23 woorden die we blijkbaar al heel ons leven verkeerd uitspreken

Als je gewoon met vrienden aan het praten bent, dan is het normaal dat je niet altijd op je uitspraak let. Maar wist je dat er ook woorden zijn waarvan je niet eens beseft dat je ze verkeerd uitspreekt? Check maar eens de onderstaande 23 woorden en probeer de juiste uitspraak te onthouden. De taalperfectionisten onder ons zullen je dankbaar zijn ;-).

1. Trainer

Giphy
’t Is geen grap: trainen en trainer moet je uitspreken als ‘treenen’ en ‘treener’, net zoals je container moet uitspreken als ‘conteener’. Tja!

2. Politici

Tumblr
Een uitspraak die iedereen zou moeten kennen, en toch hoor je het nog vaak fout: politici wordt uitgesproken als ‘poolietiesie’, niet als ‘poolietiesjie’. Hetzelfde geldt voor historici, musici, academici, …

3. Belangrijk

Tumblr
Sommige mensen (vooral in Oost- en West-Vlaanderen) zeggen ‘belangereik’ of zelfs ‘belangerek’? Maar nope, je zegt gewoon ‘belangreik’, met ‘ei’, zonder tussen-‘e’ én met de klemtoon op ‘lang’.

4. Bijzonder

Giphy
De ‘ij’ in bijzonder spreek je wél uit? Helaas: ook dat is niet juist, want je moet ‘biezonder’ zeggen. Sorry.

5. Bijvoorbeeld

Tumblr
Het omgekeerde geldt dan weer voor ‘bijvoorbeeld’: hier is de uitspraak met ‘ie’ verkeerd. Je kan wel kiezen tussen ‘beivoorbeelt’ en ‘bevoorbeelt’.

6. Yoghurt

Giphy
De kans is groot dat jij ook ‘joechoert’ zegt, maar helaas … Als je Algemeen Nederlands wil praten, dan gebruik je ‘jochert’ of eventueel ‘jogert’.

7. Reclame

Giphy
Lap, ’t is weer ‘reeklaame’? Nope, de enige juiste uitspraak is ‘reklaame’, met een doffe ‘e’. Hetzelfde geldt trouwens voor ‘reportage’.

8. Puzzelen

Tumblr
Hou jij ook van ‘puuzelen’? Sorry dan, want je spreekt het echt wel uit met een korte ‘u’, zoals die in mus en put.

9. Chips

Tumblr
Als je het hebt over de elektronica, dan houdt niks je tegen om ’tsjips’ te zeggen. Maar als je ’t hebt over de lekkernij, dan zeg je ‘sjips’ zonder t (en met een korte ‘i’). Echt waar.

10. Advocaat

Tumblr
‘Advookaat’? Nope. ’t Is ‘atfookaat‘, volgens de assimilatieregels van onze taal. Jeej!

11. Epidemie

Tumblr

Er is een ‘epideemie’ uitgebroken? Vergeet het maar: je moet de klemtoon op de laatste lettergreep leggen, ‘epideemie‘ dus.

12. Azalea

Giphy
Oké, ’t is geen woord dat we dagelijks gebruiken, maar als je het doet zeg je waarschijnlijk ‘azaleeja’, met de klemtoon op de eerste lettergreep. Helaas, niks is minder waar, want je moet ‘azaaleeja’ zeggen, met een open ‘a’ én klemtoon op die tweede lettergreep.

13. Feestje

Tumblr
Leuk ‘feestje’ gepland? Noem het dan maar een ‘feesje’, want je mag de ’t’ niet uitspreken. Dat geldt trouwens voor alle verkleinwoorden met de combinatie ‘stje’.

14. Nobelprijs

Giphy
Nope, ’t is niet ‘Nobelprijs’ – met de klemtoon in ’t begin – zoals Clouseau het zingt. De juiste uitspraak is die met een ‘e’ zoals in ‘bel’ én met de klemtoon op de tweede lettergreep.

15. Catalogus

Giphy
Deze spreken we allemaal weleens (fout) uit als ‘kataloogus’, met de klemtoon op de ‘loo’. Maar eigenlijk is het ‘kaataaloogus’, met open lettergrepen én de klemtoon op ’taa’.

16. Voucher

Giphy
We begrijpen dat je ‘voesjee’ zegt, maar juist is het niet. Alleen ‘vautsjer’ klopt.

17. Koningin

Tumblr
‘Koo-ning-gin’, dat is wat veel mensen zeggen. Maar nope, het is ‘koo-ning-in‘, zonder ‘g’ in de laatste lettergreep. Probeer maar eens.

18. Junior

Giphy
‘Zjuunieor’, dat zeg je waarschijnlijk, maar helaas. De juiste uitspraak is ‘juunieor’, met een ‘j’ zoals in ‘jas’ dus.

19. Reünie

Tumblr
Leg jij ook de klemtoon op de tweede lettergreep van het woord reünie? Ook dat klopt niet, want het is de laatste lettergreep die je moet beklemtonen: ‘reeuunie‘ dus.

20. Cacao

Giphy
Als je ‘kakaao’ zegt, dan is dat helaas ook fout. Cacao moet rijmen op kabeljauw en spreek je dus uit als ‘kaakau‘.

21. Bruschetta

Tumblr
‘Bruuschettaa’, denk je? Neen, je spreekt de naam van dit geroosterde brood uit als ‘broeskettaa’, met de klemtoon op de tweede lettergreep.

22. Gnocchi

Tumblr
En nog een product uit de Italiaanse keuken dat we vaak verkeerd uitspreken. Het is niet ‘gnotsjie’, maar wel ‘njokkie’, met de klemtoon op de eerste lettergreep.

23. Chorizo

Tumblr
En dan eentje uit de Spaanse keuken. Deze Spaanse worst noemen we niet ‘gooriezoo’, maar wel ’tsjooriezo’, met de klemtoon op de tweede lettergreep.

En, hoeveel van deze woorden spreek jij verkeerd uit? Laat maar weten!

Meer
Lees meer...