7 New Yorkse wijken die je niet mag missen

New York City is een smeltkroes van nationaliteiten waar meer dan 170 verschillende talen worden gesproken. Elke etnische bevolkingsgroep heeft er zijn eigen wijk(je) in de stad. De volgende 7 wijken zijn mijn persoonlijke favorieten. Ze zijn meer dan een bezoekje waard tijdens een trip naar The City That Never Sleeps. 

Brooklyn Heights

Vanaf Brooklyn Heights heb je een fantastisch uitzicht op de skyline van Manhattan. Als je Brooklyn Brigde met de taxi, of nog beter te voet, oversteekt kom je in de eerste buitenwijk van Brooklyn terecht. Willow St en Remsen St zijn met hun Italiaanse brownstones, neogotische huizen en statige federale rijtjeshuizen bijzonder indrukwekkend.

Aan het westelijke uiteinde van Remsen St kan je de Promenade bereiken. Terwijl je langs de promenade op een bankje zit heb je een prachtig en schilderachtig zicht op het panorama van de haven van New York, het Vrijheidsbeeld, Brooklyn Bridge en de vele adembenemende wolkenkrabbers. De rustige straten met prachtige klassieke brownstone huizen maken van Brooklyn Heights een gunstige locatie voor toeristen. Je moet al een serieuze duit in het zakje doen om hier vastgoed te kopen want deze wijk is zeer in trek bij de welvarende gemeenschap. Brooklyn Heights wordt begrensd door de East River in het westen, Old Fulton Street in DUMBO in het noorden, Cadman Plaza en Court St in het oosten en Atlantic Avenue in het zuiden.

Bart Melis
Bart Melis

Coney Island

Coney Island ligt niet onmiddellijk in het centum van de stad New York, maar als je in de zomer enkele dagen langer in NYC verblijft is een bezoek naar Coney Island echt aan te raden. Coney Island is een schiereiland en ligt in het uiterste zuiden van Brooklyn. Het heeft een mooi strand aan de Atlantische Oceaan met redders in de zomermaanden. Het is vooral gekend om zijn legendarische attractiepark dat in tientallen films te bewonderen was.

Het park en de bekende pier kregen het hard te verduren tijdens de superstorm Sandy in 2012 maar in de zomer van 2013 ging het park terug open. Als je een bezoek plant naar Coney Island moet je zeker eens een hotdog gaan eten bij de wereldberoemde Nathan’s Hotdog. Het is hier dat men jaarlijks hetwereldrecord hot-dog eten probeert te verbeteren. Met de metro vanuit Manhattan doe je ongeveer 1 uur en 20 minuten tot aan Coney Island. In de wijk wonen ongeveer 65.000 mensen. Het gebied Coney Island heeft zelf nog enkele kleinere wijken als Brighton Beach, Sea Gate en Manhattan Beach.

Harlem

Het in Manhattan noordelijk gelegen Harlem is het centrum van de Afro-Amerikaanse cultuur in New York. Het bevindt zich boven Central Park vanaf ongeveer 110th Street tot 145th Street aan de East Side en boven 125th Street aan de West Side.

Harlem heeft een niet al te beste reputatie, maar bloeit de laatste jaren enorm op en is echt wel een bezoekje waard. Het oostelijke gedeelte van Harlem (East Harlem) noemt met ook wel Spanish Harlem door de vele Puerto Ricanen en mensen uit de Caraïben die in dat gebied wonen. De mooiste voorbeelden van de historische brownstone huizen kan je terugvinden in Harlem.

Voor toeristen die op zondagochtend graag naar een kerkdienst trekken met fantastische gospelmuziek is Harlem de place to be. De bekende theaterzaal Apollo Theater ligt ook in de wijk Harlem. Liefhebbers van Jazz kunnen een bezoekje brengen aan de historische Jazz club Lenox Lounge op Lenox Avenue.

Bart Melis
Bart Melis

Meatpacking District 

Het Meatpacking District is een trendy wijk in Manhattan. Het dankt zijn naam aan de honderden vleesverwerkende bedrijven die er gevestigd waren rond 1900. Nu zijn er dat nog slechts enkele tientallen. De wijk werd berucht in de jaren tachtig omwille van prostitutie en drugshandel. Momenteel is het één van de places-to-be in New York.

