10 voorspellingen over de stad van de toekomst

10 voorspellingen over de stad van de toekomst

We vragen ons allemaal wel eens af hoe de toekomst eruit zal zien. Gaan we de sciencefictionkant volgen en verwachten we een wereld zonder groen, maar mét vliegende auto’s en technologie om elke hoek? Of zie je het wat grimmiger in met voedseltekort en droogtes of overstromingen met als enige uitweg op een andere planeet opnieuw beginnen? Wat je ook verwacht, hier zijn 10 voorspellingen over de stad van de toekomst die de sprekers op het and& summit festival in Leuven op 2, 3, 4 en 5 mei zullen bespreken:

1. Gedaan met lichtvervuiling!

and&

Door simpelweg reflecterende strips te plaatsen langs de kant van de baan kan je de weg voldoende belichten, doordat de koplampen eigenlijk zelf de lichtbron zijn. Daan Roosegaarde kwam op dit geniale idee om licht te creëren zonder extra energie op te wekken. Het kost amper iets om te installeren en toch is de baan voor autobestuurders meer dan voldoende belicht. Geniaal toch?!

2. En we gaan energie opwekken door te vliegeren

and&
“Let’s go fly a kite…” Deze vliegers zijn gebaseerd op een ontwerp van de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Ze vliegen op de wind en trekken en duwen dynamo’s. Zo voorzien ze genoeg energie om zo’n 100 tot 150 gezinnen van stroom te voorzien. Verzamel een hoop vliegers en je kan een hele stad voorzien van stroom!

3. Naar huis wandelen in de winter gaat eens zo leuk worden door ‘Bioluminescent Algae’

Deze algen behoren tot de oudste op onze planeet en zijn ook de coolste. Als je erover wandelt, worden ze ‘wakker’ en geven ze licht! Naar huis wandelen na een avondje uit was nog nooit zo fijn ;-).

4. En bye bye smog

Giphy
Say what? De Nederlander Daan Roosegaarde heeft de oplossing gevonden voor al het smog in onze steden. Een toren die alle vervuiling uit de lucht haalt. Ideaal toch? Vier jaar geleden is de eerste toren gezet en vandaag staan er al meerdere in India, Columbia, Mexico en Polen.

5. We gaan eindelijk een oase van rust vinden midden in de stad

Shigeru Ban

Een wolkenkrabber van 19 verdiepingen hoog, waarvan de laatste 9 een structuur hebben van hout. Met het prachtige uitzicht, mooie terrassen en het over-all materiaal waarmee het ‘Terrace House’ in Vancouver wordt gebouwd, is dit dé nieuwe oase van rust in een bruisende stad. Binnenkort in Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent? Op het and& Leuven op 2, 3, 4 en 5 mei gaat de architect Shigeru Ban er alles over vertellen.

6. Méér groen in de stad

Design Boom

En neen, niet zomaar wat bomen planten en bloembakken bijzetten. Carlo Ratti gaat tijdens de Milaanse Fashion Week een paviljoen opstellen waar de 4 seizoenen tegelijk kunnen doorkomen. Terwijl de bezoekers een unieke ervaring meemaken, staat het paviljoen er voornamelijk om de relatie tussen stad en natuur te bestuderen. En meer bepaald de technologie hoe we die relatie kunnen verbeteren. Hoe, dat ga je kunnen horen op and& Leuven.

7. En we gaan beste vrienden worden met Artificial Intelligence

Giphy
Hiroshi Ishiguro is gespecialiseerd in het bouwen van droids, mooie en realistische replica’s van mensen. Het zou het stadsleven alleen maar interessanter maken ;-). Ben je ook zo gefacineerd door Artificial Intelligence? Kom dan op 2, 3, 4 en 5 mei naar and& Leuven en volg een workshop van Hiroshi Ishiguro himself!

8. Of dat privacy nog zal bestaan, is nog maar de vraag

Giphy
Het is een vraag die Andrew Keen bezighoudt. Onze politici beginnen zich er bewust van te worden dat er een probleem is omtrent veiligheid en privacy in deze digitale wereld. Maar ze zijn er lang nog niet en hoe sneller wij zelf bewust zijn van het probleem, hoe beter.

9. We gaan rondlopen met onze levenscoach aan ons lijf

Giphy
Jasna Rokegem is een Belgische fashiontechdesigner die technologie ontwikkelt en verwekt in kledij. Zijn je schouders gespannen? Dan masseert je T-shirt je toch gewoon … Crazy! Je kan haar trouwens live bezig horen over haar projecten op and& Leuven op 2, 3, 4 en 5 mei!

10. Of nog beter: we gaan kleren kunnen dragen die letterlijk met ons meeleven!

Giphy
Kleren die met je meeleven of die van print kunnen veranderen wanneer je wil, net zoals bij een kameleon, gaan in de toekomst waarschijnlijk op de markt verschijnen. We gaan nog maar één kledingstuk nodig hebben dat zich aanpast aan al onze activiteiten. Sporten, uitgaan, ontspannen, … Lucy McRae is hier volop mee bezig en je kan haar live bezig horen op and& in Leuven!

Ben jij ook zo enthousiast over onze toekomst en wil je deze mensen graag eens in het echt horen spreken over hun ideeën? Dat kan op ‘and& Leuven’, een unieke summit én festival dat doorgaat van 2 tot 5 mei in Leuven. Naast deze topsprekers zijn er ook nog een heel aantal andere activiteiten voorzien voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek, kunst of technologie. Tickets voor dit onvergetelijke event kan je nog bestellen via de website van and& Leuven.

Gesponsorde artikelen