7 nieuwe Game of Thrones-theorieën die je hoofd doen tollen

Geen serie die zoveel stof opwerpt als Game of Thrones. Getuige daarvan: de theorieën, de een al gekker dan de ander, die blijven opduiken en die je doen twijfelen aan wat je al gezien hebt. Hier zjin er nog eens zeven die onze wereld op zijn kop hebben gezet. OPGELET: spoilers!! 

1. Robb Stark leeft! 

Een theorie die veel vrouwelijke (en sommige mannelijke) fans wel zou bekoren, denken wij zo. Robb

Wat ons getoond werd: dat Robb is gedood tijdens zijn huwelijksviering, samen met zijn zwangere vrouw en moeder. De aflevering staat bekend als ‘The Red Wedding’ en is een van de meest choquerende, zelfs naar Game of Thrones-normen. 

Wat het OOK zou kunnen zijn: Robb transformeerde zich tijdens het sterven in zijn reuzenwolf, en later in een ander dier als de reuzenwolf op zijn beurt werd gedood.

Is het mogelijk? Ja, de wildling Orell wordt een arend op het moment hij sterft.

Is het waarschijnlijk? Niet erg, tenzij de serie wel heel erg veel begint af te wijken van de boeken.

2. De echte ouders van Jon Snow? NIET R+L = J

Het steeds voortdurende mysterie van de ouders van Jon Snow. Is de ene theorie nog maar geformuleerd, wordt hij door een andere alweer weerlegd.

Wat ons getoond werd: Jon Snow is de bastaardzoon van wijlen koning Eddard ‘Ned’ Stark.

Wat het daarna werd: R+L = J, zijnde Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark. Lyanna, zus van Ned, werd door Rhaegar Targaryen ontvoert, wat een opstand ontketende. Lyanna zou aan haar broer gevraagd hebben om Jon aan te nemen als zijn zoon, uit bescherming. Omdat fans ook geloven dat Eddard zo’n deftige man was dat hij zijn vrouw Catelyn nooit zou bedrogen hebben.

Wat de nieuwste theorie zegt: dat het is zoals we altijd dachten: Jon is de bastaard van Eddard Stark, die zijn wel echt heeft bedrogen. Wie dan de moeder is? Lady Ashara Dane of de min Wylla. Een probleempje met de vorige theorie was ook de haat van Catelyn tegenover Jon Snow: als hij echt een kind van Lyanna zou zijn, zou Eddard dat dan tegen zijn vrouw verzwijgen?

Is het mogelijk? Yep

Is het waarschijnljik? Meer waarschijnlijk dan de vorige theorie.

3. Jon Snow wordt een White Walker

Slik!

Wat ons getoond werd: Jon Snow is een sleutelfiguur in de bescherming van De Muur en lijkt onmisbaar. Voor het komende seizoen probeert hij Mance Rayder aan zijn zijde te krijgen om de White Walkers te kunnen bevechten.

Wat het zou kunnen worden: Jon Snow wordt een White Walker om Daenerys Targaryens leger met draken te kunnen verslaan. Waarom heet de serie anders ‘A song of fire and ice’? 

Is het mogelijk? Waarschijnlijk wel

Is het waarschijnlijk? Niet echt. Het ‘ijs’-gedeelte uit de titel kan ook slaan op de ‘winter’ ten noorden van de muur. 

4. Jaime en Cersei zijn geen Lannisters maar Targaryens

Als iedereen die ervan verdacht wordt een Targaryen te zijn er ook een is, dan wordt Game of Thrones vooral een grote familievete. 

Wat ons getoond werd: De tweeling Jaime en Cersei zijn kinderen van Tywell Lannister, een machtige familie. Cersei trouwde met koning Robert Baratheon, terwijl ze een seksuele relatie heeft (of had?) met haar broer Jaime.

Wat het OOK zou kunnen zijn: Dat Jaime en Cersei verwerkt zijn doordat Mad King Aerys ‘zich wat permitteerde’ met Joanna, Tywins vrouw, op hun huwelijksnacht nota bene. 

Is het mogelijk? Dit is Game of Thrones, alles is mogelijk.

