7 onverwachte oorzaken van puistjes

7 onverwachte oorzaken van puistjes

Last van puistjes en wil je weten hoe dat komt? Wij sommen de 7 oorzaken van puistjes en de oplossingen voor je op.

  • Haarproducten

Shampoo en conditioner kunnen de huidporiën verstoppen. Het is dus belangrijk dat wanneer je je haar wast, je je hoofd goed naar achteren houdt. Pas ook op met vette mousses of gels in je pony. Dit kan de talgproductie stimuleren.

  • Je reinigt verkeerd

Puistjes kunnen ook het gevolg zijn van te veel of te weinig je gezicht reinigen. Dat klinkt misschien raar, maar beide zijn niet aan te raden. Het beste is om je gezicht twee keer per dag te wassen: een keer ’s morgens en een keer ’s avonds. Een andere gouden regel is: verwijder altijd je make-up voor je gaat slapen.

Scrub gebruik je normaal om het vuil van je gezicht te verwijderen, maar sommige mensen gaan te hard te werk met het goedje. Je huid boenen met scrub is niet de bedoeling. Je gaat dan de bacteriën verspreiden met puistjes als gevolg. Het beste is dat je een scrub zoekt met een fijne korrel en dat je niet te hard wrijft.

iStock
  • Je bent wat je eet

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen puistjes in de hand werken. Heb je een gevoelige huid? Dan kan je best niet te veel zuivel consumeren. Limoenen en veel suiker en koolhydraten zijn ook niet aan te raden. Voor je dat glas rode wijn achterover slaagt, kan je beter eens twee keer nadenken. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat je meer acne krijgt.

Wat is dan wel goed voor je huid? Voldoende water drinken zuivert de huid. Zalm en donkere bladgroenten, zoals kool en groene thee, hebben ook een positief effect op de huid.

  • Je boyfriend heeft een baard

Een man met een baard is misschien wel mooi. Maar als je een gevoelig vel hebt, dan ben je misschien beter af zonder. Als je kust, dan schuurt zijn baard tegen je gezicht. Dit kan de olieproductie stimuleren waardoor je meer last krijgt van puisjes.

  • Je verspreidt onbewust bacteriën

Luister je vaak naar muziek via je koptelefoon? Dit kan ervoor zorgen dat je puistjes krijgt rond je kaaklijn. De bacteriën blijven aan je koptelefoon plakken en worden verspreid op je wangen. Het is belangrijk om af en toe je koptelefoon te desinfecteren. Als je een frequente beller bent, dan kan je best je gsm één keer per week eens ontsmetten.

Hoewel het geen leuke bezigheid is, is het toch echt belangrijk om tijdig je make-up borstels te reinigen. Ook schone lakens zijn belangrijk. Vervang je kussenslopen minstens twee keer per week, net als je handdoeken.

iStock
  • Je rust te weinig

Slaaptekort en stress kunnen acne veroorzaken. Wanneer je te weinig slaapt, wordt er meer cortisol door het lichaam aangemaakt. Dit zorgt voor meer talgproductie.

  • Je bent op vakantie

Algemeen wordt aangenomen dat meer zonlicht puistjes vermindert. Maar dit is niet altijd het geval. Een warm en vochtig klimaat zorgt net voor meer acne.

Je reis in het vliegtuig heeft ook een effect op je huid. De lucht is er heel droog en dit stimuleert de olieproductie van je huid.

Gesponsorde artikelen