Podcasts zijn razend populair. Met honderden onderwerpen en thema’s is het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien, dus helpen wij soms graag een handje. Dit zijn onze favoriete podcasts met een bloederig randje.
De Moord op Patrick
Tijdens de tweede kerstdag van 2002 komt Patrick niet opdagen tijdens een familielunch. Op het eerste zicht lijkt er niks aan de hand, tot hij na een aantal uur nog steeds niet van zich heeft laten horen. De familie luncht en keert terug naar huis, maar even later staat de politie voor de deur. Patricks stoffelijke overschotten zijn teruggevonden in zijn appartement in Heerlen, in het Nederlandse Limburg.
Tot op de dag van vandaag is de dader van de kerstmoord nog niet gevat, dus ging journaliste Sanne Boer na zestien jaar zelf op zoek. Wie wilde Patrick dood hebben? Had hij iets te maken met het Limburgse drugsmilieu? Was hij meer dan een simpele tennisleraar?
De Moord op Patrick is een Nederlandstalige podcast van NPO Radio 1/ vpro en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
The Lighthouse
In mei vorig jaar verdween de Belgische Théo Hayez tijdens een backpack trip in Australië. De jonge Brusselaar werd het laatste gezien in een plaatselijk café rond elf uur in de avond en verdween toen van de radar. De plek waar hij verbleef, Byron Bay, is een populaire toeristische trekpleister in het oosten van het vasteland met als bekendste monument The Lighthouse.
Theo’s ouders vroegen de Australische journalist David Murray om duidelijkheid, dus maakte Murray deze podcast op hun verzoek. Hij gaat op zoek naar een antwoord op de nog steeds prangende vraag: wat is er die avond gebeurd?
The Lighthouse is een Engelstalige podcast van The Australian en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Waarom?
Waarom? is een verhaal over Eva Moeraert die na 22 jaar op zoek gaat naar de oorzaak van een zelfmoord. De zelfmoord van haar jeugdvriendje, Bjorn. Bjorn ondernam in 1997 samen met een andere jongen met de naam Tom, een zelfmoordpoging. Nadat ze een tijdje verdwenen waren, vond de politie hen in een hotel in het Gentse centrum. Tom overleefde het, Bjorn overleed na vier dagen. Eva wil antwoord op haar onbeantwoorde vragen, en gaat op zoektocht. Ze praat met iedereen die Bjorn kende, en graaft ook diep in haar eigen verleden.
Waarom pleegde Bjorn zelfmoord? Was die Tom gevaarlijk? Gingen zijn ouders in al die jaren nooit zelf op zoek naar een oorzaak? Dat zijn allemaal vragen waar Eva een antwoord op probeert te zoeken.
Waarom? is een Nederlandstalige podcast van NPO Radio 1/vpro en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Serial
Deze Amerikaanse podcast verdiept zich in de onderzoeksjournalistiek. Ieder seizoen wordt er slechts één case behandeld. Door hun grote succes hebben ze ondertussen al drie seizoenen gemaakt, waarin altijd een andere moord besproken wordt.
In het eerste seizoen onderzochten ze de moord op een 18-jarige student uit Baltimore, Hae Min Lee. In seizoen 2 focusten ze op Bowe Berghdal, een Amerikaanste soldaat die vijf jaar werd vastgehouden door de Taliban, en in het laatste seizoen gingen ze dieper in op verschillende cases in het Justice Center Complex in de buurt van Cleveland. Serial brak het record van meest gedownloade podcast-serie en won zelfs een Peabody Award voor hun innovatieve manier van vertellen.
Serial is een Engelstalige podcast van Serial Productions en is te beluisteren via Apple Podcasts of hun site.
De Kasteelmoord
In 2012 werd België opgeschrikt door de verdwijning op Stijn Saelens. Saelens woonde samen met zijn vrouw en kinderen in een kasteel op het West-Vlaamse platteland. Zijn schoonvader, dokter Gyselbrecht, is meteen hoofdverdachte. Maar na een onderzoek van zes jaar, geeft hij nog steeds niet toe en blijken er ook nog anderen bij betrokken te zijn.
De Kasteelmoord is een van de meest besproken moorden die we ooit in België hebben gehad. De media zette justitie en advocaten lijnrecht tegenover elkaar en het wantrouwen van de mensen in justitie nam weer toe. De Nederlandse journaliste Gabriella Adèr ging in aanloop van het proces op zoek naar het echte verhaal, en naar de reden waarom deze zaak zo gevoelig ligt in ons land.
