gigawattuur elektriciteit produceren. Dit komt volgens Axpo, de exploitant van de centrale, overeen met ongeveer twee keer het elektriciteitsverbruik van de stad Zürich.

Minder energie produceren

In plaats van een koeltoren te gebruiken om de temperatuur te regelen, maakt de installatie in Beznau gebruik van de Aare. Door haar activiteiten verwarmt de fabriek dit water, dat uiteindelijk wordt teruggeleid naar de rivier. Volgens de exploitant warmt de centrale het water op met 0,7 tot 1 graad Celsius wanneer ze “op volle kracht” draait. Axpo voegt er wel aan toe dat dat afhankelijk is van de wateromstandigheden.

Een woordvoerder van Axpo laat in een reactie aan CNBC weten dat er voorschriften bestaan met betrekking tot waterbescherming, die de werking van de kerncentrale van Beznau beperken wanneer de watertemperaturen in de Aare fors stijgen.

“Wij volgen de situatie op de voet en hebben al de eerste maatregelen genomen”, klinkt het. “Dit is een routineprocedure die van tijd tot tijd nodig is tijdens de hete dagen van de zomer. We gaan ervan uit dat we de productie wegens de hitte de komende dagen verder zullen moeten terugschroeven.”

(evb)

Meer
Lees meer...