25% van de studenten sms’t wel eens in z’n slaap: waarom je beter niet naast je smartphone slaapt

25% van de studenten sms’t wel eens in z’n slaap: waarom je beter niet naast je smartphone slaapt

Alsof we nog niet genoeg redenen hadden gevonden om je smartphone aan de kant te laten liggen tijdens het slapen, toont Amerikaans onderzoek nu dat veel mensen ’s nachts sms’en. Dat is natuurlijk vooral vervelend en niet gevaarlijk, maar de reden erachter is wel een beetje verontrustend.

Heb je ook dat schrikbeeld van een slaapwandelaar voor je: met de armen gestrekt het raam uitlopen is nochtans niet wat ons wakkerhoudt. Dat bewijst een studie bij studenten aan de universiteit van Villanova in Pennsylvania. Die keek naar het gedrag van studenten tijdens hun slaap als ze met een smartphone naast zich sliepen.

Slaapproblemen? Dit is wat je kan doen.

Berichtnotificatie

Het resultaat laat zich raden: wie occasioneel eens wakkergemaakt wordt door een notificatie van een berichtje, slaapt daar meestal door. Maar 25% van de studenten stuurt ook gewoon een berichtje terug terwijl ze nog slapen. Opvallend: een kwart van de terugstuurders herrinnert zich ook dat ze dat gedaan hebben. Slaap-sms’en dus, in plaats van slaapwandelen.

Maar het wordt een beetje enger als je weet dat 75% van de mensen zich volstrekt niet herrinnert dat ze een berichtje gestuurd hebben. “Slaap-sms’en komt voor als een individu een sms’je stuurt terwijl ze aan het slapen zijn”, leggen de onderzoekers van de universiteit uit. “Het gezoem van een notificatie kan je net genoeg wakker maken om je telefoon te grijpen en te antwoorden zonder dat je volledig wakker bent.”

Val je moeilijk in slaap? Hier is waarom.

Vooral gênant

In deze bepaalde studie, waar enkel studenten van de universiteit aan deelnamen, zei 25% dat ze al eens iemand hadden ge-smst. 72% daarvan herrinnerde zich dat niet in de ochtend. Hoewel het om een kleine studie gaat, die niet representatief is voor de hele bevolking, zijn dat toch best hoge cijfers.

10 dingen die je moet weten voor je aan je powernap begint.

Een schaamtelijk berichtje sturen is misschien niet het einde van de wereld, maar de cijfers tonen ook nog maar eens dat je smartphone wel degelijk je slaap onderbreekt. Met andere woorden: leg je gsm op ruime afstand van je bed, zodat je er ook niet met je arm aankan. Of zet ‘m op vliegtuigmodus.

Gesponsorde artikelen