Gecrashte Germanwings stond dag eerder aan de grond met technisch defect, crews weigerden nog te vliegen

De Airbus A320 van Germanwings die gisteren in het zuiden van Frankrijk neerstortte, was maandag nog gerepareerd, en stond de hele dag aan de grond omdat er een technisch probleem was geconstateerd. Verschillende crews van Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa weigeren nog langer te vliegen met een Airbus A320 uit bezorgdheid voor hun veiligheid meldt het doorgaans uitstekend geïnformeerde Der Spiegel.

Er was maandag een probleem met de zogeheten Nose Landing Door, een klep vooraan aan de romp van het vliegtuig, waar de voorste wielen uitkomen. Lufthansa, moedermaatschappij van prijsvechter Germanwings, heeft dat ondertussen bevestigd. Volgens de woordvoerster had het mankement echter niets met de veiligheid te maken, maar veroorzaakte het geluidsoverlast. 

Het weekblad Der Spiegel schrijft dat sommige bemanningsleden na de ramp uit bezorgdheid over hun veiligheid dinsdag hadden besloten niet aan het werk te gaan, maar volgens de Lufthansawoordvoerster hebben zij alleen persoonlijke redenen aangevoerd. De vereniging van piloten liet weten dat haar niet bekend was over gezagvoerders die weigerden te vliegen.

Maar zowel Der Spiegel als een andere gereputeerde Duitse krant, Süddeutsche Zeitung, zeggen te weten dat gisteren nog piloten in Düsseldorf, Stuttgart en Berlijn weigerden te vliegen na de crash met een A320. Daarom moesten gisteren op het allerlaatste moment nog vluchten afgelast worden terwijl het toestel al stond te wachten aan de gate. Op de luchthaven van Düsseldorf alleen al werden 7 vluchten geannuleerd omdat het personeel niet kwam opdagen.

Twee baby’s

De Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij met aan boord 144 passagiers en 6 bemanningsleden stortte neer in de Franse Alpen. Alle inzittenden kwamen om, onder wie een 60-jarige Belg, een 20-jarige Nederlandse vrouw uit het Brabantse Deurne, twee baby’s en zestien leerlingen en twee leraren van een Duits gymnasium in Haltern am See, die voor een uitwisseling een week in Llinars del Vallès in de buurt van Barcelona hadden verbleven. 

Germanwings licht eerst de nabestaanden in voordat een namenlijst van de inzittenden wordt vrijgegeven. De maatschappij zoekt nog altijd bevestiging van de identiteit van mensen die via reisbureaus hebben geboekt, maakte zegsman Winkelmann bekend. 

Meer
Lees meer...