Startups schieten tegenwoordig uit de grond als paddenstoelen. Crowdfunding is vaak dé sleutel tot succes. Iedereen kent intussen de grote kleppers als Tinder en Snapchat… Maar overal ter wereld proberen andere kleine bedrijfjes de succesformule uit. Deze 13 startups schoten uit hun startblokken en creëerden de meest opmerkelijkste apps en toestellen. If you start them up, they’ll never stop!
1. LIFX: sfeer creëer je zelf, mét je smartphone.
And then there was light… of beter gezegd: LIFX. Deze LED-lamp heeft enkel een wifi-verbinding nodig. De kleur en sterkte van het licht kan je gewoon regelen met je telefoon. Met een simpele swipe over je smartphone, bepaal je zélf de sfeer in huis. LIFX zag voor het eerst het licht in 2012 en werd gesticht dankzij crowdfunding. De startup won in 2014 de Edison Award voor de Smart Systems-categorie. De lichttherapie van LIFX zorgt ervoor dat je van ’s ochtends al in opperste sferen bent. In plaats van wakker te worden door geluid, gebruikt het systeem een licht dat steeds feller wordt. LIFX kleurt je dag!
2. Blaze: het coolste fietslicht ooit… mét laser.
Beu om je leven te riskeren met de fiets? Dan is het Blaze Laserlight iets voor jou. Blaze is een Britse startup met producten die het verkeer voor fietsers veiliger maakt. Met het Laserlight vallen jij en je fiets niet alleen op, maar ook het fietspad wordt duidelijker zichtbaar. Het licht projecteert namelijk een fluogroene fiets op de baan. Hoe cool is dat? Bovendien heeft Blaze ook een app die je waarschuwt wanneer je minder zichtbaar bent en je dus het licht moet activeren. Blaze = amazing!
3. Hello: met deze ‘pil’ ben jij in no time Sleeping Beauty.
Vergeet slaappillen en al die andere middeltjes om in dromenland te geraken. Wie een slaapprobleem heeft, is veel beter af met een Hello-pakket. Hello, wat? Een machientje dat je naast je bed zet en een ‘pil’ die je vastklikt aan je hoofdkussen. De pil registreert de bewegingen die je maakt in je slaap. Hello houdt rekening met kamertemperatuur, licht en geluid. Vervolgens wordt alles doorgestuurd naar je smartphone en maakt de Hello-app een analyse. De app biedt ook nog een andere service: het Smart Alarm, dat je wakker maakt op het juiste moment van je slaapcyclus. Op deze manier ben je iedere ochtend uitgerust. Rise and shine!
4. iReach’m
Weeral voicemail, aargh! Zó irritant! Wat jij nodig hebt is iReachm, een app die weet wanneer jij en de persoon die je probeert te bellen bereikbaar zijn. iReachm zoekt een tijdstip wanneer jullie beide vrij zijn en brengt jullie automatisch met elkaar in contact. Het Belgische technologiebedrijf deed mee aan meerdere startupcompetities, mét succes. Het prototype is klaar en… werkt! iReachm gaat dit jaar onder andere in zee met Base, de telecomoperator zet zijn netwerk nu open voor deze startup. Er worden wel nog investeerders gezocht. Neem snel een kijkje op MyMicroInvest en geniet van een Racing Experience tijdens het officiële Launch Event van iReachm op Spa-Francorchamps! Call them, maybe? Absolúút!
5. Glow: dé app voor jouw zwangerschap.
Deze app houdt jouw cyclus in de gaten en voorspelt wanneer je het vruchtbaarst bent. Handig voor vrouwen die willen zwanger worden (of dat juist willen voorkomen). Wie investeert in de Glow-app, steunt ook andere koppels die moeilijk zwanger geraken. Een deel van de winst wordt namelijk naar Glow First gestort. De ‘zwangerschapsapp’ won vorig jaar de Webby Award voor Health & Fitness. Een verdiende prijs, voor iets dat kleine mirakeltjes creëert.
6. Guardian: hét juweel om jouw bijoux te beschermen.
Als vrouw zorgeloos rondlopen in India? Dat zit er niet echt direct in… Daarom bedacht Leaf, een Indische startup, de Guardian. Deze ring is een soort van gps die gevaar detecteert. Als de drager ervan wordt bedreigd, stuurt de Guardian automatisch de locatie van het slachtoffer naar vrienden en familie. Bovendien wordt bij potentiële dreiging meteen de controlekamer én de politie verwittigd. De Guardian is dus niet gewoon een mooi accessoire. Je beschermt jezelf tegen al die schoften en schurken én je kan voor jezelf opkomen. Just like Wonderwoman!
7. Soapbox Soaps: want soap = hope.
Meer dan 3.000 kinderlevens kunnen gered worden door iets simpels als proper water en zeep. Daarom schenkt Soapbox Soaps bij elk verkocht stuk zeep een flesje water, vitaminen of zeep aan wie dat nodig heeft. In amper twee jaar doneerde Soapbox op deze manier aan landen als Haïti, Kenia, Zambia en India. Vorig jaar gaf het bedrijf meer dan 179.000 stukken zeep weg. Niet enkel aan derdewereldlanden, maar ook aan daklozen-en vrouwencentra in Amerika. Smells like a good idea!
