EU-antwoord op Amerikaans klimaatprotectionisme: 7 lidstaten verzetten zich tegen proefballonnetje van extra Europees geld voor groene industrie

Een plan van de Europese Unie (EU) om extra geldmiddelen op te halen voor de Europese klimaatindustrie, stuit op verzet in het 27 lidstaten tellende statenverband. Zeven landen bekritiseren het idee in een open brief.  

Waarom is dit belangrijk?

De ‘Inflation Reduction Act’ (IRA), het kolossale pakket klimaatmaatregelen van de regering-Biden, maakt een recordbedrag van 369 miljard dollar vrij voor investeringen in groene energie. Volgens critici uit zowel Europese als Zuid-Koreaanse hoek ruikt de wet echter meer dan een beetje naar ‘America First’-protectionisme. Steen des aanstoots is de belastingvermindering voor elektrische auto’s die gebouwd zijn in de VS. Dit kan problemen opleveren voor Europese autofabrikanten die zich richten op EV’s, zoals Volkswagen.

Het nieuws: Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië tekenen protest aan tegen extra EU-geld voor groene bedrijven, zo bericht de EU-nieuwssite Euractiv. Meer gaan lenen is één van de ideeën om te voorkomen dat de Amerikaanse klimaatwet investeerders in groene technologie weglokt van de EU naar de VS.

  • Het bezwaar werd door de landen opgetekend in een eerder deze week uitgestuurd schrijven, gericht aan de Europese commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis.
  • Ook Duitsland, Nederland en België zouden gekant zijn tegen het idee van nieuwe EU-leningen om de strijd aan te gaan met het gigantische Amerikaanse groene-subsidiepakket.
    • Hierdoor wordt de lijst van lidstaten die waarschijnlijk tegen dergelijke plannen zullen stemmen bij de EU-top op 9 en 10 februari, nog langer.

Coronarelancefonds

  • De meeste landen betogen dat het statenverband het geld moet halen uit eerder goedgekeurde reserves, zoals het coronarelancefonds.
    • Zo beklemtoonde Duits bondskanselier Olaf Scholz op het Wereld Economisch Forum al dat geld voor de duurzame sector wel kan, zolang er niet extra wordt geleend. “We hebben de financiering”, liet Scholz optekenen. “80 procent van de 700 miljard euro voor de relance na de pandemie is nog niet gespendeerd.”

Verder: Naast het voorstel om extra geld op te halen, wil de EU de subsidieregels herzien. Die vereenvoudiging van de regels voor staatssteun mag echter niet ten koste gaan van de kern van het EU-project: de interne markt. Dat stelde Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, belast met het wetsvoorstel, eerder deze week.

Meer
Lees meer...