7 Belgische universiteiten pronken in de lijst van de beste 500 ter wereld

7 Belgische universiteiten pronken in de lijst van de beste 500 ter wereld

De rangschikking van Shanghai, die de beste universiteiten ter wereld oplijst, is bekend. Waar staan de Belgische universiteiten in dit vermaarde klassement?

Al sinds 2003 wordt deze rangschikking opgesteld en het klassement van Shanghai is een referentie geworden voor de universiteiten overal in de wereld. Net zoals vorig jaar, en zoals in de meeste rangschikkingen, zijn het de Amerikaanse die het best scoren. Uitzonderingen in de top 20 zijn de Britse universiteiten Cambridge (3), Oxford (7) en University College London (17). En het Zwitserse Federale Instituut van Technologie Zürich op 19.
Academic Ranking of World Universities 2018

De criteria

De rangschikking wordt opgesteld op basis van verschillende criteria. Ten eerste het aantal Nobelprijzen en andere bekroningen van studenten en professoren. Ten tweede het aantal onderzoekers die het vaakst worden geciteerd binnen hun vakgebied. Voorts het aantal publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. Dat is niet echt uitgebreid, maar de beoordeling krijgt kritiek om nog een andere reden. Geen enkel criterium gaat over de huidige kwaliteit van het onderwijs, en alles lijkt vooral gebaseerd op de prestaties van de universiteiten in het verleden.

Belgische universiteiten

De Belgische universiteiten doen het zeker niet slecht. Er staan er zelfs twee bij de beste honderd in de wereld. De universiteit van Gent pronkt op de 61ste plaats en is dus volgens de lijst de beste van België. De KU Leuven volgt op plaats 86. Binnen de beste 200 universiteiten vinden we ook nog de Franstalige Université Catholique de Louvain en de ULB. Binnen de beste 300 volgen de universiteit van Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De universiteit van Luik boekt een plaats bij de beste 400.

Academic Ranking of World Universities 2018
Ook nog interessant: de beste universiteiten van ons land zitten in een stijgende lijn. De universiteit van Gent heeft ten opzichte van vorig jaar acht plaatsen gewonnen, en de KU Leuven wint er vier.
Academic Ranking of World Universities 2017

Gesponsorde artikelen