De wijk is verdeeld met boetieks, dure restaurants en exclusieve clubs langs de ene en slachthuizen langs de andere kant van het Meatpacking District. Vele zaken zijn gevestigd in oude pakhuizen en magazijnen wat een leuke industriële sfeer geeft als je door de straten loopt. Er is een bruisend nachtleven in deze wijk. Hou wel rekening met dure prijzen voor zowel eten als drinken. Het park High Line loopt voor een groot stuk door de wijk.

DUMBO

DUMBO staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass en heeft sinds zijn dagen als scheepsvaartwijk een echte transformatie ondergaan. Het gebied van DUMBO omvat twee delen. De eerste gelegen tussen de Manhattan Bridge en Brooklyn Bridge, de Brooklyn verbinding naar Manhattan over de East River. Het andere ten oosten van de Manhattan Bridge tot aan het Vinegar Hill gebied.

Vroeger waren het artiesten die DUMBO bevolkten, maar dankzij het prachtige uitzicht op de New Yorkse skyline en de nabije aanwezigheid van Manhattan trok de wijk ontwikkelaars aan, rijke New Yorkers en trendy technologiebedrijven. DUMBO heeft New Yorks hoogste concentratie van technologie bedrijven. Na de opening van het groene Brooklyn Bridge Park aan de waterkant kwamen er ook veel toeristen in DUMBO terecht. De wijk heeft als zuidelijke buur Brooklyn Heights.

Ga zeker een stuk pizza uit de kolenoven proeven bij Grimaldis Pizza, maar hou rekening met de lange wachtrijen. Er zijn wel bars en restaurants, maar een echte uitgaansbuurt is de wijk niet. Ook Front St, de belangrijkste straat, kan in de avond verlaten zijn. DUMBO is gemakkelijk bereikbaar vanaf Manhattan via Brooklyn en Manhattan Bridge. Beide hebben voetgangers -en fietspaden. De F- trein stopt in de buurt van York Street.

Bart Melis
WikiMedia

Astoria

De wijk Astoria in stadsdeel Queens is de Griekse hoofdstad van New York. Astoria staat dan ook synoniem voor lekker Grieks eten. Je hebt er her en der Griekse restaurants en bars. New Yorkers die van eten houden komen vaak naar Astoria. Het is er meer hedendaags, minder chique en goedkoper dan in Manhattan. Er heerst een geweldige etnische vibe in de buurt. De Griekse kleuren blauw en wit kom je hier overal tegen. Op de marktjes kan je terecht voor heerlijke feta en olijven. Queens kent de meeste nationaliteiten ter wereld, dus je komt in Astoria zeker niet alleen Grieken tegen.

Het Astoria Park is gelegen vlak aan de East River en geeft een prachtig uitzicht op Upper Manhattan en de Queensboro en Hellgate Bridges. Wanneer in de zomer de avonden warm genoeg zijn ga dan zeker eens een kijkje nemen in de biertuin bij Bohemian Hall. De prachtige tuin vol met bomen en picknicktafels is sfeervol en autheniek. Geniet van Tsjechische gerechten, koud bier en volksmuziek. Bohemian Hall is echt uniek. (29-19 24th Avenue, tussen 29th St en 31st St). Heel wat jonge mensen en hipsters hebben de wijk Astoria ontdekt de laatste jaren, maar er zijn ook heel wat gezinnen die er al generaties lang wonen, zoals dus de Grieken. Het zijn de metrolijnen N en W die je door het hart van de wijk voeren, op minder dan een kwartier ben je in Midtown Manhattan.

Bart Melis

Chinatown

Chinatown is misschien wel de meest levendige en kleurrijke wijk van New York. De vele goedkope restaurantjes, oosterse winkeltjes en straatverkopers zorgen ervoor de je ogen te kort komt in deze wijk. Deze Aziatisische wijk in New York is niet de grootste van Amerika, want die ligt in San Francisco, maar ze is absoluut een must tijdens je verblijf.

De beste restaurantjes kan je terugvinden van Grand Street naar Chatham Square en van Broadway tot voorbij de Bowery naar East Broadway. Breng ook een bezoek aan Columbus Park. Dit kleine park in Chinatown is altijd gezellig druk. De bevolking zingt en danst er, doet er aan joga, de oude garde speelt mah-jongg, domino en andere spelletjes. Je kan ook een passeren langs de Eastern States Buddist of de Mahayana Buddist Temple.

Meer
Lees meer...