49 doden bij “goed voorbereid” bloedbad door rechtse extremist in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland

In de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn door aanslagen door een zwaarbewapende schutter in twee moskeeën tijdens het vrijdaggebed zeker 49 doden gevallen. Er zijn ook 48 gewonden van wie 20 met schotwonden. Australië heeft inmiddels bevestigd dat de verdachte een Australiër is. De Australische premier Scott Morrison spreekt van een terroristische aanslag, gepleegd door rechts-extremistische gewelddadige terroristen.

De aanslag is het werk van in ieder geval één schutter. De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd, maar heeft nog niets bekendgemaakt over hun rol bij de aanslag.

Een van hen springt eruit als vermoedelijk brein en dader van de aanslag. Dat zou de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant zijn. Volgens de Australische premier is hij rechts-extremistisch.

Tarrant filmde de aanslag met een camera op zijn helm en zond deze live uit via internet. Op de niet geverifieerde beelden is onder meer te zien dat hij in een moskee met een machinegeweer schiet op iedereen die hij in zijn vizier krijgt.

“I am the god of Hellfire, and I bring you fire.”

Na enkele minuten loopt hij al schietend naar zijn auto om een nieuw geweer te pakken. Daarna gaat hij terug naar binnen, waar in ieder geval twintig mensen op de grond liggen. Hij blijft schieten. Als hij weer naar buiten loopt, schiet hij nog een vrouw neer. Dan stapt hij in zijn auto. Daar speelt hij volgens persbureau AP muziek met de tekst: “I am the god of Hellfire, and I bring you fire.”

Dat komt uit een nummer van Arthur Brown (Fire) uit 1968. De song is veelvuldig gecoverd, en is wellicht het meest bekend van een sample in Fire van The Prodigy. Maar ook onder meer Ozzy Osbourne, Pete Townshend, Leningrad Cowboys en een pak doom en black metal-groepen hebben versies gemaakt.

Voor zijn daad zou Tarrant een tientallen pagina’s tellend manifest online hebben gepubliceerd waarin hij de aanslag aankondigt en zijn motieven uiteenzet. Op internet circuleert een niet geverifieerde link naar dit manifest, maar die loopt dood.

Ook circuleren online afbeeldingen van het manifest, die op dit moment niet op echtheid te controleren zijn. Daarin noemt Tarrant zichzelf een “gewone witte man, die de toekomst van zijn mensen wil veiligstellen”. Hij wil “indringers laten zien dat zij nooit onze mensen zullen vervangen”. Hij hoopt naar eigen zeggen immigratie te beperken met behulp van “intimidatie en het fysiek verwijderen van indringers”. Hij erkent dat zijn aanslag in ieder geval ten dele raciaal gemotiveerd is. Tarrant is naar eigen zeggen niet verbonden aan een organisatie.

PewDiePie

De Zweedse vlogger PewDiePie vindt het “ziekmakend” dat Brenton Tarrant hem heeft genoemd terwijl hij zijn bloedbad live strealde. De vermoedelijke schutter roept mensen in zijn video van de aanslag op zich te abonneren op de bekende YouTuber (89 miljoen volgers).

“Mijn hart gaat uit naar de slachtoffers, familie en iedereen die geraakt is door deze tragedie”, zo schrijft PewDiePie op Twitter.PewDiePie is weleens in opspraak gekomen omdat hij het woord nigger had gebruikt in een van zijn video’s. Daarvoor heeft hij zijn excuses aangeboden.

Getuigen

Aan het begin van de middag (Nieuw-Zeelandse tijd) werd eerst het vuur geopend in de Masjid Al Noor-moskee. Op het moment van de schietpartij waren er ongeveer 300 mensen in de moskee. 41 van hen overleefden het niet. Later werd er ook geschoten in een moskee in de buitenwijk Linwood. Daar waren ook honderden mensen aanwezig.

Een ooggetuige vertelt tegen lokale media dat de schutter via de hoofdingang van de Masjid Al Noor-moskee binnenkwam. “Iedereen rende naar de achterdeuren. Mensen schuilden onder auto’s en sprongen over het hek om te kunnen vluchten.” De ooggetuige verschuilde zich naast een huis. “Ik zag de schutter zijn geweer herladen en weer opnieuw schieten.”

Ooggetuige Len Peneha zag een man, in het zwart gekleed, de moskee binnengaan en hoorde toen tientallen schoten. Peneha, die naast de moskee woont, zag vervolgens de man een semi-automatisch wapen in een auto leggen en wegrijden. “Ik zag dode mensen. Drie in de hal, en in de moskee.”

Een andere ooggetuige hoorde de schutter bij de moskee in Linwood “zeker 45 seconden schieten”.

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft gereageerd op de schietpartijen en noemt vandaag “een van de donkerste dagen van Nieuw-Zeeland”.

Klimaatmars

De politie heeft inwoners van de stad dringend verzocht om binnen te blijven. Veel openbare gebouwen zijn gesloten. De politie vraagt moskeeën in het hele land om vandaag dicht te blijven. Op het moment van de eerste schietpartij was er een grote klimaatmars van jongeren in een park in Christchurch. De duizenden jongeren zijn naar overheidsgebouwen gebracht om te schuilen.

Onder meer het nationale cricketteam van Bangladesh, dat zaterdag een wedstrijd zou spelen in en tegen Nieuw-Zeeland, was vrijdag aanwezig in de moskee in Christchurch. Volgens een woordvoerder van het team zijn alle spelers ongedeerd en veilig. De wedstrijd is wel afgelast.

Dadelijk meer
Meer
Lees meer...