11 dingen die je waarschijnlijk elke dag doet, maar ondertussen je gezondheid schaden

11 dingen die je waarschijnlijk elke dag doet, maar ondertussen je gezondheid schaden

Waarschijnlijk denk je dat je best gezond leeft en het hier en daar gewoon wat beter kan. Maar hieronder staan 11 gewoontes die we allemaal hebben en eigenlijk vrij ongezond zijn. Benieuwd hoeveel jij er kan afvinken? 

1. Geen zonnecrème gebruiken

Oké de zon is weinig of zelfs niet aan het schijnen, maar toch zou je op een zonnige dag zeker zonnecrème moeten gebruiken. Heel wat mensen doen dit niet en hebben hierdoor meer kans op schade. Binnenkort is het weer lente … Ga jij elke dag zonnecrème opsmeren?

2. Veel te lang zitten

Een gemiddelde mens zit veel te veel … Je denkt waarschijnlijk dat het goed meevalt, maar daar is niets van waar. Je zit op school of op het werk, in de auto of op de bus. Eens je thuis bent, ga je weer braaf aan tafel zitten en dan weer in je luie zetel.

Volgens een onderzoek van Partena zit een gemiddelde mens meer dan acht uur per dag. Dat is niet niets hé. Daarom zou je er elke dag voor moeten zorgen dat je voldoende rechtstaat, beweegt en zelfs sport. Komaan hé, hup met die beentjes!

3. Onvoldoende slapen

Kan je het nog aan? Want er komen nog wat zaken die je vanzelfsprekend vindt hoor, zoals te weinig slapen. Elke avond denk je dat je de volgende dag je slaap wel zal inhalen. Maar daar lig je dan lekker te netflixen en is het weer veel te laat geworden. Oops … je wekker gaat alweer binnen zes uur af. En dan beloof je jezelf om de dag erop zeker je best te doen …

Eigenlijk zou je toch moeten proberen elke dag voldoende te slapen. Hierdoor zal je je alert en fit voelen en zelfs meer hebben aan je dag. Het is niet makkelijk, maar probeer toch een slaaproutine te vinden. Elke dag opstaan en gaan slapen op hetzelfde uur. Het is niet simpel, maar je kan het wel!

4. ’s Ochtends meteen grijpen naar een tas koffie

Ja … alweer schuldig! Elke ochtend opnieuw is het eerste wat je doet, grijpen naar een tas koffie. Als je slaapt, geraak je makkelijk gedehydrateerd. En een kopje koffie in de ochtend maakt dat zeker niet beter, maar verergert het zelfs. Daarom zou je eerder een glas water moeten drinken in de ochtend. Je zal je beter voelen en ’t is gewoon gezonder.

5. Je agenda vol plannen

Hoogstwaarschijnlijk denk je dat die ene taak na je lessen of werk wel moet lukken. Maar leer toch uit je fouten. Je plant je agenda waarschijnlijk veel te vol waardoor je na een tijdje de bomen door het bos niet meer ziet.

Doe het rustiger aan en plan je taken in op een moment dat je daar ook tijd voor hebt. Hierdoor vermijd je stress, angst, onrust en zelfs woede.

Je moet af en toe ook gewoon nee durven zeggen. Als iemand in je omgeving je opeens belaadt met werk dat je niet aankan, moet je eerlijk kunnen zeggen dat het gewoon niet gaat. Denk aan jezelf!

iStock

6. Dokter Google gebruiken

We doen het allemaal wel eens: Google gebruiken om je symptomen op te zoeken. Iedereen durft dit wel eens te doen, maar eigenlijk is dat niet zo goed voor je. Het is altijd aangeraden om naar een echte dokter te gaan. Hierdoor ga je veel meer te weten komen over je symptomen en zal je ook niet snel foute informatie meekrijgen.

Als je Google gebruikt om je symptomen op te zoeken, kan je denken dat er echt iets heel serieus met je aan de hand is. Het tegenovergestelde is ook een optie: dat er eigenlijk helemaal niets mis is. Ga dus gewoon langs een echte dokter die je correcte informatie kan geven zonder fouten.

7. Niet rustig eten

Tijdens het werk of aan je computer snel een broodje naar binnen werken, is geen manier van doen. Je moet altijd een goede pauze nemen van je werk en rustig eten.

Snel eten is niet alleen slecht voor je mentale gezondheid, maar ook je fysieke. Neem je tijd om je eten te kauwen en te laten verteren. Anders ga je het aan je darmen en maag voelen hoor!

Google

8. Smartphone te veel gebruiken

Je voelde het waarschijnlijk al aankomen, maar een smartphone te veel gebruiken is dus ook niet zo gezond. Hierdoor kijk je steeds naar beneden, waardoor je nek belast kan worden. Ook je vingers, vooral je duimen, kunnen hier ook een negatief effect van hebben.

Als je echt niet anders kan dan praten met die ene persoon, moet je misschien eens bellen of face-to-face afspreken? Klinkt ook leuk hé … dat buiten komen. Moet je zeker eens proberen!

9. De hygiëne van je tandenborstel is slecht

Het kan goed zijn dat je je tanden goed poetst en je hygiënisch bent. Maar je moet ook je tandenborstel hygiënisch houden.

Heel wat mensen houden hun tandenborstel gewoon aan de spoeltafel in de badkamer. Maar je tandenborstel niet wegsteken, kan voor een heel wat bacteriën zorgen. Denk maar aan de wc die daar staat. Telkens als je doorspoelt, vliegen er heel wat bacteriën de lucht in. Die kunnen nadien belanden op je tandenborstel en dat is alles behalve hygiënisch.

Spoel je tandenborstel dus regelmatig heel goed af en zorg ervoor dat je die ook goed wegbergt.

10. Veel suikers

Suiker is echt een boosdoener van onze maatschappij. Wij eten heel veel suikers zonder dat we het eigenlijk doorhebben. Daarom zou je iets meer alert moeten zijn en proberen te minderen met suikers. Het enige probleem is dat ze bijna overal inzitten. Zelfs in gezond eten zoals yoghurt en granola kunnen er toegevoegde suikers zitten. Als je echt safe wil zitten, kan je best zelf alles maken en meer koken. Fruitsap en cola is ook niet nodig, drink maar meer water dan!

11. Een hele dag naar een scherm staren

Nog zo’n gevaar van de 21ste eeuw: schermen. Het is heel moeilijk om ze te ontwijken, want we gebruiken ze voor alles. Of je nu werkt of geniet van je vrije tijd, we gebruiken heel vaak schermen.

Naar schermen kijken is erg ongezond. Het heeft effect op je gezondheid, hersenen en vooral je ogen. Door veel naar een scherm te kijken, kan je rode of droge ogen hebben, wazig zien en zelfs hoofdpijn krijgen.

Als je echt niet anders kan, omdat je bijvoorbeeld een bureaujob hebt, moet je elke 20 minuten een korte pauze nemen van je scherm. Hierdoor zullen je ogen wat meer rusten en zal je minder last hebben.

En … hoeveel van de 11 puntjes heb jij afgevinkt?

iStock

Gesponsorde artikelen