9 dingen die je moet weten over turbulentie in het vliegtuig

9 dingen die je moet weten over turbulentie in het vliegtuig

Iedereen heeft wel al eens gehoord van turbulentie, maar wat is dat precies? Luchtzakken zijn de belangrijkste reden waarom sommige mensen niet graag in een vliegtuig stappen. Maar kunnen piloten het dan niet voorspellen? Het antwoord hierop en nog 8 andere weetjes over turbulentie.

1. Turbulentie kan allerlei oorzaken hebben

Volgens de FAA (Federal Aviation Administration) wordt turbulentie veroorzaakt door onverwachte bewegingen in de lucht, atmosferische druk, straalstromen, de lucht die rond bergen hangt, koude of warme weerfronten en onweer. Piloten zien het dus niet altijd aankomen.

2. Jaarlijks tientallen gewonden die hun gordel niet droegen

Het lampje fasten your seatbelts brandt om een duidelijke reden. Jaarlijks lopen tientallen mensen verwondingen op, omdat ze hun gordel niet droegen. Het is de belangrijkste oorzaak van gewonden aan boord van een toestel. Soms is de turbulentie ook voor de piloten een verrassing en kan je gordel er niet veel aan veranderen.

3. De meeste ongelukken met turbulentie gebeuren hoog in de lucht

Waarschijnlijk omdat je bij het opstijgen en dalen standaard je gordel draagt, maar de meeste ongevallen met turbulentie komen op grote hoogte voor. Meestal in vliegtuigen die zich hoger dan 30.000 voet, ofwel 9.144 meter, bevinden. Dat was het geval bij de vlucht van Air Canada: passagiers getuigden dat dekentjes plots tot tegen het plafond vlogen en het vliegtuig op “een rollercoaster” leek.

Getty Images

4. Het gebeurt zowel bij goed als bij slecht weer

Je zou denken dat er meer kans op turbulentie is wanneer je in slecht weer vliegt, maar dat is niet zo. “Het is een natuurlijk weerfenomeen”, legt piloot Mark Weiss uit aan de BBC. “Het kan heel helder zijn, en je kan gevangen raken in een straalstroom.”

5. Vliegtuigen laten elkaar weten waar er turbulentie mogelijk is

Piloten geven elkaar soms een seintje wanneer ze turbulentie ervaren hebben. Zo kan een toestel de luchtzakken vermijden of passagiers tijdig verwittigen.

6. Je moet je gordel strak aanspannen

Bij hevige turbulentie kunnen passagiers nog altijd van hun zetel worden weggerukt, als ze hun gordel niet strak genoeg dragen.

Getty Images

7. Kinderen op je schoot nemen kan gevaarlijk zijn

Wanneer een kind op je schoot zit en er plots turbulentie de kop opsteekt, dan zijn die kinderen potentieel “vliegende objecten”, aldus Weiss.

8. Verwondingen ontstaan vaak door bagage

Zelfs wanneer je je gordel draagt, ben je niet honderd procent veilig. De bagageruimte boven je hoofd kan openvliegen door turbulentie en koffers en zakken op passagiers doen vallen. Weiss stelt dat hij al gebroken armen en neuzen, alsook rug- en nekklachten heeft gezien door turbulentie aan boord van zijn toestel.

9. Ga niet naar het toilet wanneer het lampje brandt

Ondanks de waarschuwing besluiten veel mensen nog steeds uit hun stoel op te staan en door het vliegtuig naar het toilet te lopen. Doe dat dus liever wanneer er geen turbulentie wordt verwacht.

Getty Images

Gesponsorde artikelen