Aanpassing coronamaatregelen: gezinnen met jonge kinderen mogen met auto naar bos

Er is opnieuw een kleine aanpassing gebeurd van de regels die in België van kracht zijn om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Ouderen en gezinnen met jonge kinderen mogen vanaf vandaag wél de auto gebruiken om ergens naartoe te rijden om daar te wandelen. In parken gaan zitten, blijft wel verboden.

De coronamaatregelen die sinds woensdag 18 maart gelden in ons land verbieden alle niet-essentiële verplaatsingen met de auto. Fysieke activiteiten, zoals wandelen, fietsen en lopen, worden wel aangemoedigd. Daarbij is het dus de bedoeling dat je ook meteen van aan je huis vertrekt met de fiets of te voet.

Die regels zijn in de nieuwe, aangepaste versie, de achtste al, van de coronamaatregelen iets soepeler gemaakt. Zo mogen gezinnen met kinderen jonger dan of gelijk aan 5 jaar voortaan wel de auto nemen voor recreatieve activiteiten. Hetzelfde geldt ook voor ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit zoals zwangere vrouwen. Ook mensen met een fysieke of mentale beperking en hun begeleiders mogen daarvoor verplaatsingen met de auto doen.

In de praktijk komt het erop neer dat zij met de auto naar een bos mogen om daar te wandelen. Voor anderen blijft dit verboden.

Wel skeeleren en skaten, niet basketten

Wie niet onder deze uitzonderingen valt, mag wel nog altijd wandelen, lopen of “fysieke activiteiten doen waarvoor rijwielen, met inbegrip van elektrische fiets, en niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt”. Het is voortaan dus ook toegestaan om te skeeleren, skaten of te rollerbladen, iets wat in de praktijk al vaak gedaan werd. Basketten of andere sporten mogen wel nog steeds niet, zelfs al beoefen je ze alleen.

In de nieuwe regels van het Crisiscentrum is de richtlijn die zei dat je “in de buurt van je woonplaats” moest blijven, weggevallen. Langere fietstochten zijn dus ook toegestaan, al werd ook dat in de praktijk al vaak gedaan.

Niet picknicken of zonnen

Het is hierbij wel nog steeds belangrijk dat de voorgeschreven regels van social distancing in acht neemt. Je mag dus enkel met mensen waarmee je samen woont, gaan sporten, of met één iemand anders. Blij ook nog steeds minstens 1,5 meter afstand houden van mensen waarmee je niet samen woont.

De geüpdatete versie van de coronamaatregelen beklemtoont ook opnieuw dat het niet de bedoeling is om te gaan zonnen, picknicken of op een bankje te zitten in een park of bos.

“Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht. In het kader van deze activiteiten moet men permanent in beweging zijn. Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden”, valt er te lezen.

Minstens tot en met 19 april

De huidige richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus zijn nog minstens tot en met 19 april van kracht. Dan worden ze geëvalueerd en is er de mogelijkheid om ze met nog twee weken te verlengen. Hoewel er al enkele dagen hoopgevend nieuws komt uit de ziekenhuizen, beklemtonen alle experts dat het belangrijk is om de maatregelen strikt te blijven volgen.

Meer
Lees meer...