8. Mink: de DIY 3D make-up printer.
Print je eigen schmink! Het kan, met de 3D Mink-printer. Je sluit de printer gewoon aan op je eigen computer, je camera, of smartphone. Je kiest een kleur op een website of neemt een foto van iets. Daarna zet je die afbeelding in Photoshop (of zelfs gewoon Paint) en… printen maar! Mink is vorig jaar ontworpen door Grace Choi en is enkel verkrijgbaar als je een verzoek stuurt naar de designer. Dan moet je nog eens 300 dollar bovenhalen voor je eigen exemplaar. Maar je kan wel naar hartenlust je eigen lippenstift, oogschaduw en blush maken. Een make-uplijn starten is nog nooit zo makkelijk geweest!
9. Alfred: deze butler is je beste buddy.
Beeld je in: je komt thuis na een zware werkdag en de post is gesorteerd, het huis schoongemaakt, je kleren zijn gewassen én de koelkast is aangevuld. Wie heeft dat gedaan? De butler natuurlijk! Voor minder dan 100 dollar per maand haal je Alfred, een persoonlijke butler in huis. Alfred is begonnen als een schoolproject in 2013, maar is nu enorm populair bij jonge gezinnen die gewoon crazy worden van die dagelijkse ratrace. Voor al je klussen en karweitjes is er dus nu Alfred, een superhandige app die voor de perfecte butler zorgt. Zálig!
10. Ubooly: Furby 2.0.
Opruimen, tandjes poetsen en hop… naar bed. Niet simpel met een tegenstribbelende kleuter. Wanhopige ouders hoeven zich geen zorgen meer te maken. Meet Ubooly, een educatieve versie van Furby. Ubooly is een interactieve robot die je kan aansluiten op je tablet of smartphone. Het is een stuk speelgoed dat je kind ook iets kan bijleren: het alfabet, rekenen of zelfs een vreemde taal. Het beestje is voorzien van een fluffy (én flashy) vacht, dus je smartphone kan gerust tegen een stootje. Handig als zoon- of dochterlief een beetje te wild aan het spelen is.
11. Humin: de app waardoor je nooit meer een naam vergeet.
Elien? Lieselot? Anneleen? Het ligt op het puntje van je tong, maar je kan er niet opkomen. Hoe heet dat meisje nu alweer? Met Humin zijn die gênante momenten verleden tijd! Deze app onthoudt écht alles. Het gebruikt contacten uit je smartphone en sociale media om linken te leggen. Telkens wanneer je een nieuw nummer toevoegt, vertelt Humin meteen wie deze persoon is, hoe en waar jullie elkaar ontmoet hebben, welke vrienden jullie gemeen hebben en waar deze persoon werkt. Een foto doet misschien ook een belletje doen rinkelen? Geen probleem, Humin tóónt je gewoon wie het is.
12. Shyp: aanschuiven in het postkantoor is zó passé.
Ben jij het ook beu om een halve dag aan te schuiven wanneer je een pakje op de post wil doen? Het kan veel simpeler én sneller. Dat bewijst de Amerikaanse startup, Shyp. Je neemt gewoon een foto van wat je wil versturen en binnen het halfuur komt een Shyp-medewerker het pakje ophalen. De Shyp Heroes staan altijd op post! De dienst bestaat slechts twee jaar, en is jammer genoeg enkel in Amerika actief. Maar, Shyp begint serieus uit te breiden. Misschien kunnen wij binnenkort via deze manier onze verjaardags-en valentijnscadeautjes versturen…
13. BeatSwitch: van crowdfunding naar crowdsurfen.
Een festival organiseren… niet simpel. Gelukkig is dat geen probleem voor ons, Belgen. Daar is de Belgische startup, BeatSwitch hét bewijs van. BeatSwitch is een planningssysteem voor muziekfestivals dat organisators, artiesten en boekingskantoren met elkaar in contact brengt. Het helpt organisatoren dus met… organiseren. Gedaan met ingewikkelde spreadsheets, complexe Exell-documenten en die overvolle mailbox. BeatSwitch fixt alles via de tablet en de smartphone. De digitale assistent heeft een grote toekomst in de eventsector. Hij is amper twee jaar geleden gesticht door twee jonge Belgen en heeft nu al een zeer grote vis beet. Zo sloot het bedrijf een al een deal met Tomorowland. BeatSwitch is dus dé manager van morgen.
14. Rent The Runway: dé uitleendienst voor designerkledij.
Twee keer dezelfde jurk dragen voor een feestje, not done? Makkelijk gezegd, maar voor elke party iets nieuws kopen, is (zeker met jouw dure smaak) onmogelijk. Rent The Runway is dé oplossing. Deze succesvolle startup leent designerkledij uit aan betaalbare prijzen. Je kan die ene droomjurk lenen voor zelfs meer dan een week. Terugsturen en betalen doe je gewoon via PrePaid én je hoeft zelfs de kleren niet te wassen. Bestel eens een Moschino, Vera Wang of Vivienne Westwood via je smartphone!