Internationale sportfederaties verbannen Russische teams; Rusland niet welkom op WK voetbal

Rusland lijkt voor een onbepaalde tijd uit de internationale sport te worden verbannen nadat een aantal toonaangevende instanties – waaronder het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Fédération Internationale de Football Association (Fifa) en de Union of European Football Associations (Uefa) – beslist hebben in te gaan op de toenemende oproepen om de Russische agressie tegen Oekraïne te sanctioneren.

Het Olympisch Comité beklemtoonde dat Russische teams en atleten als gevolg van de invasie van hun land in Oekraïne niet aan internationale competities – zelfs niet onder een neutrale vlag – mogen deelnemen. Daarnaast werd tevens aanbevolen dezelfde sancties toe te passen op Wit-Rusland, dat immers de Russische militaire operaties tegen Oekraïne heeft ondersteund.

Onaanvaardbaar

De FIFA volgde dat voorbeeld door alle Russische teams uit de internationale competities te weren. Daardoor lijkt Rusland zijn allerlaatste kans te hebben verspeeld om later dit jaar aan de World Cup in Qatar te kunnen deelnemen.

Ook de UEFA heeft alle Russische teams uit zijn competities verbannen. Dat geldt onder meer voor het Europees Kampioenschap voor Damesteams in Engeland en de clubcompetities, zoals de Champions League. De UEFA verbrak tevens het contract met het Russische gasbedrijf Gazprom, dat een van de hoofdsponsors van de Champions League was.

“De Russische invasie in Oekraïne plaatst de Olympische beweging voor een dilemma”, beklemtoonde het Olympisch Comité in een commentaar op zijn beslissing. “Terwijl atleten uit Rusland en Wit-Rusland aan sportevenementen zouden kunnen blijven deelnemen , zouden hun collega’s uit Oekraïne door de aanval op hun land die kansen worden ontnomen. Dit is een dilemma dat niet kan worden opgelost.”

“Om de integriteit van wereldwijde sportcompetities te beschermen en de veiligheid van alle deelnemers te garanderen, wordt de internationale sportfederaties en organisatoren van sportevenementen aangeraden Russische en Wit-Russische atleten en officials niet uit te nodigen of toe te laten tot internationale competities.”

“Indien het om organisatorische of juridische redenen niet op korte termijn mogelijk is om Russische en Wit-Russische deelnemers te weren, mogen de betrokkenen alleen onder een neutrale vlag worden geaccepteerd.”

Die voorwaarde zou volgens een aantal bronnen van toepassing kunnen zijn op Russische en Wit-Russische atleten die deelnemen aan de Paralympische Winterspelen in Peking, die officieel op vrijdag van start gaan.

Kritiek

De FIFA had eerder al de kritiek gekregen omdat Rusland niet sneller uit de competities was verbannen. De internationale voetbalfederatie had oorspronkelijk immers louter bevolen dat de Russische nationale teams onder een neutraal vaandel zouden aantreden.

Rusland had normaal binnenkort tegen Polen moeten spelen voor de resterende plaatsen voor de World Cup in Qatar. Cezary Kulesza, voorzitter van de Poolse voetbalbond, had echter gezegd de sanctie van de FIFA totaal onaanvaardbaar te vinden en voegde eraan toe te weigeren om tegen Rusland aan te treden.

Zweden, dat eveneens nog tegen Rusland zou moeten uitkomen voor de World Cup in Qatar, volgde het Poolse voorbeeld. De Engelse voetbalbond heeft inmiddels eveneens al verklaard in de nabije toekomst niet te zullen instemmen met wedstrijden tegen Russische teams.

Eerder werd ook al de Grand Prix van Rusland in Sochi door de Formule 1 geschrapt. In het basket worden de Russische clubs eveneens uit de Europese competities geweerd.

Meer
Lees meer...