Van hacken je beroep maken, het kan!

Een hacker is iemand die een computernetwerk binnendringt. Hij doet dit door de beveiliging te omzeilen. Vroeger werd dit veelal gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, maar de laatste jaren is er een tegenbeweging aan de gang.

Door een website of netwerk te hacken, kan je aan gevoelige informatie geraken. Het is geen goede zaak wanneer dit in de verkeerde handen valt. Zo kunnen hackers gegevens doorverkopen of een netwerk platleggen en losgeld vragen. Hier wat voorbeelden van hoe het slecht kan eindigen:

Ethische hackers

Met de verdere digitalisering van onze maatschappij komen we voor grotere uitdagingen te staan, zeker qua veiligheid van onze gegevens. Daarom gebruiken meer en meer hackers hun kwaliteiten voor positieve doeleinden. Zo bestaan er verschillende platformen waarop hackers bepaalde problemen met een beveiligingsnetwerk kunnen aangeven. Voor deze bug krijgen ze dan een bounty. Ze krijgen dus geld voor een lek dat ze ontdekken. Het bedrag varieert van de ernst van het lek. Als je een iPhone kan hacken, kan je tot wel 1 miljoen euro verdienen. De hackers in kwestie, worden ethische hackers genoemd.

Intigriti

Er bestaat ook een Belgisch platform voor ethische hackers, Intigriti. Bedrijven kunnen zich hier aanmelden om hun beveiliging te laten testen. Hackers kunnen zich inschrijven om de beveiliging van die bedrijven te onderzoeken en lekken proberen te vinden. Intigriti is Europa’s grootste ethische hacking en bug bounty platform. De bedragen om een bug te vinden, variëren er tussen de 1.000 en 20.000 euro. Onlangs hebben ze in 24 uur meer dan 160.000 euro aan beloningen uitgedeeld, een record voor het bedrijf. Het grootste bedrijf in deze business is Hackerone. Zij keerden in 2018 bijna 18 miljoen euro uit aan hun hackers.

bescherming in België

Je kan niet zomaar het netwerk van een bedrijf testen of proberen inbreken. Dat is nog steeds illegaal. Maar in 2016 heeft de overheid ethisch hacken legaal gemaakt. Wanneer de eigenaar van een IT-systeem schriftelijk de toelating geeft om een systeem binnen te laten dringen, is hacking niet strafbaar. Bedrijven zoals Bpost, Colruyt, Kinepolis en Telenet maken intussen gebruik van programma’s voor ethische hackers. Ook de nationale bank doet mee aan een soortgelijk project. Verschillende banken worden getest op lekken.

In januari werd onder andere Picanol geteisterd door een cyberaanval. Maar ook de overheid is niet veilig voor deze aanvallen. De gemeente Willebroek was eind januari ook slachtoffer van hackers. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), pleit voor een betere samenwerking met ethische hackers.

Meer
door Redactie
Lees meer...