7 dingen die we kunnen leren van de gezondste mensen ter wereld

We zijn dikker dan ooit. We slikken meer pillen dan ooit tevoren. We zijn eenzamer dan ooit. En we moeten dat allemaal steeds langer verdragen, want we worden steeds ouder. Maar er zijn plaatsen op deze planeet waar de mensen opvallend gezond (heel) oud worden. Wat kunnen wij van de bewoners van die zogenaamde Blue Zones leren?

1. Vergeet sport, beweeg!

De bewoners van de blauwe zones lopen geen marathons en zie je niet elke dag, zelfs niet elke week, in de fitness. Wat ze wel doen? Bewegen. Ze werken in hun tuin, ze wandelen naar de winkel, spelen met de hond, voetballen met de kinderen, doen het huishouden, …

2. Eet je nooit vol

Ontbijt als een koning, lunch als een prins en eet ’s avonds als een bedelaar, het is afgezaagd, maar het klopt. Mensen in blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of de vroege avond. Ze eten hun buikje trouwens ook nooit helemaal rond, ze stoppen met eten als hun maag 80 procent vol is. 

3. Ken je doel

Mensen in blauwe zones hebben een reden om ’s ochtends uit hun bed te komen. Dat kan een passie zijn, een job of zelfs de liefde.

4. Drink wijn

Bijna alle mensen in blauwe zones drinken zo goed als dagelijks wijn. Dat zijn dan geen hele flessen, maar één à twee glaasjes, vaak bij het eten of in het gezelschap van vrienden of familie.

5. Druk dagelijks de pauzeknop in 

Ontstressen doen mensen in blauwe zones niet een keer per jaar, maar elke dag. Overal ter wereld doen ze dat op andere manieren: door te mediteren, door een dutje te doen, door te genieten van happy hour. En als ze moe zijn, gaan ze niet voor die koffie of energiedrank, maar ze rusten.

6. Eet echt voedsel

Mensen in blauwe zones halen geen frieten op vrijdagavond en drinken geen cola. Zij eten echt eten, dat ze liefst nog zelf geteeld hebben ook. Allerlei soorten bonen, noten en bladgroenten zijn de basis van hun dieet. Vlees staat niet dagelijks op het menu, maar een aantal keer in de maand en dan zijn de porties veel kleiner dan bij ons. Opvallend is trouwens ook dat ze vooral varkensvlees eten.

7. Beter een goede buur…

Bijna alle bewoners van blauwe zones maken van hun familie en vrienden hun prioriteit. Het zijn plaatsen waar vele generaties bij elkaar in de buurt wonen. Maar wat blijkt ook: een hechte vriendenkring van gelijkgestemden is bijna even belangrijk.

Bekijk hieronder de boeiende TED-lezing van Dan Buettner, National Geographic-journalist en auteur van The Blue Zones.

Meer
Lees meer...