Rusland verrast met kandidatuur om EK voetbal 2028 of 2032 te organiseren

De Russische voetbalbond heeft zich verrassend kandidaat gesteld om het Europees kampioenschap voetbal in 2028 of 2032 te mogen organiseren. Dat deed het vlak voor de deadline. De kandidatuur van Rusland is opvallend omdat het land op dit moment door de Europese voetbalbond UEFA geschorst is na de inval in Oekraïne.

Nadat de speciale editie van het Europees kampioenschap voetbal in 2021 doorging in maar liefst elf landen, trekt het EK in 2024 naar Duitsland. Voor de edities van 2028 en 2032 is er nog geen gastland gekozen. De deadline om zich daarvoor kandidaat te stellen, is vandaag, 23 maart 2022.

Britse eilanden, Italië, Turkije … en Rusland

Tot één dag voor de deadline was er voor beide toernooien maar één kandidaat. Het Verenigd Koninkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – en Ierland hadden zich vorige maand gezamenlijk aangemeld voor het EK 2028 terwijl Italië al langer interesse toonde in het EK 2032. Eerder op de dag kregen de Britse eilanden er voor 2028 al een concurrent bij met Turkije. De Turkse voetbalbond probeert al sinds 2008 de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal binnen te halen, maar greep er tot nu toe altijd naast.

Later op de dag kwam er verrassend nieuws uit Rusland. Het Russische persagentschap TASS laat namelijk weten dat het land zich zowel voor het EK 2028 als 2032 kandidaat stelt. Rustem Saimanov, lid van de Russische voetbalbond, bevestigde dat nieuws aan de pers. “Het leven gaat door. We zijn er klaar voor en we mogen ons niet afsluiten van de UEFA en de FIFA”, zei hij. “We hebben al talloze toernooien op hoog niveau georganiseerd. We zullen ons kandidaat stellen. Ik neem aan dat er voldoende tijd is waardoor de situatie zal veranderen. We zullen alle details grondig bekijken.”

Schorsing door FIFA en UEFA

De situatie waarover Saimanov spreekt, is uiteraard de oorlog die Rusland op dit moment voert in Oekraïne. Als gevolg van de inval van het Russische leger in buurland Oekraïne vorige maand hebben de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA alle Russische ploegen verbannen van hun toernooien. Die schorsing geldt “voor onbepaalde duur”.

Meer
Lees meer...