Coronavirus: 303 nieuwe overlijdens en minder hospitalisaties maar “we moeten de regels blijven naleven”

De afgelopen 24 uur zijn in België 303 mensen gestorven door het coronavirus, gisteren waren dat er nog 392. Het gaat om 105 mensen in het ziekenhuis en 195 in woonzorgcentra. De totale dodentol in België komt daarmee op 3.903. Sinds gisteren zijn er 310 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 

239 mensen hebben sinds gisteren het ziekenhuis mogen verlaten omdat ze genezen verklaard zijn. Er liggen 1.234 coronapatiënten op de diensten intensieve zorgen, 2 meer dan gisteren.

De afgelopen 24 uur werd bij 942 Belgen een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om 591 Vlamingen, 235 Walen en 113 Brusselaars. Van 3 patiënten was de woonplaats niet bekend. Het totaal aantal besmettingen in België ligt nu op 30.589.

Bij de meeste doden in de woonzorgcentra gaat het om vermoedelijke gevallen. Dat blijkt nog eens uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. “Dit zijn mensen die waarschijnlijk gestorven zijn met het virus, maar het virus is niet noodzakelijk de hoofdoorzaak van het overlijden”, zegt viroloog Steven Van Gucht die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

“De weg is nog lang”

EPA

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat er sinds begin deze maand sprake is van een geleidelijke trage daling van het aantal ziekenhuisopnames. Volgens Van Gucht is dat bemoedigend, maar “is de weg nog lang”. Hij zegt dat we nog maanden met dit virus zullen moeten samenleven.

“De belasting van onze ziekenhuizen is nog steeds heel hoog”, zegt Van Gucht. “We moeten dit absoluut blijven volhouden. Wat we nu doen, zien we pas over 10 à 14 dagen in de cijfers. We gaan nog maanden met dit virus moeten samenleven. Het is belangrijk dat we dit virus zo klein mogelijk houden, zodanig dat we in de toekomst het geweer van schouder kunnen wisselen en de maatregelen kunnen versoepelen, opdat we op een gecontroleerde manier kunnen samenleven met dit virus.”

“Allemaal de regels naleven”

EPA

Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens benadrukt dat de situatie nog steeds bijzonder ernstig is: “Dat is de harde realiteit en de reden waarom we de maatregelen moeten volhouden. Het gedrag van ons allemaal kan de situatie beïnvloeden. In positieve of negatieve zin.”

“Het overgrote deel van de bevolking respecteert de maatregelen. Jammer genoeg is er nog steeds een kleine minderheid die het minder nauw neemt. Dit gedrag stuit op onbegrip bij mensen die de regels wel volgen. We kunnen de verspreiding enkel beperken als we allemaal de regels naleven.”

Afgelopen weekend zei viroloog Marc Van Ranst nog dat verstrengde coronamaatregelen noodzakelijk zullen zijn als het aantal ziekenhuisopnamen opnieuw zal stijgen door laksheid bij de bevolking.

Ook Van Gucht wijst erop dat het nog steeds enorm belangrijk is om de maatregelen te blijven opvolgen: “De curve is afgevlakt, maar het risico op een nieuwe piek bestaat. Als we te snel loslaten of te laks omspringen met de maatregelen, dan is het perfect denkbaar dat er een nieuwe stijging komt.”

Woonzorgcentra

EPA

Steven Van Gucht zegt ook nog dat het belangrijk is dat besmette mensen in woonzorgcentra gescheiden worden van de bewoners die niet besmet zijn: “Dat is een voordeel van het testen van asymptomatische personen op hetzelfde moment. Het nadeel is dat een test een momentopname geeft. De dag nadien kan iemand wel positief zijn. Op het moment dat de test afgenomen wordt, laat het een optimale scheiding toe. En dat is nuttig.”

Meer
Lees meer...