7 vragen voor Sharon den Adel en K’s Choice over Liefde voor Muziek: “Ik doe iets wat je niet zou verwachten”

7 vragen voor Sharon den Adel en K’s Choice over Liefde voor Muziek: “Ik doe iets wat je niet zou verwachten”

Maandag begint op VTM het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek. Niels Destadsbader, Jasper Steverlinck, Sharon den Adel, K’s Choice, Silvy De Bie, Helmut Lotti en Coco Jr. maken een bijzondere cover van elkaars liedjes. Wij schotelden de artiesten een paar vragen voor over wat we mogen verwachten en over hun eigen muzikale smaak. Vandaag beginnen we met Sharon den Adel en met Gert Bettens van K’s Choice.

Qua stijl kunnen ze niet verder uit elkaar liggen, maar daar draait Liefde voor Muziek natuurlijk om. Sharon den Adel is de enige Nederlandse zangeres in het gezelschap. Je kent haar als de zangeres van de band Within Temptation. Met haar hoge stem is ze in Vlaanderen, Nederland en daarbuiten de koningin van de symfonische rock geworden. Momenteel gaat ze even solo, maar ze verzekerde ons dat Within Temptation later dit jaar weer al haar aandacht krijgt. K’s Choice hoeft geen introductie meer. Al 25 jaar staan zus en broer Sarah en Gert Bettens op het podium. Sarah zat in Amerika, en dus spraken we met broer Gert.

VTM

1. Hoe was de ervaring om aan Liefde voor Muziek deel te nemen?

SHARON: “In het begin vond ik het wel spannend omdat ik niet wist wat ik ervan moest verwachten. Ik had niet verwacht dat we zo ontzettend veel lol zouden hebben. Ik kende de andere artiesten niet zo goed. Ik ken de muziek van Arid, dus van Jasper. En ook van K’s Choice. Helmut kende ik een beetje, maar ook niet zo goed.”

“Het was misschien wel een voordeel dat ik niet iedereen persoonlijk kende. Zo ga je er blanco in en dan sta je ook veel meer open voor muziek. Het heeft alleen maar heel bijzonder uitgepakt.”

“Zelf was ik tijdens het programma toch vooral Sharon van Within Temptation. De soloversie van My Indigo was minder aan de orde, omdat ik daar toen ook nog mee bezig was.”

Getty

GERT: “Op voorhand weet je niet wat je moet verwachten. Het zijn allemaal mensen die je nog niet kent. Maar als ik er nu op terugkijk, dan was het een hele mooie week met mensen die ik ondertussen als vrienden beschouw.”

“We waren de voorbije jaren eigenlijk al wat in de running. Met een beetje geluk hadden we in het vorige seizoen ook al kunnen zitten, maar het kwam toen niet uit met een tour. Nu ben ik heel blij dat we het gedaan hebben.”

2. Met het repertoire van welke collega-artiest had je de meeste moeite?

SHARON: “Helmut. Ik wou iets kiezen waar hij zelf ook muzikaal iets in bijgedragen heeft en omdat hij zelf had aangegeven dat leuker te vinden, heb ik dat in mijn uiteindelijke keuze voor het liedje zwaar laten wegen. Ik moet zeggen dat ik absoluut niet ontevreden ben met het eindresultaat. Ik ben blij dat ik dat nummer gekozen heb. Het ligt het dichtst bij wat ik doe, maar het is niet echt Within Temptation.”

GERT: “Het was bij een paar artiesten, die ik allemaal in hun eigen segment respecteer, moeilijk om iets te vinden en te bepalen wat we ermee zouden doen. Silvy, bijvoorbeeld, zit in een dancegroep en het was niet evident om daar iets mee te doen. Dus begin je naar teksten te luisteren en woordjes te zoeken waarmee je kunt werken. Je wil het hart van het liedje laten kloppen, maar dan wel op onze eigen manier.”

“Helmut doet ook iets totaal anders dat hard van ons afwijkt. Dan is het een kwestie van proberen en een paar keer op je bek gaan, maar uiteindelijk hebben we bij iedereen iets gedaan dat we min of meer van ons hebben kunnen maken. En daarna krijgen ze het wel terug.” (lacht)

Getty

3. Wie heeft je het meest verrast?

SHARON: “Ik was al fan van Arid, maar bij elk liedje van Jasper moest ik het droog proberen houden. Het was gewoon heerlijk. Dan zat ik daar weer met zakdoeken, maar Silvy had er ook veel last van. Hij zingt met hart en ziel. Iedereen zingt natuurlijk wel met z’n hart, maar bij hem spat het er van af. Ik zit nog steeds te wachten tot hij eens een wereldwijde doorbraak gaat maken.”

