’13 Reasons Why’ nu al door tweede studie gelinkt aan toegenomen zelfmoordcijfers

13 Reasons Why werd in een studie een maand geleden al gelinkt aan hogere zelfmoordcijfers, maar nu doet een nieuwe, onafhankelijke studie dat opnieuw. “Beide studies hebben eigenlijk hetzelfde gevonden: een duidelijke toename in zelfmoorden bij adolescenten na de release van de serie”, stelt een van de leidende onderzoekers. Netflix betwist de resultaten van de studie en zegt dat de serie vele jongeren net heeft geholpen.

13 Reasons Why vertelt het verhaal van de zelfmoord van studente Hannah Baker. Via audiocassettes vertelt ze, na haar dood, zelf waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. De serie brengt daarbij heel duidelijk pestgedrag, seksueel misbruik maar vooral ook de zelfmoord van Hannah in beeld. Dat leidde tot een hele hoop controverse. Belangengroepen vonden het niet kunnen en ook experts veroordeelden de serie.

Netflix verdedigde de serie echter altijd (zo zei Netflix-CEO Reed Hastings nog dat “het controversieel is, maar niemand móét kijken!”), maar nu komen er op heel korte tijd twee studies naar buiten die een duidelijke link aantonen tussen de serie en het toegenomen zelfmoordcijfer.

“Contagion by media”

Vorige maand verscheen er in het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP) al een studie die stelde dat de “de release van 13 Reasons Why samenliep met een significante stijging van de maandelijkse zelfmoordcijfers bij de Amerikaanse jeugd tussen 10 en 17 jaar oud”.

En nu, amper een maand later, bevestigt een tweede, onafhankelijke studie in JAMA Psychiatry die bevindingen. De onderzoekers blijven voorzichtig en zeggen wel dat hun cijfers “met de nodige voorzichtigheid” moeten worden bekeken, maar “dat ze wel een stijging in zelfmoorden aantonen die samenhangt met een mogelijke contagion by media“, een fenomeen waarbij berichtgevingen in de media kunnen leiden tot een toename van bepaalde gedragingen of acties, zoals ook zelfmoord.

Meer
Lees meer...