3 redenen waarom Catalonië nooit onafhankelijk zal worden

3 redenen waarom Catalonië nooit onafhankelijk zal worden

Vandaag komen 200 burgemeesters uit Catalonië hun zaak bepleiten in Brussel en tegelijk hun steun uitspreken voor de afgezette regering van Puidgemont en de arrestatie van acht ministers in eigen land. En ook al zal dat naast de verkeerschaos een bonte stoet aan rood, geel, blauw opleveren … Europa lijkt er niet veel oren naar te zullen hebben. Meer nog: wellicht zal Catalonië nooit onafhankelijk zijn. 

Het Nederlandse onderzoeksbureau Gefira, dat gespecialiseerd is in politiek, demografie en sociale zaken, onderzocht of de Catalaanse onafhankelijk ooit een feit zou zijn. Volgens hen is er slecht nieuws en zal daar nooit sprake van zijn.

1. Een slecht plan

Nadat de Catalanen onafhankelijk verklaard zouden worden en verlost zouden zijn van Spanje, zouden ze zo in de armen van de Europese Unie lopen. Na de brexit wil Macron immers dat al het geld in Griekenland en Italië terechtkomt. Dan zijn de Catalanen weer terug bij af…

2. De EU houdt niet van referenda

Simpelweg omdat ze die vaker wel dan niet verliest. De EU blijft referenda houden tot ze hun zin krijgen. Deze situatie viel al eerder voor bij Nederland en Frankrijk.


3. Het einde van het Europees project

Alles wat onafhankelijk of separatistisch is, past niet in het plaatje van de EU, een unie die voor eenheid staat. Als ze dit immers verdedigen, dan pleiten ze voor het einde van de Unie.

epa

Gesponsorde artikelen