GERT: “Ik mag natuurlijk nog niet te veel verklappen, maar het nummer van Niels, een Nederlandstalige versie van ‘Believe’, is intussen uit. Ik word daar zo goed gezind van. Een jonge gast die een liedje dat je al zo lang kent nieuw leven inblaast. Dat liedje had dat precies een beetje nodig. Ik vind dat wij al veel goede nummers hebben gemaakt die het verdienen om lang gespeeld te worden door een groep. Maar als je iets lang speelt, dan word je het nu eenmaal beu. En het was plezant om Niels een nieuw soort liefde voor dat liedje te zien genereren.”

VTM

4. Stel dat je zelf een ideale Liefde voor Muziek mag samenstellen, met welke artiesten wil je dan zeker deelnemen?

SHARON: “Heel gek misschien, maar Dolly Parton. Zij heeft zoveel liedjes geschreven, ze is misschien wel de grootste vrouwelijke songwriter. En ze is zo belangrijk geweest als voorbeeld voor andere vrouwen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wie je bent, je kan alles worden wat je wil zijn. Het lijkt me zo’n interessante vrouw. Als je naar haar teksten luistert, dan komen mijn haren overeind.”

GERT: “Daar zou ik eens heel lang over moeten nadenken. Als ik nu snel namen zou moeten noemen, dan gaan dat mensen uit mijn vriendenkring zijn, die dus muzikaal ook te hard op elkaar lijken. Je wil opnieuw wat er de voorbije jaren is gebeurd. Dit programma vraagt om een rockgroep, een popgroep, iemand die meer naar chanson of naar dance neigt, iemand die in het Nederlands zingt, … Dus naar zo’n combinatie zou ik opnieuw op zoek gaan.”

Getty

5. Heb je een guilty pleasure in de muziek?

SHARON: “Dolly Parton, dus! (lacht) En Grease, want daardoor ben ik zelf gaan zingen. Maar ik heb eigenlijk heel veel guilty pleasures. Als iets goed is, vind ik het gewoon goed. Het maakt dan niet uit wat voor soort muziek het is. Sommige mensen vinden dat misschien vreemd voor iemand die van metal en rockmuziek houdt, want dat ben ik in hart en nieren. Maar ik hou ook enorm van reggae, van country, van dansmuziek, … Van alles, maar het moet wel kwaliteit zijn, een eigen identiteit hebben en een emotie oproepen.”

Liefde voor Muziek is daar eigenlijk de ideale kans voor. Ik ga zelf ook iets doen wat je niet van mij verwacht.” (lacht)

Getty
GERT: “Ik denk niet meer in die terminologie, want je hoeft je voor niks nog guilty te voelen. Tenzij het echt verschrikkelijk slecht is en je het toch goed vindt. Ik luister ook naar heel veel soorten muziek, zo goed als alles. Maar nu luister ik bijvoorbeeld ook naar dingen die ik vroeger heel guilty vond. En dat zijn dan de dingen waar mijn zus toen naar luisterde. ABBA bijvoorbeeld, dat ik vind ik de max. Maar toen ik zestien was, vond ik mezelf daar te cool voor. En ook veel muziek uit de jaren 80, zoals Wham! Ik vind dat eigenlijk allemaal wel goed.”
Getty

6. Was Liefde voor Muziek een emotionele ervaring?

GERT: “Er komen veel emoties bij kijken. In het begin zit je met veel vragen, maar je wordt direct gerustgesteld door de persoonlijkheden van iedereen. Het klikte meteen. Ondanks die camera’s, want daar hou ik niet van, maar die neem je er gewoon bij. De muziek zelf genereert natuurlijk ook heel wat emoties. Naar goede gewoonte heeft er regelmatig iemand een traantje moeten wegpinken. Zelf was ik redelijk gepakt door wat Helmut gedaan heeft.”

VTM

7. Dit programma is voor veel artiesten een boost. Wat mogen we van jou de komende maanden verwachten?

SHARON: “Eerst doe ik nog mijn soloproject My Indigo, maar eind dit jaar gaat ook het licht weer over Within Temptation schijnen. Op 17 november staan we in de Lotto Arena. En er komt ook een nieuw album. Volgend jaar kun je ons ook weer op festivals zien.”

GERT: “We gaan op het einde van dit jaar een CC-tour doen. Dan gaan we liedjes uit het programma spelen, samen met een aantal songs waarmee we zijn opgegroeid en enkele akoestische versies van onze eigen liedjes. Mijn zus is ondertussen ook met een zijproject bezig, dat ze eind dit jaar of begin volgend jaar zal uitbrengen. En we zijn een nieuwe plaat aan het maken.”

VTM

MORGEN: Niels Destadsbader & Coco Jr.

Gesponsorde artikelen