30 meest vervuilende steden bevinden zich in Azië

De top 30 van de meest vervuilde steden bevindt zich in Azië en maar liefst 21 daarvan zijn in India. Dat blijkt uit de World air quality report, een onderzoek gedaan door Zwitsers bedrijf IQAir Airvisual in samenwerking met Greenpeace.

Luchtvervuiling is een groot probleem. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er jaarlijks 600.000 kinderen die jonger zijn dan 15 jaar als gevolg hiervan. Wereldwijd gaat het om bijna 7 miljoen mensen die het leven laten omwille van vervuilde lucht.

Vooral in Azië is er veel luchtvervuiling: van de 30 meest vervuilde steden zijn maar liefst 21 steden uit India, 27 in Zuid-Azië en de volledige top 30 bevindt zich in Azië. De meest vervuilde hoofdstad is Delhi, dat was in 2018 ook al het geval.

Fijn stof

De luchtkwaliteit wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid fijn stof. Het gaat om de fijnste deeltjes met een diameter van minder dan 2.5 micrometer. Doordat ze zo klein zijn kunnen ze diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid. De data in het rapport zijn afkomstig van meetstations in bijna vijfduizend steden die de luchtkwaliteit continu in de gaten houden.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt een limiet van maximum 10 μg/m³ aan fijnstof in de lucht. IQAIr werkt samen met de Verenigde Naties om zoveel mogelijk data te verzamelen over luchtkwaliteit. Op die manier kunnen meer landen zich houden aan de gemaakte afspraken.

https://twitter.com/MyAirVisual/status/1226902078393483270

Wereldwijd

Het meest vervuilde land is Bangladesh, de lucht is daar bijna zeven keer zo vervuild als in België. Pakistan, Mongolië, Afghanistan en India sluiten aan bij de top vijf. De meest vervuilde stad is Ghaziabad in India.

Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat niet overal even veel meetapparatuur aanwezig is. Zo hebben China, Japan en de Verenigde Staten de grootste netwerken om luchtkwaliteit te meten. Maar in Afrika en Zuid-Amerika wordt er dan weer minder op ingezet.

Europa

Maar 36 procent van de Europese steden heeft zich gehouden aan het vooropgestelde doel van de WHO. Het land met de meest vervuilde lucht is Bosnië-Herzegovina, met bijna drie keer zoveel fijn stof als de Wereldgezondheidsorganisatie ‘aanraadt’.

De meest vervuilde stad is Lalapaşa in Turkije en zeven van de 15 meest vervuilende steden in Europa bevinden zich ook in Turkije. Vooral Scandinavische landen scoren dan weer wel goed op vlak van luchtkwaliteit. Bodo in Noorwegen scoort het best. Verrassend genoeg heeft Portugal ook vier steden in de top 15 van properste steden in Europa.

België

In vergelijking met de rest van de wereld valt het bij ons best mee. We eindigen op plaats 70, maar moeten wel al onze buren het nakijken geven. Frankrijk strandt juist achter ons, Duitsland op plaats 74, Nederland 75 en Luxemburg op plaats 83. België behaalt wel de doelstelling van de WHO niet, met 12,5 μg/m³.

Onze hoofdstad doet het dan weer minder goed. We belanden op plaats 54 en behalen weer de doelstelling niet: 14,1 μg/m³. Berlijn heeft 9,7 μg/m³, de hoofdstad van Duitsland behaalt de doelstelling wel. Op Europees vlak staan we ook niet zo sterk. Met een 19e plaats kunnen we niet tevreden zijn.

Vlaanderen

De stad met de meest vervuilde lucht in 2019 is Oostrozebeke. Er is wel een vermindering te zien in vergelijking met 2018. Die vermindering is ook te zien in andere steden en dat over heel de wereld.

IQAir biedt ook interessante live-informatie aan. Er bestaat zelf een app waarmee je de luchtkwaliteit rondom je kan checken. Bekijk de app hier. IQAir heeft ook een zeer interessante interactieve kaart.

Meer
Lees meer...