Left Right
scrollTop top

21 jobs die elke goeie verkoper moet kunnen


21 jobs die elke goeie verkoper moet kunnen

Mensen schijnen weleens te denken dat een goeie verkoper niet meer moet kunnen dan alleen maar verkopen. Jij weet natuurlijk als geen ander dat die mensen de bal compleet misslaan en dat er véél meer bij komt kijken. Goeie verkopers combineren niet minder dan 21 (!) jobs:

1. Professionele charmeur

Giphy
Als goeie verkoper kan je natuurlijk perfect je charmes uitspelen om je klant een goed gevoel te geven. Want als je klant zich goed voelt, zal die sneller en meer kopen. En dat is nog altijd de bedoeling, nietwaar :-).

2. Crisismanager

Giphy
Jammer maar helaas, dingen lopen al eens verkeerd. En ontevreden klanten horen er dus bij. Daarom moet je in staat zijn om op een vriendelijke manier de situatie recht te trekken, zodat je klant uiteindelijk toch happy naar huis gaat.

3. Psycholoog

Giphy
Een beetje menselijk inzicht is geen overbodige luxe in jouw job. Je kan klanten onmogelijk allemaal op dezelfde manier benaderen, elke klant vraagt een andere aanpak. Met jouw psychologische inzichten kan je perfect inspelen op de noden van je klanten.

4. Maatschappelijk assistent

Giphy
In jouw job horen sociale contacten er uiteraard bij. En dus gebeurt het al eens dat mensen hun hele levensverhaal tegen jou beginnen te vertellen, inclusief alles wat er fout loopt. Jij kan daar natuurlijk perfect mee om.

5. Diplomaat

Giphy
Laat ons eerlijk zijn, de ene klant ligt je al wat beter dan de andere. Maar je moet vriendelijk blijven, ook tegen klanten op wiens gezicht je eigenlijk niet kan kijken ;-). Gelukkig ben jij ongelooflijk diplomatisch en heb je daar geen enkel probleem mee.

6. Demonstrateur

Giphy
Klanten willen natuurlijk weten wat ze kopen en hoe dat dan precies functioneert. Dus moet jij meer dan eens demonstreren hoe alles precies in zijn werk gaat.

7. Administratief medewerker

Giphy
Het is misschien niet je favoriete onderdeel van je job, maar ook administratie hoort er bij. Bijhouden van de stock, bestellingen bijhouden, je kan niet aan de administratie ontsnappen :-).

8. Product manager

Giphy
Klanten verwachten vaak dat jij alle details kent van de producten die je verkoopt. Je moet de hele productlijn kennen en op de hoogte zijn van alle details.

9. Entertainer

Giphy
Iemand die met een sip gezicht en zonder een spoor van enthousiasme probeert om iets te verkopen, zal van een kale reis terugkomen. Als goeie verkoper ben jij super-mega-enthousiast en trek je je klanten mee in dat enthousiasme van je. Jij zorgt ervoor dat je klanten alles door dezelfde roze bril bekijken als jij :-).

10. Organisator

Giphy
In de verkoop moet er heel wat geregeld worden. Van winkelorganisatie tot agendaplanning, jij bent een kei in organiseren.

11. Improvisator

Giphy
De klant durft soms een vraag te stellen waar je je totaal niet aan verwachtte, er dreigt al eens iets fout te lopen of het is tout court je dagje niet. Jij laat je niet meteen uit het lood slaan en weet altijd wel te improviseren en een creatieve oplossing te bedenken voor elk probleem.

12. Stand-upcomedian

Giphy
Humor is en blijft een belangrijke tool om mensen voor jou te winnen. En dus vertel jij regelmatig een grapje met een knipoog. Er mag al eens gelachen worden, toch!

13. Presentator

Giphy
Het is nogal logisch dat je als verkoper een vlotte prater bent. Je kan vlot uitleg geven aan de klant, maar je bent ook prima in staat om over koetjes en kalfjes te praten zodat er geen ongemakkelijke stiltes vallen. Jij bent dus waarschijnlijk niet op je mondje gevallen :-).

14. Interviewer

Giphy
Om te weten waar je klant precies naar op zoek is, stel jij heel gerichte vragen. Zo kan je meteen to the point komen en het beste product voorstellen.

15. Interieurontwerper

Giphy
Bij het inrichten van de winkel probeer je natuurlijk om alles zo logisch én aantrekkelijk mogelijk in te richten, en dat is nog niet zo simpel! En ook de etalage moet er keer op keer uitzien alsof die uit de boekjes komt :-).

16. Weerman of -vrouw

Giphy
Yep, minstens honderd keer per dag hou je een weerpraatje met je klanten. “Mooi weer hé vandaag? Jammer dat het morgen alweer zal regenen!” Ideaal om het ijs te breken en je klant op zijn/haar gemak te stellen ;-).

17. Schoonmaker

Giphy
Tja, die vloeren worden natuurlijk niet vanzelf proper. Dus ook stofzuigen en dweilen hoort erbij, zodat je de klanten in een propere winkel kan ontvangen.

18. Marketingspecialist

Giphy
Ook de marketing is een belangrijk onderdeel van je job. Welke producten plaats je waar in de winkel? Hoe beheer je de sociale media? Welke acties kan je op touw zetten om nog meer klanten te lokken? Jij bent een echte pro in marketing :-).

19. Wiskundige

Giphy
Jij kan hoofdrekenen als de beste. Kortingen berekenen of het juiste wisselgeld teruggeven, daar draai jij je hand niet voor om.

20. Acteur

Giphy
Natuurlijk deins jij niet terug voor het betere acteerwerk. Klanten zullen het nooit geweten hebben als het eigenlijk je dagje niet is, want jij kan dat prima wegsteken.

21. Goochelaar

Giphy
Iemand die alle bovenstaande jobs combineert, dat moet wel een goochelaar zijn!

Respect, een goeie verkoper word je duidelijk niet vanzelf!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539