800.000 Syrische vluchtelingen erbij, zien we dat zitten? Erdogan waarschuwt voor wereldwijde ramp

800.000 Syrische vluchtelingen erbij, zien we dat zitten? Erdogan waarschuwt voor wereldwijde ramp

In een opvallend opiniestuk in de Wall Street Journal waarschuwt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat een aanval van de Syrische regering op de stad Idlib wereldwijde gevolgen zal hebben. De afgelopen week zijn al ruim 30.000 inwoners op de vlucht geslagen na bombardementen door Syrische regeringstroepen en Russische gevechtsvliegtuigen.

In het gebied wonen nog steeds bijna 3 miljoen mensen. Het VN-agentschap voor Humanitaire Zaken (OCHA) waarschuwt dat 800.000 mensen op de vlucht kunnen slaan bij een groot offensief op de Syrische stad.

Turkije probeerde Rusland en Iran, twee bondgenoten van Syrië, vrijdag nog te bewegen tot een wapenstilstand voor Idlib. Moskou en Teheran maakten echter duidelijk dat ze daar niets voor voelen.

Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten hebben de afgelopen dagen intensieve bombardementen uitgevoerd op het rebellenbolwerk. Dat bestaat uit het grootste deel van Idlib en gedeelten van aangrenzende provincies.

Erdogan stelt dat verdere aanvallen op de Syrische stad een “humanitaire- en veiligheidscrisis” zou betekenen, “voor Turkije, Europa en de hele wereld”. Volgens de Turkse president zal een offensief van het Syrische regime in Idlib eindigen in een bloedbad, met onschuldige Syriërs als slachtoffers. Dat biedt een nieuwe voedingsbodem voor terrorisme en extremisme, schrijft hij in het artikel met als titel De Wereld Moet Assad Tegenhouden.

Prijs

rdogan pleit al langer voor een bestand in de noordwestelijke regio Idlib, het laatste bolwerk van de rebellen in Syrië. In de provincie wonen veel mensen die vanuit andere delen van Syrië zijn gevlucht. Turkije wil voorkomen dat opnieuw een grote groep Syriërs zijn kant op komt en steunt een deel van de opstandelingen.

Ook de Verenigde Staten zouden meer moeten doen, vindt Erdogan. De VS zegt dat er veel bewijs is dat de troepen van Assad chemische wapens gereedmaken in Idlib. Als de internationale gemeenschap, inclusief de VS en Europa, niet ingrijpt, betaalt de hele wereld daar de prijs voor, schrijft Erdogan. “Turkije heeft alles gedaan om een bloedvergieten naast de deur te voorkomen.”

Het VN-agentschap voor Humanitaire Zaken (OCHA) waarschuwt dat 800.000 mensen op de vlucht kunnen slaan bij een groot offensief op de Syrische stad.

Gesponsorde artikelen