Is het waarschijnlijk? Moeilijk te zeggen. Er zouden hints te vinden zijn in de boeken die dit standpunt ondersteunen, net als een statement van een tante aan Jaime dat hij niet de zoon van zijn vader is, enkel Tyrion. Ironisch, aangezien Tywin ervan overtuigd is dat het omgekeerd is. Anderzijds: Tywin is trots en intelligent. Als hij zelfs maar zou vermoeden dat zijn kinderen niet de zijne zijn, dan zou hij er iets aan laten doen, toch? Zoals hij ook gedaan heeft met Tyrion, waarover eerder ook al een theorie was dat hij een Targaryen zou zijn. 

5. Syrio Forel is Jaqen H’ghar. Zegt je niets? Kleine opfrissing: Sergio was de zwaardleraar die Arya Stark in seizoen 1 leerde ‘dansen’ met het zwaard. 

Jaqen is een van de ‘gezichtslozen’, mensen uit Braavos die hun uiterlijk kunnen aanpassen. Hij ruimt in opdracht van Arya drie mensen uit de weg.

Wat ons getoond werd: twee verschillende mensen, een zwaardleraar en een huurmoordenaar. Een zwaardleraar die zou moeten overleden zijn toen hij Arya verdedigde tegen de wachten van de Lannisters toen haar vader werd opgepakt. Een huurmoordenaar die Arya ontmoette aan het begin van haar omzwervingen en die ze handig gebruikte.

Wat het OOK zou kunnen zijn: een en dezelfde persoon, want Sergio en Jaqen komen beide uit Braavos, spreken Arya beiden aan met ‘boy’ en komen haar alletwee ter hulp. Ook: als Jaqen een ‘gezichtsloze’ is, kan hij perfect voordien iemand anders geweest zijn. Sergio, bijvoorbeeld.

Is het mogelijk? Ja.  

Is het waarschijnlijk? Moeilijk te zeggen, maar het zou leuk zijn. En vooral: wie is Jaqen nu en waar is hij??

6. Eddard Stark leeft 

Dat zou nog eens een plottwist zijn!

Wat ons getoond werd: dat Eddard Stark onthoofd werd voor de ogen van zijn dochter Sansa, op bevel van haar aanstaande man, king Joffrey Lannister. Zijn hoofd werd wekenlang op een staak geplaatst.

Wat het OOK zou kunnen zijn: in de boeken zou informatie kunnen samengeraapt worden dat niet de echte Eddard Stark vermoord werd, waaronder het feit dat Sansa zijn gezicht niet herkent en vrouw Catelyn vindt dat zijn botten ‘anders’ zijn dan ze verwachtte. Wie dan wel vermoord werd? Als Sergio echt een ‘gezichtsloze’ is (zie puntje 5), dan zou hij het uiterlijk van Eddard hebben kunnen aannemen.

Is het mogelijk? In theorie wel.

Is het waarschijnlijk? Weinig. Het conflict tussen House Lannister en House Stark leidt tot een grote oorlog. Alsof Ned dat zou kunnen aanzien… en ook: waar zou hij zich verborgen houden en wie weet ervan? 

7. ‘Hodor’ heeft een geheime betekenis die alles zou kunnen veranderen

Het idee dat de goedaardige reus Hodor een sleutelfiguur is warmt ons hart.

Wat ons getoond werd: Hodor is een reus van een vent, een diender van House Stark, die maar één woord kan zeggen: Hodor. Hij beschermt Bran en Rickon Stark en draagt Bran tijdens hun vlucht.

Wat het OOK zou kunnen zijn: Hodor is niet zomaar een woord, maar een afgeleide van de Noorse god Hod die een link heeft met duisternis en winter. Hodor (de man) zou in verbinding staan met die duisternis en winter en zou zelfs de ‘Great Other’ kunnen zijn, de vijand van Melisandre’s Red God. Of het woord zou draken kunnen controleren, iets wat in de toekomst wel eens handig zou kunnen zijn. Oh, en Hodor heet niet Hodor maar Walder. 

Is het mogelijk? Sure, why not?

Is het waarschijnljik? Hoezeer het ons ook spijt, daar lijkt het niet op. 

Meer
Lees meer...