18 extra Russische oorlogsschepen naar Syrië, NAVO klaar om troepen naar Turkije te sturen

De NAVO is bereid om zo nodig troepen te sturen naar Turkije om de bondgenoot te beschermen tegen dreiging aan de zuidgrens. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg gezegd voorafgaand aan een NAVO-top in Brussel. De Russen hebben de jongste dagen 18 extra oorlogsschepen, lange-afstandsraketten en een bataljon met de modernste tanks richting Syrië gestuurd. 

Afgelopen week werd het Turkse luchtruim tot drie keer toe geschonden door Russische gevechtsvliegtuigen die acties uitvoeren in buurland Syrië. Turkije kan rekenen op steun van het bondgenootschap, verzekerde Stoltenberg. Op de NAVO-top staat de bezorgdheid over de Russische acties in Syrië hoog op de agenda. Volgens Stoltenberg draagt de Russische militaire bemoeienis niet bij aan een oplossing voor de Syrië-crisis. “Nato has already responded by increasing our capacity, our ability, our preparedness to deploy forces including to the south, including in Turkey”, zei hij.

Russen sturen pak extra oorlogstuig

Volgens de Amerikanen is 90 procent van de Russische aanvallen niet gericht tegen Islamitische Staat. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Douglas Lute, sprak over een toenemende Russische dreiging: de Russen hebben de jongste dagen meer schepen, lange-afstandsraketten en een bataljon met de modernste tanks richting Syrië gestuurd.

Hij vreest dat het Kremlin zal willen blijven, als deel van een coalitie met Iran, Irak, Hezbollah en Assad. (“There is a considerable and growing Russian naval presence in the eastern Mediterranean, more than 10 ships now. The recent Russian reinforcements over the last week or so feature a battalion-size ground force … There is artillery, there are long-range rocket capabilities, there are air defence capabilities”) Volgens de Turken zijn er zelfs 18 Russische schepen door de Bosporus gevaren op weg naar Syrië.

Offensief

De NAVO-topman wees erop dat Rusland vooral bezig is met het ondersteunen van het regime van president Assad door allerlei oppositiegroepen in Syrië aan te vallen. Het Kremlin zegt zich in eerste instantie te richten op doelen van Islamitische Staat.

De Britse minister van Defensie Fallon zei bij zijn aankomst bij het hoofdkwartier dat Rusland “een gevaarlijke situatie nog veel gevaarlijker maakt”. Volgens Fallon zouden de Russen er beter aan doen om Assad ertoe te bewegen niet langer zijn eigen burgers met bommen te bestoken.

Een monitororganisatie in Londen meldt dat Russische grondtroepen, samen met het Syrische leger en bevriende milities, een offensief hebben geopend op de Al Ghab-vlakte in het westen van Syrië. Tegenstanders van Assad rukten afgelopen zomer op in dat gebied en vormen een bedreiging voor het westelijk kustgebied dat nog in handen is van Assad.

Kruisraketten

De Russische minister van Defensie Sjojgoe heeft gezegd dat er vanaf de Kaspische Zee in totaal 26 raketten zijn afgevuurd op elf doelwitten van IS. Volgens hem hebben ze allemaal doel getroffen. Ook zei hij dat er sinds het begin van de luchtaanvallen, vorige week, 112 bombardementen zijn geweest op IS-doelwitten. Die raketten moeten over Iran en Irak zijn gevlogen om hun doel te kunnen bereiken, meer dan 1.000 kilometer verderop. Het gaat om Kalibr-NK kruisraketten, die ze bij de NAVO Sizzlers noemen. Ze vliegen op een hoogte van vijftig meter en zijn volgens de Russen “accuraat tot op drie meter”.

Meer
Lees meer...