16 legendarische MTV Unplugged-sessies

MTV Unplugged voegt een nieuwe artieste toe aan het lijstje: Miley Cyrus. Sinds de muziekzender in 1989 met het concept startte, passeerden veel artiesten de revue. Soms logisch, omdat een akoestische set perfect aansloot bij hun muziek, soms verrassend.  Enkele optredens verdienen de status ‘legendarisch’ en wel deze:

1. Squeeze, Syd Straw en Elliot Easton (1989)

Wie? Het doet er niet toe dat deze artiesten geen belletje meer doen rinkelen, ze waren de eersten die een MTV Unplugged sessie mochten spelen en dat is echt legendarisch. Ze waren evenwel niet de eerste artiest die unplugged op MTV speelde: die eer is weggelegd voor Jethro Tull in 1987.

2. Paul McCartney (1991)

Een artiest als Paul McCartney op iets wat toen een hippe en ietwat rebelse jongerenzender was, dat is al redelijk opmerkelijk. Maar wat dit optreden legendarisch maakt, is dat  het de merknaam ‘MTV Unplugged’ op de kaart heeft gezet door de sessie uit te brengen als cd Unplugged (The Official Bootleg). Producer Alex Caletti zei dat het concept nooit de cultstatus had gekregen die het nu heeft zonder deze cd.. 

3. Mariah Carey (1992)

De Unpluggedsessie bewees dat Mariah niet zomaar een popsterretje was, maar dat ze ook echt kon zingen. Deze versie van het Jackson 5 nummer I’ll be there werd gereleased als single en raakte in vele landen op nummer 1. In België strandde Mariah op de vierde plaats.

4. Pearl Jam (1992)

Die andere grungeband uit de jaren 90 speelde ook een Unpluggedsessie. Ze was bijna vergeten in de plooien van de geschiedenisboeken, tot ze in 2009 werd uitgebracht op dvd naar aanleiding van het heruitbrengen van hun topcd Ten.

5. LL Cool J (1991)

Niet zo legendarisch door de performance op zich, maar wel omdat dit het eerste akoestische rapoptreden was door MTV toen

Yo! Unplugged Rap gedoopt. En er niet zo gek veel zouden volgen. 

6. Lauryn Hill (2002)

Drie jaar na haar eerste soloplaat The Miseducation of Lauryn Hill presenteerde de zangeres haar nieuw materiaal met enkel een gitaar en een micro. De sessie werd op cd uitgebracht MTV Unplugged no 2.0 maar brak geen grote potten. Het begin van het einde van Lauryn Hill en dat maakt deze sessie, met de occasionele traan, legendarisch.

7. Alice in Chains (1996)

Deze Unpluggedsessie was de eerste die de groep in drie jaar speelde, nadat zanger Layne Staley zijn heroïneverslaving terug opnam. De groep nadien nog vier shows spelen, en daarna nooit meer tot de dood van Layne Staley in 2002. Vanaf 2005 speelt de groep weer samen.

8. Roxette (1993)

Roxette had de eer om als eerste buitenlandse band bij MTV Unplugged te spelen. 

9. Kiss  (1995)

Geen elektrische gitaren, geen show, geen make-up. Kiss puur en rechtdoorzee, een unicum.

10. Oasis (1996)

De band rond de broertjes Gallagher had toen al te lijden onder de kuren van zanger Liam. Hij wilde niet meer meedoen aan MTV Unplugged, dus nam Noel de zang over. And nailed it. De band zou uiteindelijk ten onder gaan aan de ruzies tussen de broers: op 28 augustus 2009 stapte Noel uit de band, vlak voor een concert op het festival Rock en Seine. Het concert en de volledige tour werden gecancelled. Liam startte Beady Eye, Noel noemde zijn band The high flying birds.  

11. Alicia Keys (2005) 

Alicia Keys’ unplugged optreden katapulteerde haar meteen van een ‘meisje met een hit’ naar een ‘vrouw met een stem’. 

12. Katy Perry (2009)

Net als Mariah Carey wordt Katy Perry gezien als een popprinsesje waar veel aan wordt geprutst. Deze MTV Unplugged sessie toont dat Katy meer is dan een hype.

13. Shakira (1998)

De eerste MTV Unplugged die volledig in een andere taal werd uitgezonden (Spaans). Ook opvallend: Shakira was toen nog redelijk onbekend in Angelsaksische landen, en het lanceerde haar carrière.

14. R.E.M. (1991)

Ok, R.E.M. is niet echt de band van de geluidsmuur, dus hun unpluggedsessies zijn niet écht een verrassing maar dat maakt de performance niet minder indrukwekkend.

15. Eric Clapton (1992)

Eric Clapton had MTV niet nodig voor zijn carrière en de jongeren toen zaten misschien ook niet op Eric te wachten. Maar door de muziek te strippen tot de essentie kwam hun ware kracht naar boven. 

16. Nirvana (1993)

Last, but definitely not least: Nirvana. Er is geen Unplugged-sessie die zo’n impact heeft gehad als deze. Ze komt voor in elk lijstje en vaak, terecht, bovenaan. (Behalve hier). Een deel van de reden is natuurlijk dat het een van de laatste belangrijke optredens was voor de zelfmoord van zanger Kurt Cobain én het feit dat MTV het optreden voortduren herhaalde. Een andere reden is dat ze slechts enkele van hun eigen hits speelden, in tegenstelling tot de meeste artiesten, en veel puurden uit het repertoire van anderen, zoals Meat Puppets en David Bowie. Van die laatste coverde Nirvana The Man Who Sold The World, wat voor de MTV-jonkies ‘hun’ nummer was en Bowie tot vervelens toe moest horen waarom hij een Nirvana-nummer speelde. De cd verbonden aan deze sessie, MTV Unplugged in New York, behaalde vijf keer platinum in de States.

Haalt Miley Cyrus deze lijst? Only time will tell….

Bronnen: Wikipedia, The Top tens, Ultimate Guitar
Meer
Lees meer...