De Kasteelmoord is een Nederlandstalige podcast van NPO Radio 1/vpro en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
My Favorite Murder
My Favorite Murder is een combinatie tussen misdaad en humor. Sinds het begin van de podcast breekt het records, en zijn de presentatrices Karen Kilgariff en Georgia Hardstark razend populair. Hoewel de focus op de moordzaken ligt, is het soms wel duidelijk dat Kilgariff ook stand-upcomédienne is.
Iedere aflevering kiest één van de twee een moordzaak waar ze het over willen hebben. De ander stelt er dan vragen over, waardoor er interactie ontstaat. Die interactie verandert vaak en snel naar een gesprek dat de nodige humor bevat. Hoewel Kilgariff en Hardstark meestal met twee presenteren, is er soms plaats voor een gast. Zo zijn bijvoorbeeld presentator Conan O’Brien en actrice Bellamy Young al te gast geweest.
My Favorite Murder is een Engelstalige podcast van Exactly Right en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
De Blankenberge Tapes
Een andere interessante case is die van Hannah Rentmeester. De jonge Nederlandse vrouw werd vermoord in 2013, en haar toenmalige vriend Robert Josse werd voor de politie meteen de hoofdverdachte. Maar Josse leek nadien van de aardbol verdwenen te zijn. Als de politie gelijkenissen met een zaak uit het verleden vindt, valt alles samen. Josse blijkt al verschillende nationaliteiten te hebben aangenomen, en blijft verdergaan met zijn gestoorde jacht op jonge vrouwen. Tot de politie een constante vindt: de kuststad Blankenberge. Deze podcast serie is de enige fictieve uit het lijstje, met de stem van onder andere Johan Heldenbergh.
De Blankenberge Tapes is een Nederlandstalige podcast van NPO Radio 1/vpro en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Dirty John
Deze podcast is gebaseerd op het leven van John Meehan. Wanneer journalist Christopher Goffard een moord onderzoekt, ontdekt hij een web vol leugens, bedrog, misleiding en misbruik.
Dirty John focust op het verhaal van Debra Newell, een vrouw die John Meehan leert kennen via het internet. De twee beginnen een relatie, maar al snel blijkt dat er dingen niet kloppen. Meehan doet zich voor als arts, maar lijkt toch nooit geld te hebben. Uiteindelijk blijkt de familie van Debra gelijk te hebben, en was Meehan voor geen haar te vertrouwen. Hij manipuleerde vrouwen, en misbruikte hen. Uiteindelijk werd Meehan uit schrik vermoord door één van Debra’s dochters. Journalist Christopher Goffard graaft dieper in de kuil vol leugens en gaat op zoek naar de motieven van Dirty John.
Dirty John is een Engelstalige podcast van Wondery en de Los Angeles Times en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
De Volksjury
De enige volledig Vlaamse podcast in deze lijst is De Volksjury. In deze podcast speculeren Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlink over de meest besproken moordzaken uit ons land en ver daarbuiten. Volgens hun eigen twitter bio doen ze dat soms op een “onverantwoorde manier”, maar dat maakt het voor velen net interessanter.
Door deze podcast kunnen veel mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met de grootste misdaadzaken uit ons land. Naast die zaken maken Silke en Laura ook afleveringen over grote buitenlandse moorden, zoals in landen als Frankrijk of India. Ze kaderen in iedere aflevering de achtergrond van de dader, en gaan zo door tot het moment van de feiten. Chronologisch en makkelijk te volgen.
De Volksjury is een Nederlandstalige podcast en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Laura H.
Laura H. is misschien niet meteen te linken aan moordzaken en dergelijke, maar toch heeft het met misdaad te maken. De podcast vertelt het verhaal van Laura, het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Ze vluchtte samen met haar man naar het kalifaat, maar beweerde nadien te zijn ontvoerd door hem. In 2016 wordt Laura teruggevonden net buiten het kalifaat van IS. Ze is ontsnapt en wil terug naar huis, naar het Nederlandse Zoetermeer.
Het verhaal bevat veel absurde elementen, en dat is waar deze podcast op focust. Laura zelf mocht niet met de pers praten. Maar jonge journalist Thomas Rueb kreeg de kans om met haar vader te praten. Rueb kreeg een ongelooflijk verhaal en besloot: “Dit kan zo niet in de krant.” Dus werd het een podcast.
Laura H. is een Nederlandstalige podcast van Schik en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Murderish
In Murderish duikt presentatrice Jami Rice iedere week in een waargebeurde moordzaak. Met de nodige empathie en met hulp van experts probeert ze de zaken zo duidelijk en gestructureerd mogelijk over te brengen. Met de nodige achtergrondinformatie over dader en slachtoffer, en veel research vertelt ze de meest bizarre moordverhalen.
Murderish is een Engelstalige podcast en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.