11 redenen waarom het zomeruur zo erg nog niet is

11 redenen waarom het zomeruur zo erg nog niet is

Dit weekend zetten we de klok een uurtje verder. Elk jaar opnieuw leidt dat tot discussies over de nadelen, beangstigende studies over de negatieve effecten en voorstellen om het af te schaffen. Toch houden we, samen met 70 andere landen ter wereld vol. En in het geval van het zomeruur zijn daar meer goede redenen voor dan (een beetje) energiebesparing.

1. Langer genieten van terrasjes

Met dank aan het zomeruur is het ’s avonds een uurtje langer licht. En dat we dus langer kunnen zitten keuvelen en drinken op terrasjes. Santé!

2. Beloning voor vroege vogels

Wie vroeg opstaat, moet tijdelijk weer opstaan als het nog (half) donker is. Maar je krijgt wel opnieuw de periode waarbij je opstaat met de zonsopgang en alle mooie beelden die daarbij horen.

3. Minder verspilling van zonlicht

Zonder zomeruur zou het in de zomer al licht zijn om 4 uur ’s morgens, en alweer donker om 20u30-21 uur. Dat is verspilling van zonlicht: om 4 uur ’s nachts slaapt bijna iedereen, terwijl om 22 uur ’s avonds de meesten nog wakker zijn. 

4. Het is gezonder

Omdat het ’s avonds langer licht is, gaan meer mensen wandelen, lopen of fietsen na de werkuren. Je hebt ook meer kans op blootstelling aan zonlicht, wat goed is voor de aanmaak van vitamine D.
Thinkstock

… zij het niet voor iedereen

Er is wel een link met een stijging in het aantal hartaanvallen, al is het moeilijk te bewijzen dat zomertijd de oorzaak is. Anderen hebben dan weer last van het licht ’s avonds en slapen moeilijker in of slapen slechter, met vermoeidheid en concentratiestoornissen tot gevolg.

Uit de studies komen geen eenduidige effecten naar boven.

Thinkstock

5. Het maakt je productiever

Door een grotere blootstelling aan zonlicht, zal je meer energie hebben en dus productiever zijn! Driewerf hoera!

6. En gelukkiger!

Door meer zonlicht zijn we niet alleen productiever en actiever, we zijn ook gelukkiger. De dag is langer waardoor we meer tijd hebben om na het werk of de les leuke activiteiten te doen. Uit een studie van 2016 blijkt bovendien dat zonlicht goed is voor de mentale gezondheid.

7. Je pakt de handleiding van de auto nog eens vast

Oké, de klok van de auto verzetten is meestal een huzarenstukje (als het al gebeurt), maar positief bekeken betekent het dat je nog eens de handleiding vastneemt. En dan kan je misschien ook opzoeken wat dat flikkerende lampje betekent of die radiozender programmeren?

8. Minder ongevallen

Ja, het is wel enkele weken weer langer donker ’s ochtends maar dat weegt niet op tegen de voordelen van maanden langer licht ’s avonds. Ook al verplaatsen we ons vaker ’s avonds tijdens de zomertijd, omdat het licht is, zijn er minder ongevallen. Al zal het betere weer daar ook wel een invloed op hebben.

9. Minder criminaliteit

Volgens vele voorstanders van het zomeruur zou er na het verzetten van het uur minder criminaliteit zijn. Het is langer licht waardoor criminele praktijken sneller worden opgemerkt. Uit een onderzoek blijkt dat het aantal overvallen in de zomer daalt met 51 procent, het aantal moorden met 48 procent en het aantal verkrachtingen zelfs met 56 procent. Als dat geen voordeel is …

10. Bedrijven profiteren mee

We blijven hangen op terrasjes, dus profiteert de horeca. We gaan sporten, dus kopen we sportkledij en fitnessabonnementen. We maken al eens een daguitstap of plannen een weekendje weg ‘nu het beter weer gaat worden’, en dat is goed voor de toeristische en transportsector. En er zijn minder ongevallen, dus minder files en dus komen werknemers vaker op tijd en met minder stress aan op kantoor. Allemaal positief dus!

11. Gezamenlijke aanpassing van de biologische klok

Voor het bestaan van de klokken paste de mens zich aan aan de natuur. Wanneer het later licht was en vroeger donker, dan was de dag van de mens ook korter. In de zomer gebeurde het omgekeerde.

Eigenlijk is het verzetten van onze klok dit weekend hetzelfde als dat, maar dan gezamenlijk en op een afgesproken moment. Niet zo speciaal dus …

Niet overtuigd? De Vereniging tegen de zomertijd ook niet: 

De vereniging tegen de zomertijd zet uitvoerig alle negatieve effecten op een rijtje. 

Wij blijven erbij:

Gesponsorde artikelen