9 absurde pretparken die je absoluut moet bezoeken

Daar is de lente, daar is de zon. Hoog tijd dus om uit je winterslaap te komen en weer leuke uitstapjes te maken. En wat is er nu leuker dan een dagje in een pretpark? Juist, een dagje in pretpark met een belachelijk vreemd thema. Hier zijn 10 suggesties als je Bellewaerde of Disneyland helemaal beu bent.

1. Diggerland

Het eerste pretpark is er eentje voor de handige harry’s onder ons, of zij die zich graag voordoen als eentje. In Diggerland in het Verenigd Koninkrijk kan je zelf achter het stuur van een echte graafmachine kruipen. Maak je klaar voor een ritje in de ‘Spindizzy’, een omgebouwde graafmachine die je zal doen gillen (of braken) van plezier. Ook voor de jonge Bob de Bouwers zijn er voldoende originele attracties voorzien, allemaal onder begeleiding van deskundige bouwvakkers. Diggerland heeft echt alles (of toch alles dat met graafmachines te maken heeft), zelfs een eigen stuntteam: de ‘Dancing Diggers‘. Voor degenen die na deze korte omschrijving al helemaal weg zijn van het park hebben we nog een tip: laat je bouwvakkersreet thuis!

Diggerland

2. Haw Par Villa

Dit pretpark in Singapore is waarschijnlijk een van de meest gruwelijke pretparken ter wereld. In dit gratis te betreden park vind je zo’n 1.000 beelden en 150 kijkkasten die allemaal legendes uit de Chinese mythologie uitbeelden. Voor diegenen die de Chinese mythologie niet kennen, zal het park wellicht extreem vreemd aanvoelen. In welk ander pretpark zie je immers een beeld van een grootmoeder die aan de borst van een andere vrouw zuigt? Het bekendste en waarschijnlijk ook gruwelijkste deel van Haw Par Villa zijn de ‘10 rechtbanken van de hel‘.  Hier kan je zien hoe de boeddhisten denken dat de hel er uitziet en we kunnen op z’n minst zeggen dat dat niet echt fraai is. Misschien kan je wel beter de kinderen thuis laten als je je aan een bezoekje aan Haw Par Villa waagt.

Twitter @jonistravelling

3. The Holy Land Experience

Dit pretpark ligt in Florida en is slechts enkele kilometers verwijderd van Disney World. Net als in Disney World heb je hier een hele reeks aan personages die vrolijk met je poseren als je ze vraagt om op de foto te gaan. Het enige verschil is dat je hier, in plaats van Mickey Mouse en Goofy, Jezus Christus en zijn makkers tegen het lijf loopt. The Holy Land Experience is een pretpark dat volledig rond het christelijke geloof draait. Het park heeft absoluut een grote troef ten opzichte van andere pretparken: je kan er de kruisiging van Jezus live volgen, liters nepbloed inbegrepen, zes keer per week dan nog wel. Als je van al dat gemartel een klein hongertje hebt gekregen, kan je terecht in het Oasis Palm Café voor een lekkere hotdog (naar het schijnt Jezus’ favoriete maaltijd).

The Holy Land Experience

4. Crocosaurus Cove

Voor de echte avonturiers onder ons is er ook een fantastisch vreemd pretpark: Crocosaurus Cove in Darwin, Australië. Je kan er vissen naar krokodillen, ze voederen en er zelfs mee zwemmen. De absolute topattractie van dit park is de ‘Cage of Death’, een doorzichtige cilinder waarmee je in een aquarium met krokodillen wordt ondergedompeld. In dit pretpark hou je dus maar best je handen binnen de attractie!

Twitter @StunningWorlds

5. Soviet Bunker

Heb je altijd al willen weten hoe het was om in de USSR te wonen? Dan is Soviet Bunker in Litouwen zeker en vast iets voor jou. In dit ‘pretpark’ stap je terug in de tijd en maak je voor heel even deel uit van de vroegere Sovjet-Unie. Reken echter niet op leuke ritjes en vriendelijke figuurtjes die met je op de foto willen, in Soviet Bunker is alles bittere ernst. Bereid je maar voor op ondervragingen in Sovjet-stijl en vergeet vooral niet: tegenspraak wordt niet geduld!

Soviet Bunker

6. Love Land

Op naar een iets aangenamere plek en dat is in dit geval een serieus understatement. Op Jeju Island, ook wel bekend als ‘Honeymoon Island’, kom je in Love Land alles te weten over seks. In dit themapark vind je zo’n 140 beelden die allemaal gewoon rond seks draaien. Een afrader dus voor de liefhebbers van The Holy Land Experience. Voor jonge koppels en oude, eenzame perverten is het daarentegen een ‘leerrijke’ ervaring. 

Getty Images

7. Bonbon Land

Dit pretpark, vernoemd naar een Deense snoepfabrikant, is vooral bekend vanwege de doldwaze figuren en attracties die je in het park kan terugvinden. De attracties zijn namelijk gebaseerd op de snoeppersonages, waaronder ‘Henry Hound, de ruftende hond’ en een meeuw die zijn behoefte in de bek van een krokodil doet (in your face, Crocodile Cove).

Naast de gekke figuren zijn er ook enkele ‘self-operated’ ritjes, die je zelf in gang mag zetten. Het lijkt ons leuk, maar misschien ook een tikkeltje gevaarlijk. Oordeel vooral zelf, hieronder vind je een filmpje met een korte rondleiding door Bonbon Land.

8. Parque EcoAlberto

In dit Mexicaans park ervaar je hoe het is om als illegale Mexicaanse emigrant de grens met de Verenigde Staten over te steken. Tijdens de vier uur durende nachtwandeling word je begeleid door een lokale gids. Je mag de grens niet echt oversteken aangezien dat illegaal is, maar met de (weliswaar valse) grenspolitie op je hielen voelt de ervaring toch echt aan.

9. Ferrari World

Dit pretpark is er eentje voor de snelheidsduivels. Ferrari World in Abu Dhabi is het grootste indoor-pretpark in de wereld en heeft alles om de autofreaks in vuur en vlam te zetten. Het park eert de legendarische Italiaanse autofabrikant en dat doet het met attracties zoals de ‘Formula Rossa‘, een achtbaan waarbij je in minder dan vijf seconden een snelheid van 240 km/h bereikt. Er is trouwens goed nieuws als je Abu Dhabi een beetje te ver vindt, in 2016 opent Ferrari een nieuw pretpark in Spanje.

EPA

The Dwarf Empire

Over The Dwarf Empire in Kunming, China, kan je je veel vragen stellen. Eén ding staat vast: het is zonder twijfel het meest controversiële ‘pretpark’ in de wereld. In het park wonen zo’n 100 mensen met dwerggroei in kleine kleurrijke huisjes. Dagelijks verzorgen ze twee liveshows met zang en dans waaraan de toeschouwers zich kunnen vergapen. Hoe verderfelijk deze vorm van ‘entertainment’ ook is, de Chinezen lijken er pap van te lusten. De uitbater ziet trouwens geen graten in zijn manier van werken. Volgens hem krijgen alle werknemers een “eerlijk loon waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden” en hebben de kleine mensen nu “een plek waar ze veilig kunnen samenleven en werken.” Volgens ons lijkt The Dwarf Empire toch vrij hard op een menselijke zoo waar de uitbuiting van onze kleine medemensen centraal staat, een absolute afrader dus.

EPA
Meer
Lees meer...