13 bekende Brusselaars waar elk ketje terecht trots op mag zijn

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt momenteel meer dan een miljoen inwoners en daar horen heel wat bekende koppen bij. Hier zijn alvast 11 bekende Brusselaars waar elk ketje terecht trots op mag zijn:

1. Vincent Kompany

Vincent Kompany is kapitein van de Rode Duivels, al hebben we hem sinds 2015 niet meer op het veld gezien door blessures. Hij speelt bij Manchester City. De voetballer is sinds 2006 ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Samen met zijn vrouw heeft hij ook een vzw opgericht om jongeren te steunen die het moeilijk hebben om zich te ontwikkelen in hun stad. Het is duidelijk een man met een hart van goud, die Kompany.

2. Mathias Vergels

We kennen Mathias Vergels vooral als Lowieke uit Thuis, maar hij speelde ook al mee in films als Bo en De Helaasheid Der Dingen. Naast acteur is Mathias ook zanger. Zijn debuutsingle Margherita is een grote hit. Hij heeft de smaak duidelijk te pakken, want vorige week releaste hij al zijn tweede single. We hebben het laatste van Mathias Vergels nog niet gezien.

3. Jean-Claude Van Damme

Muscles from Brussels”, moeten we nog meer zeggen? De 56-jarige Jean-Claude Van Damme is een wereldster en speelt mee in tal van internationale films. Je kan hem al eens gezien hebben in The Expendables, Kickboxer of Narco. Naast acteur is hij ook kickbokser, en nog een goede ook. In de 8 jaar dat hij wedstrijden speelde, heeft hij slechts één keer verloren. Straf!

4. Raymond van het Groenewoud

Iedereen kent Raymond van het Groenewoud wel. De 67-jarige Brusselaar is zanger, gitarist en pianist. Zijn bekendste hits Meisjes, Vlaanderen boven en Twee Meisjes zijn echte klassiekers. Twee Meisjes werd dan ook van 2008 tot 2011 en in 2013 verkozen tot ‘Beste Belgische Lied’ door de luisteraars van Radio 1.

5. Hergé

Hergé is de striptekenaar van Kuifje. Hij overleed in 1983, maar dat wil niet zeggen dat het verhaal van Kuifje toen stopte. In 2005 werd een Kuifje-festival georganiseerd en als eerbetoon aan het stripfiguur en Hergé werden er speciale postzegels en munten uitgegeven. In 2011 was de film The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, geregisseerd door Steven Spielberg, te zien in bioscopen overal ter wereld.

6. Élodie Ouédraogo

Élodie is sprintster en hordeloopster. Ze is Belgisch recordhoudster van de 4x100m. Samen met Kim Gevaert, Hanna Mariën en Olivia Borlée liep ze een Belgisch record op de Olympische Spelen in Peking in 2008, waar ze een gouden medaille won. Sterk!

7. Peyo

De naam Pierre Culliford doet misschien geen belletje rinkelen, maar Peyo hoort dat wel te doen. Hij was striptekenaar en is de geestelijke vader van de Smurfen. In 1982 en 1983 won Peyo de Emmy Award voor Outstanding Children’s Entertainment Series. Momenteel kan je de Smurfen hun derde film, De Smurfen en het verloren dorp, gaan bekijken in de bioscoop. Peyo overleed in 1992.

8. Michy Batshuayi

De 23-jarige Michy Batshuayi is de tweede Rode Duivel in dit lijstje. Hij speelt bij de Engelse voetbalploeg Chelsea. Tijdens de wedstrijd van 12 mei 2017 schopte Michy zijn ploeg naar de overwinning van de Premier League. Dat deed hij door het enige doelpunt van de match te maken. Leuk weetje: de bijnaam van Michy Batshuayi is Batsman. Goed bezig, die Michy.

9. Audrey Hepburn

Je wist het misschien nog niet, maar wereldster Audrey Hepburn werd wel degelijk geboren in Brussel. Ze is een belangrijk stijlicoon uit de 20e eeuw. Audrey Hepburn was ook actrice, je kent haar misschien van haar rol in Breakfast at Tiffany’s. De film uit 1961 won 2 Oscars. Als je ooit in Hollywood bent, kan je de ster van Audrey Hepburn bewonderen op de wereldberoemde Hollywood Walk of Fame. Ze stierf in 1993.

10. Marouane Fellaini

Fellaini speelt bij Manchester United. Dat maakt hem een rivaal van collega Rode Duivel Vincent Kompany. Samen met zijn ploeg heeft hij net de UEFA Europa League gewonnen. De Rode Duivel is erg geliefd bij de supporters van Manchester United. Je kan Fellaini herkennen aan zijn grote bos krullen. Er was dan ook heel wat te doen rond het kapsel van de voetballer toen hij besloot het te laten blonderen naar aanloop van het EK in 2016.

11. Toots Thielemans

Toots Thielemans was een bekende jazzmuzikant, componist en mondharmonicaspeler die niet alleen bekend is bij ons, maar onder andere ook in Brazilië en de Verenigde Staten. In 2001 werd hij door Koning Albert tot baron verheven en in 2007 kreeg hij de Klara Carrièreprijs. Wist je trouwens dat Toots het begindeuntje van onder andere Sesamstraat en Witse speelde? Hij overleed in 2016 op 94-jarige leeftijd.

12. Stromae

Iedereen weet wie Stromae, of Paul van Haver, is. In 2010 scoorde hij een monsterhit met Alors on danse en sindsdien is hij niet meer uit de hitparades weg te denken. Het lijstje met prijzen die Stromae al gewonnen heeft, is eindeloos. Zo heeft de zanger al veertien MIA’s op zijn naam staan. Momenteel heeft hij zijn muziekcarrière even on hold gezet om zich te focussen op zijn modelabel Mosaert.

13. Last but not least: Blanche

De 17-jarige Ellie Delvaux, beter gekend als Blanche, leverde ons enkele weken geleden een mooie vierde plaats op tijdens het Eurovisiesongfestival. Haar nummer City Lights doet het nu dan ook erg goed in de Europese hitlijsten. Onder andere de Portugezen, Zweden en Nederlanders zijn fan van het liedje.

Je ziet het, elk ketje heeft redenen genoeg om trots te zijn op Brussel en haar inwoners. Binnenkort komt daar nog eens het nieuwe Eurostadium bij. Ze doen dat niet slecht, die kiekenfretters ;-).

Meer
Lees meer...