Fyre Festival is misschien wel het grootste festivalschandaal uit de geschiedenis, maar het verhaal is nog niet helemaal rond. Nu wordt er namelijk merch van het festival geveild door de Amerikaanse overheid. De opbrengst gaat naar de “slachtoffers” van het festival.
Hoewel het nooit echt is doorgegaan, is het Fyre Festival wel een lange tijd hét gespreksonderwerp geweest. En zelfs nu, drie jaar nadat het festival had moeten doorgaan, is het laatste woord er nog niet over gezegd.
Fyre Festival
Vooral door de documentaire die Netflix maakte over het festival, kwamen de tongen los. In die documentaire toonde de streamingdienst wat er allemaal gebeurde op het festival. Van de fraude van de oprichters, tot de chaos onder de festivalgangers en een interessante anekdote over Evian-water.
Nadat de documentaire verschenen was, zamelden kijkers al meer dan 150.000 dollar (128.000 euro) in voor een van de gedupeerden van het festival. Het ging toen om restauranteigenares Maryann Rolle. Zij deed in Fyre op Netflix haar verhaal over hoe ze al haar spaargeld moest opofferen om haar werknemers uit te betalen. Maar er zijn natuurlijk nog heel wat andere gedupeerden en die wil de Amerikaanse overheid nu op een bijzondere manier steunen.
Merchandise
De Amerikaanse federale politieorganisatie US Marshals heeft bij de aanhouding van Fyre Festival-organisator Billy McFarland heel wat merchandise van het festival in beslag genomen. Het gaat daarbij om T-shirts, truien, hoedjes en petten, maar ook drankbonnetjes van het festival. En die wordt nu geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar de gedupeerden van het festival.
Er wordt veel geld geboden voor de items. Zo wordt er al 305 dollar (260,55 euro) geboden voor een pet van Fyre Festival en betaal je voor een drankbonnetje al 122 dollar (104,22 euro). Het gaat hier dus duidelijk om collectors items want de kans dat je dat drankbonnetje ooit zal kunnen gebruiken op een volgende editie van het festival lijkt ons klein. Organisator Billy McFarland zit op dit moment zijn gevangenisstraf van zes jaar uit voor fraude.