Vrees voor nieuwe coronapiek in België: Van Ranst dreigt met “Wuhan-style” maatregelen

Viroloog Marc Van Ranst schreef afgelopen weekend in een Facebookpost dat hij helaas vaststelt dat niet iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt. Steeds meer mensen lijken de regels aan hun laars te lappen met het mooie weer van afgelopen weekend. Van Ranst waarschuwt dat, wanneer het aantal ziekenhuisopnamen door Covid-19 opnieuw zal stijgen, de regering genoodzaakt zal zijn om het land volledig stil te leggen.

“Sommige mensen vegen blijkbaar hun voeten aan de afstandsmaatregelen. Er zijn dus individuen die door hun wangedrag ervoor gaan zorgen dat een Wuhan-style lockdown dichterbij komt! En dan mag je niet meer buiten om te sporten of te werken”, schrijft Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, op Facebook. 

Wuhan-style lockdown mogelijk wegens wangedrag

EPA

“Iedereen moet begrijpen hoe fragiel de situatie momenteel is, en hoe dicht we staan bij een verstrenging van de huidige maatregelen indien het aantal ziekenhuisopnames terug de hoogte ingaat.”

“Wanneer die curve (van het aantal ziekenhuisopnamen, red.) weer naar omhoog gaat na een lichte daling, dan is dat een enorm alarmsignaal. Dat betekent dat men het niet begrepen heeft”, zegt Van Ranst nog in VTM NIEUWS. “Dan is er nog maar één optie die de regering achter de hand houdt. En dat is alles volledig stilleggen. Dan mag je enkel nog naar de supermarkt. En alleen wie in essentiële sectoren werkt, mag dan nog buiten. Voor de rest is het dan echt wel binnen blijven en mag je niets van sport beoefenen.”

Impact op iedereen

EPA

Ook epidemioloog Pierre Van Damme van de UAntwerpen maakt zich zorgen. “Als wij nu ons gedrag gaan aanpassen, zullen we het effect pas over twee weken zien en helaas zal de curve dan opnieuw toenemen”, zegt die op de regionale omroep ATV. “We moeten daar echt mee rekening houden. De maatregelen zijn enorm belangrijk om alles onder controle te houden in België.”

Wie nu de regels niet naleeft, brengt ook anderen in gevaar: “Als 20 procent van de Belgen niet doet wat gevraagd wordt en de maatregelen niet opvolgt, dan zal 100 procent van de Belgen daar de gevolgen van dragen.”

Van Damme benadrukt ook dat het écht nog veel te vroeg is om de maatregelen te versoepelen: “De mensen die het nu moeilijk hebben om de maatregelen te volgen, moeten beseffen dat ze er alleen maar voor zorgen dat het nog langer gaat duren. Een korte harde pijn gaat meer effect hebben dan langere periode van halve maatregelen. Misschien gaat dat op den duur in de richting van een aantal andere landen met huisarrest en een avondklok, en dat willen we toch niet.”

Wellicht verlenging van maatregelen

EPA

Op woensdag 15 april beslist de nationale veiligheidsraad of de huidige coronamaatregelen verlengd worden tot 3 mei, wellicht zal dat wel gebeuren. Voorlopig zijn de maatregelen tot en met 19 april van kracht.

In Frankrijk zijn de maatregelen nog strenger en mogen burgers enkel onder strikte voorwaarden hun huizen verlaten. België volgt in grote lijnen Frankrijk als het op coronamaatregelen aankomt. Voorlopig blijven die gelden tot 15 april. President Emmanuel Macron kondigt binnenkort de volgende stappen aan.

Meer
Lees meer...