15 dingen die je nog niet wist over Game of Thrones 

Hier zijn 15 dingen die je wellicht nog niet wist over Game of Thrones. 

1. Sansa heeft Lady geadopteerd

Sophie Turner, die Sansa Stark speelt, heeft Lady geadopteerd, in de reeks één van de reuzenwolven die Koning Joffrey liet afmaken. Als kind wou de actrice altijd al een hond, maar haar ouders zagen dat niet zitten. Turner heeft Lady herdoopt in Zunni.

2. Lijkt op een wolf, maar …

De reuzenwolven in Game of Thrones zijn Northern Inuit Dogs. Een niet-erkend ras dat ontstond in de jaren tachtig, bij pogingen om een hond te kweken die op een wolf zou lijken. In de soort zit Duitse herder, Siberische husky en een aantal Canadese sledehonden die door de Inuits worden gebruikt. Hier is de club van deze honden, de Northern Inuit Society

3. Jamie en Cersie en de meest verboden relatie

De werkelijkheid is vaak straffer dan fictie, en de incestueuze relatie in Game of Thrones tussen tweelingen Cersei en Jamie Lannister is dan ook in het echt ooit gebeurd. Het is geïnspireerd op Jan V van Armagnac (1420-1473), die een relatie had met zijn zuster Isabella, waar drie kinderen uit voortkwamen. Het lijkt bovendien dat ook het karakter van Jaimie erg op dat van Jan V van Armagnac is gebaseerd. 

4. Viserys is een Dickens

Harry Lloyd, die in Game of Thrones Viserys Targaryen speelt, is een achter-achterkleinzoon van Charles Dickens. Langs zijn moeders kant. Marion Lloyd (geboren als Mary Dickens) was een kleindochter van Henry Fielding Dickens, één van de 10 kinderen van de schrijver.

5. De Muur bestaat echt

De Muur of The Wall, het 250 meter hoge geval dat de Seven Kingdoms afschermt van het noorden, is geïnspireerd op de Muur van Hadrianus. Schrijver George RR Martin bezocht die in 1981. Hij was geen 500 kilometer breed zoals in GOT, maar toch 117 kilometer, en gezien aangelegd in zes jaar tijd door de Romeinen (tussen 122 en 128), was dat toch ook al ’t één en ’t ander. De Muur van Hadrianus diende ongeveer voor hetzelfde als De Muur uit GOT:  de Romeinse noordgrens beschermen en invallen van de stammen, later bekend onder de naam Picten, vanuit het noorde te voorkomen. Daarnaast diende hij als symbool van de Romeinse macht, zowel in Britannia als in Rome. In de enige Romeinse bron over de muur staat dat hij diende om de Romeinen te scheiden van de barbaren.

6. De muziek waarmee Game of Thrones begint …

Is niet zomaar een toevalstreffer. Het is van de hand van één van de meest succesvolle soundtrackmakers van het moment, de Iraans-Duitse componist Ramin Djawadi. Hij deed ook al de muziek voor Prison Break, voor de Iron Man-films en voor onder meer Pacific Rim. Er zijn ook al behoorlijk wat grappige covers van het muziekske van GOT gemaakt. Deze zijn zeker de moeite:

7. Joffrey is de slechtste nog niet

Jack Gleeson, die King Joffrey speelt, is in het echte leven helemaal het tegenovergestelde. Zo is hij veel bezig met humanitaire doelen – ondermeer in Haïti, heeft hij een hekel aan celebrity culture en heeft hij ook al aangegeven te zullen stoppen met acteren eens Game of Thrones achter de rug is. Hij beoogt een academische carrière.

8. Theon is de broer van Lily Allen

Theon Greyjoy is in het echte leven de broer van Lily Allen. 

Ze schreef dit nummer over hem:

9. Robb Stark heeft het lief gepikt van Doctor Who

Of hoe de Sci-Fi-Fantasy-wereld één happy get together is. Richard Madden die Rob Stark speelt in Game of Thrones, is in het echte leven de partner van Jenna-Louise Coleman, die in een parallel universum dan weer het lief is van Docter Who in haar Clara Oswin Oswald alter ego.

10. Dames of Thrones

In Australië loopt momenteel Dames of Thrones, wat dan een burlesque show heet te zijn, of een erotisch prikkelende parodie op Game of Thrones. Het ding krijgt bovendien nog goeie recensies ook.

11. Het rauwe paardenhart was van gummibeer

Yup. Het paardenhart dat de zwangere Daenerys moest eten om zichzelf te bewijzen tegenover de Dothraki was toch wel niet echt zeker. Kaleesi kreeg iets voor de kiezen dat gemaakt was van bloedkleurige gummibeertjes, confituur en er werd ook nog wat pasta in verwerkt. Desalniettemin was het niet te vreten volgens Emilia Clarke en er zouden beelden bestaan van hoe ’s werelds meest begeerlijke vrouw van 2014 in een emmertje aan het kotsen is na de opname van de scène.

12. The Simpsons 

The Simpsons hebben een geweldige spoof gedaan van de intro van Game of Thrones in de aflevering Exit Through the Kwik-E-Mart uit 2012.

13. Er zijn geen tattoos in Westeros

Bron: Esquire

Wat een groot probleem is voor Lena Headey, die een negental grote tatoeages op haar lichaam heeft, die telkens bedekt moet worden met cosmetica. Headey, de 39-jarige actrice die Cersei Lannister speelt, beweerde onlangs dat ze amper vijf dollar op haar rekening heeft staan en dringend geld nodig heeft om rond te komen met haar tweejarig zoontje. ’t Eén en ander is het gevolg van een scheiding waardoor 34.000 dollar op een geblokkeerde bankrekening verzeilde.

14. Vergeet Latijn, leer Dothraki

Dothraki is een echte taal. Of tenminste, er bestaat een grammatica van. De conlinguist die het Dothraki uitvond, David Peterson, zegt dat hij zich oner meer liet inspireren door Turks, Russisch, Ests, Swahili en Inuktitut.

15. Er zijn al 500 Khaleesi’s

For real. Sinds Game of Thrones of tv is, hebben ouders zich laten inspireren door de karakters uit Westeros en omliggende streken om een naam voor hun baby te kiezen. Jaarlijks ongeveer 150 meisjes zijn in de VS alleen al zo Khaleesi genoemd.

Maar da’s niks in vergelijking met Arya, blijkbaar de populairste naam die gekozen wordt uit Game of Thrones. En het zijn niet alleen Amerikanen die dit doen. In de UK is het ook van dat, met vier Tyrions vorig jaar, acht Brans, 68 Neds, 15 Theons en 106 Arya’s en ook daar een stuk of twintig Khaleesi’s.

Catelyn zit ook in de lift als naam, net als Jaime en Robb.

Maar er is maar één Emilia Clarke

Hier zijn 13 dingen die je nog niet wist over de drakenmoeder die Meest Begeerde Vrouw van 2014 werd.

Meer
Lees meer...